Дата: 3 февруари (четвъртък), 2022;

Час: 19:00;

Място: Дом на киното, ул. “Екзарх Йосиф” 37

На 3 февруари Дом на киното ще бъде домакин на премиерната прожекция на трилогията „BECOMING”, която обединява три танцови късометражни филма, създадени от изцяло български творци и артисти. Късометражните ленти говорят за идентичността на съвременните хора – женствеността, мъжествеността и юношеството и изследват взаимодействието между танцовото и документалното кино.

„INNER BLOOM“ е по идея, хореография и изпълнение на Стефани Ханджийска. Филмът изследва различните стадии на женствеността чрез сюрреалистичен женски герой, който чрез поредица събития, израства и се научава да бъде жена в собствената си кожа.

„SURRENDER“ е режисиран и хореографиран от Коста Каракашян и ни фокусира върху четирима от най-успешните и завладяващи мъже танцьори в България. Комбинирайки авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице, филмът проследява личната връзка на всеки един от тях с танца, за да разберем как тя взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.

„BREAKOFF“ е кратък поетично-документален филм, дело на Силвия Чернева, който се занимава с темата за ученето, търпението и постоянството в процеса на израстване и оформяне на характера. Филмът е заснет в Каменоделното училище в село Кунино и каменната кариера в близост до него, където български юноши учат почти забравения занаят на каменоделството.

Фондация „Човек с шапка“ насочва вниманието върху танцовия филм и цели да докосне широката публиката до това изкуство, дори когато любителите на танца не могат да посетят салона и искат да провокират всеки да достигне до танца и да отключи своята креативност. Мисията на фондацията е да подкрепя, развива, продуцира и разпространява българския талант в областта на съвременния танц и танцовото кино.

Специално за премиерата на трилогията, авторите Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева са подготвили интересни точки за дискусия и ще предоставят възможността на зрителите в залата да зададат своите въпроси след прожекцията.

„BECOMING“ се реализира в рамките на програма “Фокус Кино Танц” с подкрепата на Национален фонд “Култура” на Република България.

Допълнителна информация за фондация “Човек с шапка”.