* You can read the original text in English here below. Enjoy!

И така ето ме…, седяща на пода в стаята на напълно непознат по тениска и шорти. Глезените ми вързани към прасците, китките ми обвити в примка заедно с глезените с помощта на още въжета обгръщащи торса и врата ми.

А всичко, за което мислех бе… това е изненадващо удобно!

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

Не, не бях отвлечена, нито пък жертва от странен сценарий за Стокхолмски синдром. Просто бях на втората си сесия по Shibari – артистична форма на японска техника за връзване с въже. Всичко в името на проучването, разбира се.

Mалко предистория… от ул. “Цар Иван Асен II” през далечната 2014-та година.

Вървях към Борисовата градина, когато съзрях момче на отсрещния тротоар. Видях, че ме забеляза, но продължихме напред. Всеки по пътя си. В един момент чух зад себе си стъпки и глас викащ “Извинете! Извинете!”

Обърнах се и видях същото това момче от преди малко: “Извинете ме, но изглеждате готина и исках да попитам дали бихте излязли с мен за по питие?”

Поласкана, но без интерес към предложението учтиво отказах, извинявайки се с измислена среща с въображаемо гадже. Лицето му се изкриви в широка усмивка.

Бях изненадана. Това не беше обичайният отговор…

“О! Това е дори по-добре.” -добави той. “Интересуваш ли се от суингинг?”

И точно тогава осъзнах, че София може да предложи много повече от това, което очите виждат.

Между другото не си падам по суингинг. В случай, че се чудите.

Започнах да гледам на София като на срамежливото момиче във всяка компания от приятели. Подценена, не споделяща много, но от време на време, изпускаща намек, че само може би, в нея се крие нещо повече от малка шантавост!

Това впечатление от секси София беше допълнено няколко години по-късно, когато бях поканена на BDSM събиране. Преди да се съглася поисках да се срещна с домакина за по кафе и проверя нивото му на нормалност. Беше си нормално момче, с не много нормално хоби…

Обясни ми, че става въпрос за непринудено събиране в апартамент (, който е превърнат в BDSM свърталище). Първата среща там щяла да бъде възможност за начинаещи да проверят оборудването, разгледат играчките и зададат въпросите си в защитена среда.

Всичко много невинно, без извратени неща. Дори щяло да има пица.

Аха! Продадох се.

Няколко вечери по-късно, супер изнервена, бях на първото си BDSM парти…, което за съжаление, звучи по-вълнуващо, отколкото всъщност беше.

Първо на първо “партито” се оказа в състав от мен и две момчета – домакинът и негов приятел (знам какво си мислите и НЕ, не беше такъв тип парти!). Бяха абсолютни джентълмени, но въпреки това беше неловко. Още повече когато горкият разносвач на пици влезе през вратата.

Само си представете сцената, на която той стана свидетел, когато се подаде през вратата: звукоизолирана стая пълна с клетки и вериги, момиче, две момчета и ниска маса покрита със секс играчки, изглеждащи повече като средновековни уреди за изтезание!

Най-интересната част от вечерта беше една от играчките, от която не можех да си отделя погледа тип “какво-по-дяволите-е-това?”. Оказа се, че става въпрос за т. нар. анални разширители, които се разтварят като цвете след като се поставят на място, но в случая обаче имаше и верига в другия край…

За какво беше веригата?” може да се запитате. Аз бях любопитна и разбрах, че е за възползващият се от играчката с цел да бъде окован за стената. Със задните си части. ОК.

Връщамe се обратно на Shibari лятото…

Тъкмо бях приключила една статия за връзването с въже, която ме остави любопитна. С изключение на опит от преди 20 години с белезници, лично не бях изследвала лично живота откъм частта с връзването.

По време на проучването си нямах приятел по въже, така да се каже. Това се оказа проблем, защото е много по-трудно да се вържеш сам. Какво да направи любопитно момиче в този случай?

Започнах да си мисля… София, с всички нейни секси тайни, трябва да има Shibari фенове из храсталаците си.

