Вероятно да, стига наистина да го заслужаваш. И докато начините да издадеш книга стават все повече и все по-достъпни, вместо т.нар. самиздат – Творческа академия Заешка дупка ти предлага да се убедиш, че си достатъчно подготвен за реализация като автор. Тя предлага 3-месечни курсове в направления Проза, Поезия, Кино Сценарий, Телевизионен Сценарий, Драматургия, Рекламно Писане и Текстопис. Курсовете се водят от популярни и опитни български творци и ще бъдат съчетание между теоритични лекции и практически занимания. Учебната година в Академията започва на 25 септември и завършва на 16 декември. Приемът тече в момента и продължава до 25 август.

 

Създателка на академията е Ирена Иванова – популярна българска поетеса, актриса и режисьор. Носител на национални и международни награди в разнообразни области на изкуството. За проекта си тя споделя следното:

“Мотивира ме нуждата от реализация на пишещите хора и адекватно практическо обучение по писане. Хората, които пишат, нямат достъп до писателите, освен на техните книжни премиери. Искам да им подаря тези срещи и вдъхновението, което струи от тях. Многообразието в лекторския състав дава достъп до различни гледни точки в писането и най-важното – практика под зоркото око на тези писатели. Искам да скъся за тези хора пътя на техните книги, онзи път, по който аз дълго пътувах. Сега ги чакам там”.

Всъщност запознаването на бъдещите писатели с литературна теория и основи на творческия процес може само да бъде полезно. Далече от романтичната представа, че талантът е достатъчен, истината е, че обикновено това не е така. Трудът и целенасочеността са водещи при успешните творци, които са наясно с характеристиките на средата, в която работят. Желанието за писане е призвание, но самият процес на писане е занаят, който се учи и усъвършенства.

Разбира се, съществуват и противници на програмите по творческо писане и подобните им. Основната им позиция е, че ако един човек е наистина талантлив, той няма да се нуждае от насоки и чужди възгледи, защото изкуството е свободно и неподлежащо на рамкиране. В същото време едни от най-престижните университети в света предлагат подобни програми, в които преподават всепризнати писатели. Новите знания и перспективи са винаги полезни. Човек може да научи много от онези, които вече са минали по пътя, по който той иска да тръгне. И да, невъзможно е да постигнат същото по същия начин. Но определено ще са по-подготвени след срещата си с тях.

Лекторите в Творческа академия Заешка дупка:

Поезия: Иван Ланджев (теория), Аксиния Михайлова, Петър Чухов, Тома Марков

Проза: Владимир Трендафилов (теория),
Група 1 – Ина Вълчанова, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев;
Група 2 -Емануил А. Видински, Ангел Игов, Владимир Зарев

Сценарий за кино: Правда Кирова (теория), Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Ралица Петрова, Мина Милева и Весела Казакова

Сценарий за телевизия: Правда Кирова (теория)
Павел Веснаков, Димитър Коцев-Шошо, Любен Дилов – Син

Драматургия: Деляна Манева (теория), Иван Добчев, Елена Алексиева, Ана Васева

Рекламно писане: Мартин Димитров и други имена, които скоро ще бъдат обявени.

 

Текстопис: Светослав Сотиров (курсът от 12 срещи ще се проведе изцяло от него, в рамките на три месеца, всяка сряда от 19 часа във Voice Academy)
Официалната страница на Творческа академия Заешка дупка във фейсбук