Казвате – Европа изтърва Ердоган, защо се случи така?

От десетина години Турция е все по-малко кемалистка, светска и все повече ислямистка. И в последните няколко години се прибавя и неосманизмът – това е имперското мислене в Анкара, така че трябваше да се очаква, че Ердоган ще установи своя еднолична диктатура, както и ще стане. Имам една колежка, професор от Цариград, няма да споделям нейното име, която ми каза – „Ако в нашия университет само гласувахме, Ердоган нямаше да събере повече от 10 % от гласовете“, но Анадола, безпросветието го избира. Ердоган е обзет от имперската мечта да възвърне някогашното величие на Турция. За съжаление ние тук сме на топа на устата, но това трябваше да се предвиди. ЕС се опита да го умилостиви с какво ли не, с всякакви отстъпки, но той стигна дотам да праща министри на чужда територия да правят митинги пред хора с чуждо гражданство и да сравнява Меркел и другите лидери с нацисти и фашисти. Това продължава… Има нещо много тревожно и аз като историк мога да го сравня с Хитлер през 1938 година, Нюрмбергските партийни конгреси – Хитлер не чете, той говори и се разхожда по трибуната, стотици хиляди хора реват. Виждам, че Ердоган вече го удря през просото, ругае дори САЩ, дотам стига тази самоувереност, че той ще бъде вече едноличният владетел на Република Турция и другите ще се съобразяват с него.

Защо играе ва банк?

Защото вече е уверен, че си е укрепил властовите позиции, опозицията е разделена. Икономически Турция доскоро беше във възход с помощта на ЕС и другите западни държави. Чудя се как той би посегнал на търговските отношения с ЕС. Той е хазартен играч, за съжаление, има такива политици, както Хитлер, както нашия цар Фердинанд по време на войните – всичко или нищо, сега или никога. И психологически трябва да се обясни, тъй като Ердоган е от хората, които са израснали от низините, както Хитлер. Той от обзет от мисия някаква, божествена мисия за велика Турция. Но това няма да го доведе до добро. За съжаление не само ние, но и в ЕС не ни чакат добри дни, защото той сега държи три милиона и половина мигранти и изнудва ЕС – или визи, или плащайте, или ги пускам.

Има ли Брюксел полезен ход спрямо него?

Според мен това е икономически и финансов ход – да му се каже, че Турция ще пострада много, повече ще загуби, отколкото ще спечели при една криза в политическите отношения. Преди десетина години казах, че Турция рано или късно ще напусне НАТО, че не желае да бъде стратегическият съюзник, не желае да слуша Вашингтон. И в такъв случай ние увисваме, без съюзник. И за съжаление ние си разрушихме тази граница от Студената война, тогава там и пиле не можеше да прехвръкне, надявайки се, че Турция е наш съюзник.

Сега може да се окажем най-големият потърпевш ако кризата се разрасне?

Вижте, преди две-три години стада от биволи от Турция преминаваха в нашата територията, те си пасяха, носеха шап, имаше епидемия, но въпреки това ние гледахме да сме добре с Анкара. Не можем безкрайно да отстъпваме. Тука президентът Радев е прав, той достойно отговори, че не може да ни се дава урок по демокрация, от държава, която няма такава. Докато някои предишни ръководители гледаха да е со кротце, со благо, нека да си имаме добри отношения, но колкото отстъпваме не само ние, а и ЕС, отсреща Ердоган настъпва.

Кой може да обуздае Ердоган? Защо смятате, че се нуждае от обуздаване?

Единствено армията можеше да го направи, тъй като тя беше крепител на кемалистката светска идея. ЕС и особено САЩ са много виновни, защото допуснаха Ердоган да се разправи с полицейския елит. Сега 250 генерали и полковници са по затворите. Този преврат е прекалено съмнителен. Дамян Велчев, най-големият военен конспиратор казва, че часът на преврата е 2, който закъснее или подрани, преврат не прави, а пък Ердоган – 9 часа, най-гледаното време, седнали пред телевизиорите, той се явява, излезте на улицата. Това беше просто един ход напред. Той е знаел! Това беше последен опит на офицерството да окаже съпротива, но за съжаление армията вече е изцяло на негово подчинение и Западът се съгласи. Те имаха един интелектуален елит, но за съжаление университетски преподаватели, ректори по затворите, уволнява, назначава и ние му ръкопляскаме – браво, ето защити демокрация. Каква демокрация?! 150 000 са по затворите и по участъците. Той, който преследва един народ –  кюрдите и ги нарича терористи и заличава цели села, а ние го подкрепяме като съюзници от НАТО, това е една морална отговорност за нас.