Бях права! Малко драскане под повърхността разкри Shibari център, точно тук в слънчева София. Късметът беше на моя страна, защото предлагаха индивидуални сесии за тези, които искаха да изпитат усещането от стегнатите въжетата.

Бях заинтригувана. Имах толкова много въпроси. Например, какво точно е усещането от всички тези въжета по кожата? Какво е чувството да си напълно ограничен физически? Да бъдеш вързан? Безпомощен?

Разбирах аспекта на надделяването в играта, динамиката Доминация/ Подчинение. Виждах и сексуалната привличаща сила на това да контролираш в противовес на това да бъдеш подчинен на милостта на партньора си.

Но също така знаех, че има много повече от обмен на сексуално надмощие в Shibari. Може да бъде свързано със секс, да, но в същото време това важи и за всеки масаж. И точно както при масажите, Shibari може да бъде терапевтичен и релаксиращ.

Но дори отвъд това, Shibari може да бъде изящество, естетика. Тънките струни на въжетата вплетени в орнаментални, сложни възли и изненадващи мотиви, поставящи “модела” в необикновени и удивителни форми и пози, понякога дори увисващ във въздуха.

Това е пърформънс изкуство, за което са нужни умения и креативност.

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър
Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

Та, всичко това вече знаех. Но бях непросветена относно физическата страна и реализацията й. Бидейки любознателна натура, трябваше да разбера повече.

Няколко дни по-късно, точно както повечето хора се бяха запътили към офиса за поредния работен ден, за бях тръгнала да ме връзват.

Посрещна ме Ludvig Rigger и ме покани да седна на пода. Беше като всяка друга консултация при предстояща терапия/ процедура. Попита ме какво знам за въжетата, за Shibari, моите интереси и какво означава за мен да бъда вързана.

Също ме запита за докосването. Не бях подготвена точно за такива въпроси, но задаването им имаше смисъл. Той е непознат, който предстои да върже жена! Ще му се наложи физически да ме докосне докато ме омотава и връзва с въжета по цялото тяло. Границите трябва да бъдат обсъдени и съгласие дадено.

Изригнах, възползвайки се: “Докосване в рамките на практичните нужди за целта е ОК. Нищо около гениталиите. Или гърдите ми.

Помоли ме да коленича и застана зад мен на пода. Разпъна ръцете ми, точно както физиотерапевт би направил. Всеки момент беше наситен със спокойствие, бавно, целенасочено и обмислено действие. Постави ръцете зад гърба ми и затегна въжетата около китките ми. С всеки възел и всяка примка проверяваше дали стягането не е прекалено.

Добави още въжета около гръдния ми кош, след което внимателно ме обърна на една страна преди допълнителните въжета около бедрата и глезените ми.

Бях смаяна… най-вече от това как успя да ме прегъне в толкова сложна поза! Представи си трудна йога поза за много напреднали, в която си вързан. Флексабилността определено е плюс в случая!

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър
Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

И така, какво научих от сесията си по Shibari?

Е! Останах изненадана от това колко релаксиращо е това японско изкуство! Когато моите приятели ме попитаха за преживяното им отговорих: “Като да ти направят масаж, но с въжета вместо масажно олио.

Разтяга и напряга тялото по подобен начин и изпитваш сходна болка/ удоволствие, както при дълбок масаж. А след това идва същото блажено чувство на освобождаване.

Въпреки, че това беше напълно служебно проучване, а не част от динамика на сексуалност или игра между партньори, ми даде възможност да разбера КАК и ЗАЩО връзването с въже е популярен фетиш.

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

За начинаещи е сексуално. При притеглянето на въжетата по кожата, усещаш триенето, с примес на лека възбуда. Събужда нервните окончания. Въжетата може да са леко груби, леко нараняващи. Ако харесвате слаба болка в съчетание с удоволствието, то това ще погъделичка фантазиите ти.

Добавете и превръзка за очи за да усилите усещанията. Кожата, една от най-големите ерогенни зони на човешкото тяло, става дори по-чувствена. А натуралната земна нотка в уханието от въжетата добавя допълнително насищане.

