От години сме свикнали, че американските полицаи са леко странни, защото мине се не мине време, вземат и застрелят някой чернокож свой сънародник. Затова, че ги попитал нещо, вдигнал по-рязко ръцете си или бръкнал във вътрешния джоб на якето си, за да извади документите си. Представят си един пистолет във вътрешния му джоб, хората, пардон, полицаите.

Винаги съм имал леко съмнение относно човешкия произход на полицаите. Намирам ги за по-близки до човекоподобните и някои по-антични бозайници. Едно е сигурно – те са „органи на реда”, но практиката ми показва, че когато ги наречеш именно по този начин, много се цупят.

Е, изглежда, че милите американски полицаи са се отегчили да гърмят по чернокожи. Приискало им се е се поразнообразят (нали за тях улиците и всички обществени пространства са със статуса на стрелбище, из което ходят потенциални мишени) и сега са застреляли една австралийка. Това се случва в Минеаполис. Бедната женица на 40 години дори сама извикала полицаите като им се обадила по телефона! Когато те пристигнали, се приближила до шофьора на полицейската кола, който я застрелял в упор. В корема. Жената била по пижама. Името й е Джъстин Дамънд.

Президентът на Австралия вече заяви публично, че ще търси отговор за случилото се от американските власти. Съмнявам се oбaче, че ще има някакъв резултат. Какво биха могли да отговорят те? Очевидно проблемът там е чудовищен. Това от години се знае, но нищо не се прави по въпроса. Американците масово разполагат с оръжия и се гордеят с това свое право. Производителите на оръжие са щастливи. Животът продължава.

Притеснявам се единствено за едно. Ако тази тенденция продължава по същия начин и се засили, може когато фамозната стена срещу емигранти на Тръмп бъде завършена, американското население вече да е застреляно от полицията. Е, поне Тръмп и Мелания ще бъдат защитени. И няма да ги мислим.

Но внимавайте, приятели. Пазете се, когато пътувате в САЩ. Имайте винаги едно наум. Не правете резки движения, когато се разминавате с полицаи. Не повдигайте тон, за да не си помислят нещо. В никакъв случай недейте да ръкомахате. Недейте и да излизате по пижама на улицата.

Очевидно така нарушавате обществения ред, а наказанието е смърт.