Вероятно помните оня скандал с Крайслерите и подслушването, който в крайна сметка не доведе до нищо, но пък произведе крилатата фраза на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев, че “отвертката е по-скоро една метафора”. Ставаше дума за човек на име Радко, за когото се твърдеше, че е саботирал прокурорската проверка по мегаскандала с подслушването посредством отвертка.

Та, тогава от думите на Калин Георгиев стана ясно, че ако някой иска да саботира прокурорска проверка няма да го направи видите ли дърварската (разбирай – с отвертка), Радко имал дипломи, бил инженер.

Само за няколко години обществената сетивност към скандали до такава степен се притъпи, че когато прокуратурата обяснява как болтовете на лимузини се развиват сами, някак си това започва да изглежда нормално. Ами да – какво по-нормално от това Националната служба на охрана да не може да осигури сигурност, а на кола на няколко години болтовете й да си хвърчат сами по пътя.

Не, отвертката не е метафора. Метафора е отвинтването.

Такова повсеместно личностно, обществено и държавно отвинтване настана, че на човек да му долипсва Радко с отвертката. Тогава изглеждаше скандален, сега е на път да стане приемлив. На фона на най-новия прочит на класиката в български вариант Цац или изкуството да се поддържа Мерцедес.

На тоя фон премиерът дава интервю. Както обикновено със спортна травма. Спомена майка си, прекръсти се, разказа колко са му хубави магистралите, съобщи, че се поскарал на турския президент, допълни, че с него си говорили на малко име и мина по същество. А какво е съществото: в България медиите са свободни, а съдебната реформа е направена. Затова какво го занимават с болтовете на Лозан Панов, на неговия автомобил колко пъти са му падали, падат и ще падат гайки, бурми и прочие – ехееее…

И все пак запомнете: живеете в страна със свободни медии и независима съдебна власт.

Нищо, че сме в дъното на медийните класации. Нищо, че Мерцедесите сами си се разглобяват по улиците.

За да се успокоите само отворете някоя от Пеевските медии. И погледнете действията на прокуратурата. Ако дори и след този експириънс не успеете да повярвате в мантрите на премиера, то поне се наслаждавайте на административната реформа. Ще си регистрирате колите по-лесно в КАТ (процедурата ще е толкова улеснена като падане на болтове), ще вземате по-лесно свидетелство за съдимост (нищо, че на тия дето трябва да са осъдени или поне съдени никога няма да им потрябва такова).

Ако пък и това не ви успокоява – Пазарджишките полицаи решили, че ще борят катастрофите като изсекат дърветата край магистрала.

Ако не ви топли и тая мярка – погледнете, ГЕРБ и БСП се карат (вече не за комунизма), а за паметника на Бузлуджа. Епични политически сблъсъци, к’во…

Ако и това не ви е достаъчно – ето партията на Борисов, иска да подкрепи Слави Трифонов и да гласувате мажоритарно за личности. Не че сега не гласувате така. Тогава просто Пеевски може да победи и във вашия район. Всъщност, може да победи във всички 240 избирателни района. Но това е поради свободните медии и независимия съд, да знаете.

Ако ли пък още сте недоволни, то просто трябва да развият и вашите болтове. Грешка – да ви се саморазвият болтовете. Нищо, че вероятно карате 15-годишен автомобил втора ръка, който ако слушаме държавните обяснения е доста по-държалив от тия на НСО.

Та, развиват ви болтовете и да ви няма.

Когато отвертката беше метафора беше по-лесно. Тогава още бяхме на период отвинтване. Сега, когато болтовете са метафора периодът е на разпад. Хвърчат ни чарковете на всички посоки, но няма кой да ги събира. А независимите медии ви казват, че всичко си е супер.

България – държавата със свободни медии и независим съд. Държавата, от която здравият разум отдавна си е отишъл, а скоро ще приключат и метафорите