Следва и аспекта с пълното себеотдаване на партньора си, свободата да прави каквото на него/ нея (и теб) ви харесва. Различните пози могат да те оголят изцяло и разкрият всякакви видове възхитителни наслади… Хммм!

Отвъд физическото и сексуалното, връзването с въже изисква отворена и откровена комуникация, както и абсолютно доверие. Няма място за скрити планове, срам или несигурност. Затова мога да разбера как това би довело много двойки до напълно ново ниво на интимност.

И мисля, че ТОВА е красиво.

***

Ако се намирате в секси София и се интересувате да научите изкуството на въжетата, проверете Shibari Center

Bulgaria Outside In: Sofia’s Sexy Secrets

So there I was…sitting on a stranger’s floor in a t-shirt and a pair of shorts. My ankles tied to my calves, my wrists tied to my ankles, with more ropes wrapped around my torso and neck.

 
And all I could think was…this is surprisingly comfortable!

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

No, I hadn’t been kidnapped and I wasn’t victim to some weird Stockholm Syndrome scenario. I was just experiencing my second session of Shibari, an artistic form of Japanese rope bondage. All in the name of research, of course.

 
But let’s back up a bit…to Ulitsa Tsar Ivan Assen II, 2014.

 

I was making my way towards Borisova Gardina when I saw a guy on the opposite side of the road. I noticed him notice me and we continued on our ways. But then, from behind me, I heard footsteps and a voice calling, “Извинете, Извинете!”

 

I turned around to see the passing-glance-guy. “Excuse me, but you look cool and I wanted to ask if you’d like to go for a drink.”
Flattered but not interested, I politely declined with an excuse of an imaginary meeting with an imaginary boyfriend. His face broke into a wide grin.

 

I was confused. This wasn’t the usual response…

 

“Oh, that’s even better”, he replied. “Are you interested in swinging?”
And right then I knew there was more to Sofia than meets the eye.

 

I was not, by the way, into swinging. In case you’re wondering.
I started to think that Sofia was like that shy girl in every group of friends. Understated, doesn’t share much but every so often, she drops a hint that just maybe, she’s more than a little freaky!

 

This impression of Sexy Sofia was further compounded a couple of years later when I was invited to a BDSM hangout. Before I said yes, I wanted to meet the host for a coffee to check out his sanity. He was just a normal guy with an unusual hobby…

 
He explained that it was a casual gathering at an apartment (that just so happened to have been turned into a BDSM ‘dungeon’). The meet up was an opportunity for newbies to the scene to check out the equipment, look at toys, and ask questions in a safe environment.

 
It was all very innocent, no kinky stuff. There would even be pizza.
Aha! I was sold.

 
A few nights later, feeling super nervous, I rocked up to my first ever BDSM party…which, unfortunately, sounds so much more exciting than it actually was.

 
First of all, the ‘party’ turned out to be me, and two guys— the host, and his friend. (I know what you’re thinking, and NO, it was not that type of party!) They were absolute gentlemen but it was still really awkward. And even more so when the poor pizza delivery guy came to the door.

 
Just picture the scene he witnessed as he peered in the door: a soundproofed room full of cages and chains, a girl, two guys, and a coffee table covered with sex toys that look more like medieval torture devices!

 
The most interesting part of the evening was one of the toys that I just couldn’t take my eyes off in a “What-the-Fuck-is-that?!” kind of way. It turned out to be a butt plug that opened like a flower once inserted but it had a chain attached to the end…

 
Why the chain?” you might ask. I did and I was informed that the chain is so the wearer can be shackled to the wall. By the butt. Okay.

 
Now, let’s get back to the summer of Shibari…

 
I had just finished writing an article about bondage rope and it had left me curious. Apart from an uncomfortable handcuff experience about 20 years ago, I hadn’t personally explored much on the bondage side of life.

 
At the time of research, I didn’t have my own rope-buddy. This posed a bit of a problem since it’s much harder to tie yourself up! So, what was a curious gal to do?

