Преди 10 години, бях зверски напушен на едно твое четене, и ти ми написа в L’amour duretrois ans – “Bobby, dont’s smoke too much”. Днесвече не пуша, а ти спря ли с всичко?

Хаха! Абсолютно не. Аз съм много по-добър в това да поучавамдругите, отколкото да се пазя от всички изкушения. 

Завиждам тиза Lui, събрал съм почтивсички броеве, но не разбирам френски. Трябва ли да запиша курсове или мога даси остана само на картинките?

Започвай веднага да учиш френски. Текстовете са много по-сексиот картинките.

Знам, че сидиджей и някъде беше споменал, че любимата ти група е R.E.M., заради което им обърнах специално внимание.Какво да слушаме след като се разпаднаха?

Всяка банда, в която участва Джек Уайт!

Чел съмвсичките ти книги и мисля, че имаш някои доста слаби, както и някои гениални.Кое е нещото, което скапва творчеството у човек?

Бих казал, успехът. Той те прави мързелив. Ето защо понякога сеопитвам да напиша лоша книга. Така никой няма да ме чете и най-после ще сеотдам на вдъхновяваща самота и ще бъда окрилен от свободата на истинскитетворци.

Ако мога даси позволя един силно оптимистичен край – кога плака за последен път и защо?

Миналата седмица бях на празненство – 60 годишнината на еднасемейна двойка приятели в Швейцария. На 80-годишна възраст мъжът се изправи ипроизнесе реч. Накрая се обърна към жена си и каза: “Ние сме женени от двайсетгодини. Три пъти.” Тогава жена му се разплака, а после и той. Всичките му деца ивнуци започнаха да ръкопляскат. Това беше моментът, в който аз пък се разплаках.

Фредерик Бегбеде ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на НДК. Като специален гост на единствения кино-литературен фестивал в света ще представи лично новия си филм Идеалът, екранизация на романа Помощ, простете, издаден на български от Колибри.