През първите дни от 2017 г. в британското посолство в Еквадор Асанж отговори на редица неудобни въпроси директно и без заобикалки. Първата част на интервюто разбуни страстите.

Асанж открито изяви своята увереност, че Русия не е източникът на хакнатите мейли на представителите на Демократическата партия на САЩ и на ръководителя на кампанията на Хилъри Клинтън Джон Подеста.

Да. Може да се каже и през последните два месеца е казвано неведнъж, че нашият източник не е руската държава, отговори Асанж и допълни, че обвиненията се използват от президента Обама, за да “делегитимира” Доналд Тръмп и администрацията, която скоро ще влезе в Белия дом.

Над 50 000 мейла бяха изложени по време на отминалата президентска кампания. В тях имаше уличения за противоречиви практики на Фондация Клинтън, за тясно сътрудничество между водещи американски журналисти и щаба на Демократите, остри изказвания на негови членове за католиците, изтичане на въпроси за дебатите и какво ли още не.

Демократите остро осъдиха публикуването на мейлите като опит да се срине имиджа на Хилъри Клинтън и явно да се повлияе на президентската кампания.

През изминалата седмица в своите изказвания президентът Обама направи явни внушения, че Русия, че стои зад кибер-атаките, които дадоха пряко отражение върху резултатите на изборите. Той призова американците да проявят бдителност за действия на Русия и увери, че неговата администрация ще внесе в Конгреса доклад за опитите от руска страна за намеса в изборите и кибер-атаки по време на предизборна кампания.

PHILADELPHIA, PA – JULY 27: US President Barack Obama and Democratic presidential candidate Hillary Clinton embrace on the third day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 27, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party’s nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Администрацията на президента дори наложи нови санкции над Русия и даде 72 часа срок на 35 руски дипломата и техните семейства и близки да напуснат САЩ. Освен това затвори 2 обекта на Русия в Ню Йорк и щата Мериленд.

Още миналата седмица новоизбраният президент на САЩ остро осъди твърденията на Обама и действията на американската администрация, като заяви, че е време страната да се заеме с по-значими и по-добри неща. Тръмп намекна, че има информация, която все още не е публична и вторник или четвъртък ще се разбере за нея. Случайно или не, вторник вечерта бе излъчена и първата част на интервюто на Асанж. Тръмп явно се е обявявал за по-тесни връзки с руския президент Путин и на няколко пъти омаловажи значимостта на хакерския скандал.

Асанж иронично отбеляза като странна липсата на Wikileaks в последните изявления на високопоставени източници, в това число ФБР и Белия дом, дори и при експулсирането на руските дипломати. Запитан дали Обама лъже, той уместно коментира, че американският президент се държи като “адвокат/обвинител”, че неговите изказвания са изключително премерени и в тях не се казва директно, че Wikileaks са получили своята информация от Русия, или че работят с Русия.

Според основателя на Wikileaks никой не може да каже дали изтеклите имейли действително са обърнали изборния резултат. По-важното за него обаче е, че дори и да са, всъщност промяната е дошла от реалните мейли и думите, които се съдържат в тях.

През октомври Wikileaks публично обвиниха в своя туитър профил Еквадор в сервилничество и угодничество на САЩ, когато еквадорското външно министерство в крайна сметка потвърди, че временно е “ограничило достъпа до част от комуникационната си система” в посолството на Обединеното кралство, но в същото време отрече по този начин да пречи на Wikileaks да изпълнява своята дейност.

Властите тогава настояваха, че решението е взето напълно самостоятелно, не е повлияно от изискването на трета държава и е провокирано единствено и само от стремежа за ненамеса във вътрешните процеси в друга държава, каквито са президентските избори в САЩ. С този свой акт държавата не се отказва от своя ангажимент да съхрани живота и здравето на Асанж, докато той не намери друго безопасно място.

Наскоро платформата отпразнува своя 10-ти рожден ден и над 10 милиона публикуване секретни документа. Wikileaks стана известен през 2007 г., когато оповести ръководства на началниците на затвора в базата на САЩ в Куба Гуантанамо, а достигна своя пик с публикациите за американските военни операции в Ирак и Афганистан.

През 2010 г. Асанж намери политическо убежище в посолството на Еквадор в Лондон.