Идеята за норвежката Slow TV се ражда по време на един работен обяд през 2009. След няколко традиционни репортажа за навършващата 100 години влакова линия между Осло и Берген екипът от норвежката национала телевизия NRK 2 решава да пусне целия заснет материал без никаква редакторска намеса. Продължилото повече от седем часа излъчване събира над милион зрилети или близо двадесет на сто от телевизионната аудитория в страната.

Вдъхновени от успеха и убедени от необходимостта от „бавна телевизия“, те разширяват и темите, и ефирното време. Сред целите на Slow TV е да накара зрителите да се отпуснат, да се почувстват част от ставащото в съвсем реално време, включително когато пускат този канал само за да върви като фон, докато вършат нещо друго. Излъчването от откриването на сезона за риболов на сьомга продължава 18 часа на живо. Шахматен турнир се предава сто часа. 135-часово предаване проследява круизно пътуване по норвежкото крейбрежие. Сред най-успешните предавания е репортажът „От овцата до пуловера“, показващо целия процес от стригането на овцете до изплитането на дрехите. До голяма степен по този начин телевизията прави и промоция на някои от най-традиционните ценности на норвежците и красотата на норвежката природа. Slow TV се излъчва както в ефир, така и онлайн, където репортажите могат да бъдат гледани по всяко време. Към формата проявяват все по-голям интерес и международни телевизии, а някои вече са излъчили адаптирани програми от норвежкия източник.

Дали успехът не е реакция на стресиращия всекидневен живот?, риторично си задават въпрос авторите. А сред новрежците израза sakte-tv или slow tv става толкова популярен, че съветът по норвежки език го избира за нова дума на годината…