Според един вече доста стар виц, ако гледате „Матрицата“ наобратно, ще видите как Нео отказва наркотиците и си намира работа в офис. Използваме шегата, за да си кажем някоя истина, макар че феновете на червеното хапче няма да бъдат особено съгласни. Ако сте от хората, които нямат идея какво е това хапче, страшно ли е, ако не сте го взимали, продава ли се в България изобщо…  Далеч не е наложително да го взимате и спокойно, за него не ви трябва електронна рецепта. Достъпно е навсякъде и за него на практика ви е необходим само интернет.

Ако все още не ви е ясно за какво ще говорим, това е „Red pill“ или философията на червеното хапче. Също като в „Матрицата“, взимането на червеното хапче се е превърнало в синоним на осъзнаването и събуждането за реалност, която до този момент е била скрита за нас.

И както се досещате, синьото хапче си остава за непробудените, които продължават да си живеят в готовите познати модели за света.

Източник: Pexels

В Щатите „Red pill“ е термин, използван от няколко движения за права на мъжете, като PUA, The Red Pill и Men Going Their Own Way (MGTOW). Те смятат, че мъжете са жестоко потиснати от феминисткото движение. Пресирани са от желанията и властта на жените в социално, икономическо и сексуално отношение. В различни форуми, последователите на червеното хапче споделят за собственото си пробуждане, което най-често се случва след травмираща връзка с противоположния пол. Дискусиите обикновено се свеждат до мизогиния и антифеминизъм, често припознавани от крайнодесни групи.

Reddit закри подтемата си, посветена на червеното хапче, защото то наистина се оказа трудно за преглъщане. Не само, защото само официалните членове там наброяваха над 200 000, а защото все повече извършители на масови стрелби в Канада и Щатите се оказаха активисти именно в тази общност.

Другият голям проблем – огромното генериране на омраза към жените

Разходката из някои от изоставени подтеми на Reddit могат да дадат някаква (макар и да е трудно да се генерализира) идея за това какво представлява средностатистическият редпилър. Самотен, отхвърлен млад мъж, който подобно на всички останали мъже преди него и на тези след него, търси любовта. Разочаровал се е и вместо да отиде на качествена терапия е решил да се лекува с интернет и мнение на хора от форуми.

И докато информацията за това как не бива да се лекуваме и да си предписваме лекарства през интернет е навсякъде, никой не казва същото за психичното здраве. Поради което съвети от хора с никаква експертиза се превръщат в стандарт при справяне с раздялата. Когато хората са ядосани имат нуждата да чуят нещо, което ги кара да се чувстват валидни.

Резултатът, от подобен тип експерименти обаче е довел до една подкатегория за хора, които споделят как  „Rеd pill” съветите за отношенията към жените, е довел до тотален крах в личен план.

Една от причините обаче, които мъжете посочват в Reddit за нуждата им от общността на червеното хапче е „мъжката самота“. Един от потребителите посочва, че самотата е „иззета“ от жените и е нещо като тяхна територия. Обществото очаква от мъжете да не изпитват слабост. Разбира се, тук можем да влезем в хипотезата, че така както жените е по-вероятно да си правят корекции заради другите жени, мъжете не искат да показват слабост заради други мъже.

Каквато и да е истината, едно е ясно – че ако направите една обиколка в различните теми в Reddit, ще видите колко много мъже не могат да се справят с емоциите си, още повече – с реакциите си. И Red Pill се е превърнал в начин да канализира всичката тази, условно да я наречем, енергия.

Рецептата, която дава цялата тази философия за справяне с жените, е главният фокус никога да не пада върху партньорката. Тя е периферия, част от пейзажа, която така или иначе се появява там, докато ти просто работиш върху себе си.

Звучи доста странно да търсиш партньор, който няма нищо против да не ти е приоритет, но да кажем, че за всеки влак си има пациенти, така де, пътници.

И ако тази част от философията не ви звучи като нещо нечувано в живота – такива неща и преди червеното хапче са се случвали. Някои от идеите звучат потресаващо на фона на цивилизационния  етап, на който (би трябвало да) се намираме.

В някои мюсюлмански „Red pill“ форуми последователите на червеното хапче са доста мрачни и дори смятат, че светът има нужда от още по-голяма полова сегрегация.

Но определено лидерът на мнение е Робърт Фишър. Той напълно официално се кандидатира за представител на щата си в парламента – и губи. Само че като демократ. Няколко години като републиканец печели, а неофициално, Робърт е създател на r/RedPill темата в Reddit, която беше закрита. Разследване на Vox успява да го идентифицира като човека, който създава една от най-влиятелните дигитални общности в света на червеното хапче. А някои незабравими, от гледна точка на човешките права цитати на Робърт, гласят: „Отнасям се с жените като с по-низши същества и внезапно те започват да ме уважават“.

Източник: Pexels

Той дава и редица съвети на други мъже – как мъжът да има няколко паралелни връзки, които той нарича „мек харем“, защото момичетата не знаят една за друга. Въпреки че мъжът може да дава леки сигнали, така че партньорките му винаги да имат съмнението, че не са единствените в тази „връзка“. Робърт дава и различни съвети за гаслайтване на жените, така че те непрекъснато да се съмняват в собствената си стойност.

Също така изказва тезата, че разведените жени над 30 са прекалено грозни, но въпреки това получават издръжка от бившите си съпрузи, което е несправедливо. Списъкът с тези съвети в англоезичния свят на червеното хапче е дълъг.

Как стоят нещата в България.

Ако четем статистиките, до тук излиза, че червеното хапче можеше и да е измислено в България. Това, което за Щатите е нещо ново, за много семейства у  нас е начин на живот много преди Нео изобщо да изпие червеното хапче. В страна, в която бивш министър на културата нарича жертви на сексуални посегателства хубавата дума с „к“ (нека не сме с културата на министъра), едва ли има нужда от отделна философия за мизогиния. Тук си я има достатъчно.

Въпреки това обаче, на български можете да чуете доста подкасти на темата мъжки и женски отношения, пречупена през балканската призма и каква изненада, тя отново е представена през призмата на мъжете.

В някои от подкастите, посветени на red pill на български можете да чуете реплики като „жените казват че искат едно, а правят друго, примерно казват, че искат да са с добро момче, а отиват при някой, който ги бие“.

Разбира се, трудно е да вникнеш в психологията на жертва на насилие, защото последното нещо, което тя би искала е да бъде с насилника си. И въпреки това е там. Защо? Защото в предишното изречение имаше ключова дума „психология“, тя може много по-добре да обясни механизмите, по които ние попадаме на токсични партньори. Но за това се изискват години образование и практика.

А колко червени хапчета може да поеме една връзка преди да предозира сериозно и какво да направите, ако мислите, че някой от вашите близки е решил да опита от този блистер – четете в следващите ни материали по темата.