Сигурно сте чували историята безброй пъти – в търсене на най-добрата мъжка чанта, някой се захваща и създава своя. Не че е клише, напротив – моделът работи и често хубавите неща се случват точно така. Когато сам имаш необходимост от нещо, а то не се предлага на пазара във вида, в който ти би искал, налага се да го измислиш и произведеш сам.

Другият популярен случай е, когато се правиш на важен, че познаваш всички марки за мъжки чанти, а изведнъж – съвсем не изневиделица, а някак точно на място – ти казват, драги, като си толкова важен, чувал ли си за Carl Friedrik. Не, не си. И ето я компанията за мъжки чанти (а и малко дамски) Carl Friedrik – онлайн откритие, което си струва.

Братята Никлас и Матис Оперман основават Carl Friedrik, която първоначално се нарича Oppermann, през 2012 година. И те, като мнозина друга, не са доволни от чантите, които се предлагат на пазара. Номерът при тях е, че те не развиват допълнително готови модели, не ги дооправят или изменят. Напротив. Всяка тяхна чанта е създадена от нулата, няма сезонни дизайни и линии, а само такива, които ще издържат теста на времето. Тоест – те предлагат само няколко варианта чанти и това е. Интересно е, че дизайнът на чантите е много смислен микс между старо и ново, традиция и модерност. Има една скандинавска минималистичност – дизайн влияние, което и двамата харесват. Но и традиционен елемент в силуета, в използваната кожа, в цялостното усещане. Като се вгледате по-добре в продуктите им, откривате и друго – архитектурно влияние, контрастиращите структури очевидно им допадат, което си личи както във формите, така и в съчетанието на цветовете.

И така стигаме до модел Palissy 25-hour, вероятно най-добрата мъжка чанта на пазара, защото нито е съвсем малка и минималистична, в която не влиза нищо повече от лаптоп и вестник, а ако случайно поставиш нещо различно от това, то стърчи, деформира кожата, изглежда смешно и трябва да живееш в свят, създаден за сгънат вестник и лаптоп. А такъв свят няма. Palissy 25-hour е достатъчно голяма да пътуваш с нея, ако се наложи, а е хубаво да се налага, примерно за нощ във Виена, но и да правиш бързи смени дом-офис-самолет-хотел-офис-дом. Другото важно – издръжлив цип. Онези, които отварят и затварят по 36 пъти на ден чантите си, знаят за какво става дума. Този е здрав, ама много здрав. Проучете повече за циповете Raccagni и ще разберете за какво става дума.
***
Как работят безконтактните плащания

1 Ако на лицевата страна на вашата карта Visa има символ за безконтактни плащания, можете да започнете да плащате безконтактно веднага.

2 Можете да извършвате безконтактни плащания при всички търговци, при които видите символа за приемане на безконтактни плащания. Много търговци вече поддържат безконтактни плащания, като постоянно се присъединяват нови такива.

3 Просто докосни своята карта Visa до безконтактния четец и задръж, докато екранът потвърди, че трансакцията е успешна.

4 Можеш да плащаш за всичко, което е на стойност до 25 лева без да въвеждаш ПИН код. Като допълнителна мярка за сигурност понякога e необходимо да въведеш ПИН кода си. При плащания на суми по-големи от 25 лева се изисква въвеждане на ПИН код. Повече тук: VISA