Какво ще се промени в живота ни в следващите 10 години? Каква ще е ролята на виртуалната и добавената реалност, интернет, технологиите в здравеопазването, финансите и образованието? Какво ще променят роботите и развитието на изкуствения интелект? Прогнозите на Пламен Русев от Webit.

 

Хирургическите операции на бъдещето ще се извършват от роботи. Нанороботи ще достигат до критични и деликатни места, които не са били достъпни досега за конвенционалните хирургически инструменти и това ще промени лечението из основи.

Ще можем да си купим мозък за $1000. До десет години компютрите ще могат да правят толкова операции, колкото може човешкият мозък (десет хиляди трилиона цикъла в секунда).

Ще принтираме органи, за да не зависим от смъртта на другите. През следващото десетилетие все повече от 78-те органи в човешкото тяло ще могат да се отпечатат. И така вместо болния да чака с години някой друг да умре, ще може да получи нов орган, изработен за тялото му и да продължи да живее пълноценно.

 

След десет години всички екрани ще бъдат заменени с очила или визьори. Пред очите ни ще имаме съвсем нова реалност – комбинация между виртуалната и тази, която можем да докоснем с ръцете си.

Дигиталният свят се свързва в Интернет на всичко (IoE). Тепърва коли, къщи, хладилници, печки, крушки, обувки, дрехи и нови екрани ще станат изцяло свързани по между си. Интернет от всичко представлява една платформа от хора, устройства и бази данни, свързани в едно цяло. Със сегашните темпове на развитие през 2026 г. по света ще има над 500 млрд. свързани устройства.

До 10 години изкуственият интелект ще бъде неразделна част от живота ни. Развитието на изкуствения интелект е толкова бързо, че само след броени години ще поверим на автономни системи управлението на домовете си, стилистиката на дрехите си, организирането на контактите си и дори спортния си график.

До 2020 г. нови 5 милиарда души ще ползват интернет. До края на десетилетието още 5 млрд. души ще ползват интернет, в сравнение с 3.2 млрд. потребители днес. Те ще променят изцяло начина, по който съществува мрежата. Ще могат да обменят мисли, бизнес, изкуство и научни изследвания онлайн и ще създадат нова икономическа реалност.

Децата, които са родени днес може никога да не управляват автомобил. Водещите производители обещават, че до пет години по пътищата ще има напълно автономни автомобили, такива, които се управляват от компютър, а не от човек. Поколението, което се ражда сега, никога няма да има нужда да шофира колата си. Вече 18 щата в САЩ разрешават тестовото използване на автомобили без шофьори.

Вертикалните ферми произвеждат в пъти повече на по-малка площ. Вертикалните ферми вече набират скорост като прототипи и модели за развитие. Те са системи, в които климатът, светлината, влажността и други фактори са контролирани от човека, а растенията дават плод няколко пъти годишно. Тази технология ще създаде по-екологично чисто земеделие от традиционното.

Летящи таксита ще ни превозват из градовете по-бързо и безопасно. Безпилотни дронове вече транспортират хора до различни адреси в Дубай от началото на юли. Те се движат без управление от човек. Погледнете нагоре и запомнете празното небе, защото скоро то няма да бъде такова.

Блокчейн ще премахне посредниците при трансферите на пари и данни. Блокчейн е иновация и протокол, който демократизира икономическите взаимоотношения и дава начин за съхраняване и опазване на личните данни и пространство. На базата на блокчейн технологията можем сигурно и без участието на посредник да правим трансфери на пари, акции, договори и друга информация.

Ще пътуваме с 1200 км/ч. Наред с многото средства за мобилност в близкото бъдеще ще използваме Hyperloop. Проектът представлява тръбна система, в която във вакуумна среда се движи капсула, пълна с хора или стоки. Максималната скорост е 1200 км/ч, а първата по рода си система от типа ще Абу Даби и Дубай. Скоро Hyperloop ще има и в Индия, Сан Франциско и Лос Анджелис.

Комбинацията между човешки и изкуствен интелект ще дефинира бъдещето ни. На прага сме да на влезем в епоха, която ще увеличи човешките възможности до нива, които дори не сме си представяли. Когато комбинираме човешкия и изкуствения интелект, ние ще получим най-значителния напредък в способността си да мислим и да творим, който сме постигали в историята.

До 10 години по света ще се раждат бебета с изкуствено увеличен интелект. Технологиите за редактиране на човешки ембриони вече са тук и могат да се окажат най-голямото научно откритие на 21-и век. Чрез тях ще можем да премахнем наследствените заболявания и да повишим продуктивността си. Но може би най-важна е способността да подобрим човешкия интелект и да създадем ново поколение от гении.

В бъдеще ще можем да обърнем процеса на стареене. Технологиите за редактиране на човешкия геном като CRISPR ще позволят да рестартираме почти всички показатели за стареене в човешките клетки. Целта на учените е не да ни излекуват от старостта, а да обърнат целия процес на остаряване.

Проектът 28 прогнози за следващите 10 години на Пламен Русев и Webit.Foundation има за цел да ни подготви за промените, които предстоят в България и света.

Webit Festival Europe тази година ще се проведе на 25-26 април в София Тех Парк. Повече – на webit.bg

Изложбата 28 прогнози за следващите 10 години – ще може да се види от 18 април 2017 на Моста на влюбените но НДК, в град София.

 

Снимки: Pixabay, Pexels