 
I started to think…Sofia, with all her sexy secrets, she must have some Shibari fans in her undergrowth.

 
I was right! A little scratching beneath the surface uncovered a Shibari training center, right here in the midst of sunny Sofia. As luck would have it, they also provided rope sessions for individuals wanting to experience the sensation of the ropes.

 

I was intrigued. I had so many questions. Like, what did it actually feel like, the ropes taut on your skin? How does it feel to be completely restricted? To be bound? To be helpless?

 
I understood the power play aspect of it, the Domination/submission dynamic. I could see the sexual attraction of being in control versus the thrill of being at the mercy of a partner.

 
But I also knew that there is SO much more to Shibari than sexual power exchange. It can be about sex, sure, but then so can massage. And just like massage, Shibari can also be therapeutic and relaxing.

 
But, even more than that, Shibari can be about aesthetics. The thin strands of ropes tied in decorative, elaborate knots and intricate patterns, placing the ‘model’ into weird and wonderful shapes and positions, sometimes suspending them in mid-air.

 
It’s a performance art that takes skill, patience, and creativity.

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър
Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

So, all of that, I knew. But I was clueless about the physicality and the reality of it. And being of an inquisitive nature, I had to know more.
A few days later, just as most people were on their way to the office, I was on my way to be tied up.

 

I was greeted by Ludvig Rigger and invited to sit on the floor. It was like any other therapy/procedure consultation. He asked me what I knew about the ropes, about Shibari, what my interest was, and what bondage meant to me.

 

He also asked about touch. I wasn’t exactly prepared for this line of questioning, but it made total sense. He’s a stranger about to tie up a woman! He will need to physically touch me as he wraps ropes around my body. Boundaries need to be discussed and consent given.

 
I blurt out, “Practical touching is fine. Nothing around the genitals. Or boobs.

 
He asked me to sit on my knees, then, he positioned himself behind me on the floor and stretched out my arms, much like a physiotherapist would. Every movement was calm, slow, deliberate, and purposeful. He placed my arms behind my back and fastened ropes around my wrists. With each knot and each loop, he would check with me if the tightness was ok.

 
More ropes around my chest, my torso, then he carefully maneuvered me onto my side before attaching more ropes to my thighs and ankles.

 
I was fascinated…mainly by how he had managed to bend me into such a complicated position! Imagine contorting into a difficult yoga pose and then being tied into it. Flexibility is definitely a plus when it comes to being a “rope-bottom”!

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър
Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

So, what did I learn from my Shibari sessions?

 
Well. I was surprised by how relaxing it is! When my friends asked me what it was like, I said, “Well, it’s kind of like getting a massage. But with rope instead of oil!

 
It stretches and puts pressure on your body in a similar way and there is the same sort of pain/pleasure that a deep massage delivers. And afterward, you have that same chilled out sense of release.

 
Even though this was purely professional research, and not part of a sexual relationship or play partner dynamic, it did give me a greater sense of HOW and WHY rope bondage is a popular kink.

Руби Мур, Фотография: Лудвиг Ригър Ruby Moore, Photography: Ludvig Rigger

For starters, it’s sensual. As the ropes are dragged over your skin, you get a little friction, a little heat. It awakens your nerve endings. The ropes may bite a little, bruise a little. If you like a little pain with your pleasure, then it will tickle your fancy.

 
Add in a blindfold, and all those sensations are heightened. Your skin, which is already one of the largest erogenous zones of your body, becomes even more sensitive. And the earthy smell of the rope just adds an extra layer.

 
Then there is the aspect of giving yourself completely to your partner, for them to do as they (and you) please. The different positions can expose you completely, open you up to all sorts of delicious delights… Ahem!

 
Beyond the physical and the sexual, rope bondage requires open and honest communication and complete trust. There is no room for hidden agendas, shyness, or uncertainty. So I can see how this could take couples to a whole new level of intimacy.

 
And, I think THAT is beautiful.

 

***
If you’re in Sexy Sofia and interested in learning the ropes, then check out Shibari Center.