Най-сетне.

Доживяхме да се появи нещо, което да измие асоциирането на Айнщайн с черно-бялата му снимка с изплезен език и думите за безкрайността на човешката глупост. National Geographic плати залога на останалите телевизионни канали, които произвеждат висококачествени и високобюджетни сериали, качи с още няколко хиляди и сложи картите на масата. Играта загрубява.

 

Джефри Ръш като Алберт Айнщайн в сериала на National Geographic Геният 

(Снимка: National Geographic/Dusan Martincek)

Геният е първият игрален сериал на NG. Самото му появяване е достатъчно красноречив факт – каналът има нужда от свежа кръв, нови жанрове и сюжети, различни от документалните филми, чиято монотонност е често идеален фон за неправенето на нищо пред телевизора.

Нужно е нещо ново, нещо фантастично, нещо вълнуващо, но в същото време научно, сериозно и стойностно. Нужно е нещо гениално.

Проектът Геният стартира преди броени дни и е пределно ясно, че за него тепърва ще се пише и говори. В сериала са вложени все по-типичните за телевизионни продукции пари, енергия, мисъл и силен актьорски състав. Всеки един сезон от засега обявените два е посветен на различна гениална (очевидно) личност. Идеята фокусът в първи сезон да е върху Алберт Айнщайн е адекватен и хитър. Той е достатъчно важна личност, за да бъде задължителен за подобен тип продукция. В същото време образът му е достатъчно комерсиален и познат, за да привлече вниманието дори на онези, за които Айнщайн е просто име от евтина книжка с афоризми, докато нямат идея какво означава ОТО.

Първият сезон на сериала включва 10 епизода, още първият от които започва гръмко със секс, убийство, бомба, изневяра и лъч светлина, прорязващ етера. Бързо става ясно, че ни очаква телевизионно съжителство с два броя Алберт Айнщайн – младият, който обитава последните години на 19 век и онзи, в зенита на живота си, който вместо да се радва на получената си през 1921 година Нобелова награда и на студентите си, е принуден да се сблъска с нацизма. Както става ясно, Геният е сериал, който разглежда детайлно живота на физика, като не се съсредоточава единствено около научната му гениалност. Хубаво е да видим и че ексцентризмът, с който той често е свързван, е изграден умерено и стилно. А и какво друго бихме могли да очакваме?

В Геният Айнщайн не се плези (поне в първата серия, която сме гледали досега – бел. ред.), не говори само за физика и преминава през съвсем човешки състояния на страст, страх, бунтарство и примирение. Мъжът зад уравнението е човек, който, макар и гениален, е жертва и продукт на времето, в което живее.

В ролята на възрастния Алберт е Джефри Ръш (между другото носител на Оскар, Еми и Тони), който досега не изглежда изкуфял. Лекият хаос в косите му е тотално изгладен от строгия и последователен начин, по който той се справя с всичко – от любовницата си, до студентите, жена си и онези млади мъже пред прозореца му, които все по-често нападат евреи и им крещят да се разкарат от страната.

Като младия Айнщайн ще видиш британския актьор Джони Флин, който засега не може да се похвали със забележителни роли. Това обаче не пречи да се справя доста добре в ролята на млад и свръхзапален по физиката бунтар, който с лекота зарязва всичко, което го отклонява от мечтата му да стане професор в университет.

Сериалът е създаден по биографичната книга на Уолтър Айзъксън – Айнщайн, – която излиза на български през 2009 година. Айзъксън е добре познато име в света, особено след като Стив Джобс го допуска в дома си и живее с него няколко месеца. Това съжителство е с цел създаване на единствената официална биография на Джобс. Айзъксън улавя в детайли живота на онези, за които пише. Проучванията му са съсредоточени и дълбочинни. Това важи с пълна сила и за Геният, който е детайлен, пъстър и интересен.

От визуална гледна точка сериалът е пиршество – ярки образи, красиви сцени, разнообразни места на развиване на действието, пъстри цветове. NG знаят какво означава красив кадър и използват уменията си на висок процент в Геният.
Разбира се, едва в началото сме, но какво са 10 епизода, докато чакаме новите сезони на Туин Пийкс и Игра на тронове?

Геният е всяка неделя вечер по NG. Следи в колко ТУК