 

Снимка: Getty

А отношенията Русия – Турция?

Българската държава се възстановява благодарение на поредната руско-турска война – деветата от десет е нашата освободителна. Този вековен руско-турски конфликт, сблъсъкът на двете империи, е донесъл не само у нас, но и на Балканите свободата. Не е могло с черешовото топче да съборим империя на три континента. И двете държави вече са в изолация и имат имперско мислене. Ние трябва много да внимаваме по отношение на Русия, защото ако тя каже, че България изобщо не ни интересува… не знам. Отдавна се шегувам, че чичо Сам изгони дядо Иван от икономика, политика и култура, но не може от историята да го изгони. Аз се надявам, че това е временно сближение. Ердоган има апетити и към Крим, това е наследство от кримските татари. Той иска да господства и в Черноморието, а Русия от адмирал Ушаков насетне си има много силен флот в Черно море. Аз се надявам, да не прекаляват със сближението, това ще бъде добре и за нас, защото така ще попаднем между два огъня. Но и нашите политици не бива да се увличат, да се правят на втори Стамболов. Как един не се направи на втори Малинов, Каравелов Петко, всеки иска втори Стамболов да бъде. Стамболов тогава брани независимостта на България, но той не е срещу Русия и това го е казвал неведнъж.

Колко дълго може да работи за Ердоган ефекта на обърнатата палачинка?

Палачинката след 16-ти април – някои предвиждат – че може би няма да успее. Това, което имам като впечатление от колеги в Турция, които не понасят едноличната диктатура на Ердоган, при една президентска република той ще тръгне да изнася конфликтите навън. За момента имаме известен късмет с кюрдите, които са отворили фронт в Анадола и за сега Ердоган няма възможности и ресурс да се разгърне на Балканите. Той ако се разгърне с някаква пета колона… не знам какво ни очаква. Не само ние, но и в ЕС имаме слаба имунна система, така е в либералните държави – човешките права над всичко. Но тези атентати, които вече стават… И като ми се изправят по телевизора политиците и кажат “ние не се страхуваме” –  направо го изключвам. Хората вече се озъртат, буквално в сърцето на Лондон отива турист и загива. Тези терористи убиват безащитни хора. Тези теоретици, неолиберали и всякакви , трябва да се върнат в реалността, включително в Брюксел, защото там е голяма говорилня. Те просто живеят в друг свят.

За това ли подценяват Ердоган?

Да, казват – ние ще го опитомим, ние ще го дресираме, има милиарди ще му запушим устата, обаче нещата не стават. Ето, той казва – не ме интересувате  – и смъртното наказание ще възстановя. Не ме искате, но аз съм наредил – туркиня в Турция най-малко три деца, в ЕС най-малко пет, ще ви превзема отвътре.

А Брюксел мълчи…

И понеже мълчи, той постоянно ги унижава. Брюксел губи авторитет. Трябва да вземе една твърда позиция, да каже – вие ще загубите повече, защото в Турция инвестициите идват отвън. И при едно дестабилизиране, капиталите започват да бягат, както и туристите, те вече бягат оттам.

Правилно ли ви разбрах, че не смятате, че има кой да обуздае Ердоган?

Може да бъде обуздан, но тука трябва ЕС, САЩ и Русия, а защо не и Китай – да се разберат и да му кажат, че не е новият султан и не е желан с тази политика, защото когато се отстъпва, той става все по-нагъл.

Прогнозата ви за изхода от референдума?

Песимистична е! Ще надделеят безпросветните люде в Анадола , а не разумните хора в университетите .

И тогава какво чака Европа?

И Европа, и ние, особено ние, както във втората Световна граница по югоизтоната граница има прикриващ фронт, значи ние трябва да се стегнем там. Ние трябва да се стегнем, но не с тая декоративна ограда, трябва да си възстановим заставите.

Ердоган, за съжаление, се е подготвил, той създаде такава атмосфера, за да спечели, дано не съм прав!