Бионсе никога не се е притеснявала да покаже колко божествено изглежда, но напоследък тя наистина се доближава максимално до образа на богиня. Преди две седмици певицата обяви, че е бременна с близнаци със снимка, която предизвика множество препратки към Венера, Дева Мария и африканската богинята Мами Вата.

И в неделя вечер, на церемонията по раздаване на наградите Грами, Бионсе буквално изгря на сцената с изпълнението на “Love Draught” и “Sandcastles”, като бе сравнено с редица религиозни икони. Констанс Греди от Vox анализира някои от тях.

Мами Вата

Recording Academy / Grammys GIF - Find & Share on GIPHY

Бионсе се появи на сцената с жълти шалове плаващи около нея, сякаш дивата бе под водата (като на снимките, с които обяви бременността си). Певицата изглеждаше точно като африканската повелителка на водата – богинята Мами Вата, която е олицетворение на красотата, покровителка на търговията, капитализма и богатството – тя е капризна, силна и най-вече справедлива.

Ошун

Recording Academy / Grammys GIF - Find & Share on GIPHY

Lemonade е пълен с препратки към Ошун – йорубската богинята на красотата, любовта и музиката, която владее сладките води. Традиционно речната богиня е пременена в жълто и носи златен шлем.

Кали

Както Бионсе размята жълтите си шалове, а танцьорите ги размахват пъргаво около нея, почти като оръжия, ни напомня на индийската богиня Кали. Кали е майката на Вселената, често изобразявана да танцува върху тялото на нейния съпруг.

Венера

Recording Academy / Grammys GIF - Find & Share on GIPHY

След като приключи композицията с жълти шалове, тялото на Бионсе бе покрито от полупрозрачна рокля, ефирна като морската пяна. Навярно това е намигване към Венера – римската богиня на романтичната любов и красота, родена от Морска пяна.

Дева Мария

Recording Academy / Grammys GIF - Find & Share on GIPHY

Масивната диадема на главата на дивата е всичко друго, но не и класическа. Тя изглежда точно като ореолите традиционно рисувани около Дева Мария, които показват нейната голяма чистота, невинност и нежност.

Тайната вечеря

Бионсе не може да се придържа само към женски икони. Все пак е Бионсе. Тя и нейните танцьори (ученици) в роби се събират около една маса, докато певицата ги приветства.

Ако това беше друга знаменитост едва ли щяхме да обърнем внимание на образите на  множество богове и богини, пресичащи границите между половете и религиозните традиции. Но това е Дева Мария Бионсе. Тя казва: Аз съм богиня и знаеш, че искаш да ми се поклониш. 

В такъв случай ние отговаряме: Знаеш ли какво, ти си права.