Изпълнителният директор на SpaceX, Илън Мъск направи съобщение, че Юсаку Маезава ще бъде първият частен клиент, който ще e пътник по време на обиколка, на Луната със строящата се най-мощна досега ракета Big Falcon Rocket (BFR). Мисията е предвидена за 2023-та година.

42-годишният Маезава е собственик на Zozotown – най-голямата компания за продажба на дрехи в Япония. Бивш барабанист в пънк група и колекционер на съвременно изкуство, чието име бе в центъра на вниманието миналата година, когато придоби картина на Баския (от 1982 г.) за рекордната сума от 110.5 милиона долара.

Като артист, Маезава е изкупил всички места за космическия полет и съобщи, че мисли да покани други артисти, които да го придружат по време на едноседмичната обиколка около Луната.

 

Бих искал да поканя 6 до 8 артиста от цял свят да се присъединят към мен на тази  мисия до Луната. Тези хора ще помоля да създадат нещо след завръщането си на Земята, а произведенията ще имат за цел да вдъхновят мечтателя във всеки един от нас.

Маезава не е решил още конкретните имена, на артистите, към които ще се обърне с покана, но желанието му е да са представители  на различни сфери в изкуството – художници, музиканти, филмови режисьори, архитекти и пр. Вдъхновението му е продиктувано от мисълта за това какво ли биха направили любимите му творци, ако имаха възможност да пътуват в космоса.

Ами, ако Пикасо беше отишъл на Луната? Или Анди Уорхол или Майкъл Джексън или Джон Ленън? А, Коко Шанел? Всички те са артисти, които аз обожавам.” каза той по време на официалното представяне на събитието.

Мъск обясни, че всъщност самия Маезава е отишъл в SpaceX с идеята за подобна мисия. Японският милиардер не упоменава точната сума, която е заплатил за всички закупени места, но за артистите преживяването ще е безплатно. Мъск твърди, че предплатената сума от Маезава е достатъчна за да има значителен материален ефект при изплащане на оставащите разходи и завършването на BFR, като общата стойност за създаването  на ракетата възлиза в порядъка на 5 милиарда долара.

Самият Мъск не е решил дали ще се присъедини към мисията, но не отрича, че има такава възможност. До излитането през 2023-та година ще ни държат информирани за развитието и новостите в начинанието.

По време на обявяването, на проекта наречен #dearmoon беше оповестен и сайта на мисията.