Тази неделя ще се проведе традиционният TOLE-RUN – благотворителното състезание, което тази година прераства в ТОЛ-ФЕСТ – фестивал на толерантността. Бегачите могат да бъдат кактопрофесионални, така и любители. Посланик на толерантността и мира ще бъде и световноизвестният израелски музикант Идан Райхел, който ще даде старт на ТОЛ-ФЕСТс концерта си на 17 септември.

Музикантът идва за първи път у нас заедно с изпълнители от мултикултурната си формация Idan Raichel Project, включваща над 150 музиканти от различни държави.По-голямата част от песните на Идан Райхел са на иврит, но има и няколко, които са изцяло на амхарски. Песните се изпълняват от мъжки и женски глас, като традиционни и фолклористични мелодии биват адаптирани към модерните музикални стилове. Повечето са на любовна тематика. Пял с Алиша Кийс и Обама.

Стартът на TOLE-RUN ще бъде срещу билетния център на НДК в9:00 часа на 18 септември. Всеки може да избере да участваили в масовия крос от 2 км, или в 13-километровия крос. Бегачитена 2 километра ще преминат през Моста на влюбените, към хотел Хилтън иЮжен парк и ще приключат отново при НДК. Бегачите на 13 километра ще сеотправят към бул. Витоша, а след това и към други централни улици и паркове,сред които Борисова градина, Ловен парк и Южен парк. Състезанието еорганизирано от спортен клуб „Бегач“, коитогордо подкрепят толерантността и мира чрез спорта. Специални гости на събитието са поканени Красен Кралев, министър на спорта, и г-жа Йорданка Фъндъкова, кмет на Столична община.

Първият TOLE-RUN се провежда през 2013-та, а две години по-късно се включват над 1000 участници – професионалисти и любители бегачи. Тази година TOLE-RUN се превръща в ТОЛ-ФЕСТ с допълнително мултикултурно събитие – концертът на Идан Райхел. Организаторите на фестивала работят в посока на това да се заговори повече за толерантността и свободата в световен мащаб.

Oрганизатори и инициатори на фестивала са Quadrant Beverages/Pepsi, Eurohold (Mazda & Fiat), NuBoyana, Столична община и Посолството на Израел в България. Масовият крос от 2 км е безплатен, а билетите за състезанието от 13 км са на стойност 20 лв. За участие се регистрирай тук.