На четвъртия ден от така наречената “афера Панама” британският премиер Дейвид Камерън беше принуден да признае, че той и съпругата му Саманта все пак са имали акции в офшорния фонд „Блеърмор Холдинг”. Компанията е създадена в началото на 80-те години на миналия век от покойния баща на министър-председателя – Йън, и е ръководена от Бахамите. В годината, в която двамата влизат на “Даунинг стрийт” 10 – 2010-а, те обаче ги продават за 30 000 паунда.

Пред Робърт Пестън от ITV News Камерън обясни, че “няма какво да крие” по темата, тъй като е платил във Великобритания всички данъци върху печалбата от продажбата на дяловете. Семейството притежавало 5000 акции в инвестиционния фонд. Премиерът разкри детайли от оставените му в наследство от Йън Камерън около 300 000 паунда и определи атаките към покойния си баща като “нечестни”. “Няма как да знам произхода на всяка част от тази сума, а и татко не е край мен сега, за да го попитам”, призна Камерън. “Никога не съм крил факта, че съм щастлив човек, имал съм богати родители, които са ми дали отлично обучение. Те са платили за това да отида в едно невероятно учебно заведение. Никога не съм се стремял да се правя на такъв, какъвто не съм… През 2010-а продадох всякакви акции, за да бъде имуществото ми напълно прозрачно”, призна премиерът.

Платих данък върху дивидентите. Всички плащания бяха осъществени според действащите в Обединеното кралство правила и закони“, обяви Дейвид Камерън и добави: “Искам всичко да бъде пределно ясно – за миналото, настоящето и бъдещето“.

Скандалът около премиерското семейство се развихри след като стана ясно, че покойният баща наДейвид Камерън – Йън, е един от създателите на инвестиционен фонд в примамливаофшорна зона. Според изтеклите документи Йън Камерън е бил клиент наскандалната панамска адвокатска кантора “Мосак Фонсека”. Камерън – старши, който умира през2010-а е бил директор на компанията„Блеърмор Холдинг“ – инвестиционен фонд, ръководен от Бахамите, но кръстен нафамилния дом на семейството в Абърдийншър и който е управлявал десетки милиони паунда от името набогати семейства. Фондът е основан в началото на 80-те години наминалия век с помощтана бащата на премиера и съществува и до днес. Според The Guardian презпоследните 30 години фондът не е платил никакви данъци за своите печалби въвВеликобритания. Докато Йън е директор на офшорката, синът му Дейвид завършваобучението си в Итън. Интересна подробност разкрива вестник The Telegraph: вгодината, в която Камерън става премиер – 2010-а, холдинъг сепремества от Бахамите в… Ирландия

В сряда – на третия ден след избухването на скандала, екипът за комуникации на британскияпремиер Дейвид Камерън все пак беше притиснат да изясни някои аспекти отфинансовите дела на семейството.

От “Даунингстрийт” 10 информираха поданиците на Нейно Величество, че “вбъдеще” нито той, нито който и да бил от най-близките членове на семействотому “няма да влагат пари в офшорни тръстове или фондове“.

Въпреки това опозиционнителейбъристи обявиха, че остават неизяснени въпроси и отново настояха Камерън дапубликува данъчните си декларации.

След цяло денонощиена въпроси без отговор от страна на британските медии пресслужбата на”Даунинг стрийт” 10 излезе с необичайно изявление, според коетоДейвид Камерън, съпругата и децата им “не печелят от каквито и да билоофшорни тръстове”. А самият Камерън няма акции или доходи от такиватръстове.

Всички тези събитиясе случиха след призива от парламентарната трибуна на лидера на опозициятаДжеръми Корбин за независимо разследване, което да се занимае с обвиненията,включително и тези срещу семейство Камерън, за криене на пари в места, известникато “данъчен рай”. На Острова остава скептицизма по отношение налипсата на ясно заявено от премиера уверение, че до момента не е ползвалсредства, дошли от подобни зони.

Последното изявлениеот екипа на министър-председателя звучи дословно така: “Няма офшорнитръстове или фондове, от които премиерът, госпожа Камерън или децата им да извлекатполза ВБЪДЕЩЕ.” Лейбъристът Уес Стрийтинг обаче отново попита:”А преди…?” и добави, че това са неща, които трябва задължително дасе изяснят. “Мисля, че все още остават въпроси за това дали не е ползвалофшорни пари в миналото”, обясни Стрийтинг, който е член напарламентарната финансова комисия пред BBC Radio 4. Партийният му лидер Корбин обяви, че ще публикуваданъчните си декларации и призова Камерън да направи същото.

В опит леко даотклони темата финансовият министър Джордж Осбърн увери, че правителството енаправило повече от всяко друго предишно за справяне с данъчните измами.Запитан дали самият той се е възползвал от офшорни фондове, той обяви:”Всички наши интереси като министри и депутати са декларирани в съответниярегистър. Това трябва да е абсолютно ясно.”

Като част отдневния ред на кабинета за прозрачност на доходите през следващия месец ДейвидКамерън ще бъде домакин на голям антикорупционен форум на високо ниво. През юнипък предстои на Острова за първи път да заработи специален регистър надействителните собственици на фирми. От друга страна премиерът е поставен под засилващсе натиск да принуди британските отвъдморски територии, част от които се славяткато “данъчен рай”, да отворят своите търговски регистри забританските правоохранителни органи. Лейбъристите отдавна искат от Камерън дапоеме “на ръчно управление” тези от териториите, които не сесъобразяват с данъчните правила на Обединеното кралство.