Разпадне ли се наполовина април, започваме постепенно да се облъчваме с материали за аварията в Чернобил от 1986-а година. Фонът се поддържа със стари материали, разнася се различна концентрация нови публикации, все още се излъчват нови детайли от аварията в ядрената електроцентрала край Припят в днешна Украйна, близо до границата с Беларус.

Разбира се, това медийно облъчване е в пъти по-полезно отколкото облъчването, започнало след аварията от 26 април преди 3 десетилетия без две седмици. Защото тогава у нас е струяло едно убийствено мълчание, за което и до днес никой не е подведен под отговорност, но мнозина са подведени да манифестират под ядрен облак.

30 години по-късно изотопът Цезий-137, отговорен за по-значителната част от гама-радиацията в Чернобил, се е разпаднал наполовина. Но съветският полуразпад е най-половинчатият полуразпад и радиационното лъчение от 4-ия реактор на Чернобилската централа ще продължи още хилядолетие.

Хеликоптер проверява щетите в Чернобил, 1986
Снимка: IAEA/Flickr

Разбира се, шеговитият тон на тези съобщения не е проява на добър вкус. Също какъвто вкус няма и торият, който се получава при алфа-разпада на урана. Но стига сме дъвкали тая тема, че ще ни изпопадат зъбите и косата.Радиацията не се влияе от наличието на шеги, а колкото сериозно да подходи човек към темата, няма да произведе с каменното си лице нов бетонен саркофаг около авариралата електроцентрала. Продължаваме напред!

В първия епизод от шестия сезон на титаничния анимационен сериал South Park се извежда правилото, че нещо трагично става смешно след период от 22,3 години. Така че на 26 април се навършват 7,7 години, откакто чернобилската авария е официално смешна.

През изминалите седмици се заговори за вдигане на паметник на враг №1 на тутраканската селищна система – Роналд Рейгън в софийския Южен парк. Довод за такова деяние бил приносът на Рейгън за сломяването на комунистическия строй.Не знам за Рейгън, но ако това е довод за паметник, със сигурност трябва такъв на Чернобилската атомна електроцентрала. Само за 6 месеца след 26.04.1986 г. СССР харчи $18 млрд., като днешният еквивалент на тия пари е около $50 млрд., което допринася за икономическата клетост на Съюза, който 3 години по-късно се полуразпада.Сетне щафетата по полуразпадане съвсем успешно се поема от Украйна.

Сега аварията е в навечерието на своята 30-годишнина. Много от връстниците ѝ изглеждат или прекалено млади за възрастта си, или като полуразпаднали се. Животът някак си продължава, а дори в Чернобилска област дивите видове са спрели да светят в тъмното.

Но каквото и да се каже – ще бъде недостатъчно, а изводи може да се правят във всякакви посоки – научни, политически, медийни, икономически и дори за странните сърнички в Беларус.

Но важното е да си спомняме тия работи. Да сме информирани тях, да ги обсъждаме и разнищваме. 22,3 години подир тях да почваме и да се шегуваме. Защото аварията в Чернобил се е случила в среда, където информацията, обсъждането, разнищването и шегата са били крайно ограничени. И не бива никога да позволяваме на тази среда да излезе от бетонния си саркофаг.

Самуил Петканов е личният юрист на Ким Чен Ун, никога не е ял майонеза и обича да се вторачва в преминаващи тролеи.