Юсейн Болт стана първият атлет в историята с три олимпийски дубъла на 100 и 200 метра. Светкавицата от Ямайка стигна до победата в дългия спринт с невероятна лекота и сега му остана да закара щафетата на островната държава до злато за да изпълни целта си – 9 медала от три олимпиади. Още в началото на Игрите стана ясно, че в Рио ще се раждат олимпийски богове. Болт е такъв. Точка.

Фаталният ден 13 на Олимпиадата се оказа такъв за една от големите ни надежди в борбата – Тайбе Юсеин. Считаната за сигурна медалистка от Игрите си тръгва с празна кошница. Тайбето падна още в първия си мач от рускинята Елена Пирожкова, която се състезава за… САЩ.  Абсурдна работа. После почнахме да се надяваме, че руската американка с пънк прическа, може да дръпне нашата на репешаж за бронза, но тя се оказа слаба ракия. След медала от вчера, днес в борбата почиваме. Типичното за нашите географски ширини –  аху-иху, а после тихо.

Атлетиката пак ни отстрами донякъде. Хубавелката Мирела Демирева има шанс за медал, защото се класира за финала на висок скок. Там ще си даде среща с други хубавици като хърватката Бланка Влашич, шведката Софи Скоог, полякинята Камила Личвинко, италианката Дезире Росит и германката Мари-Лоренс Юнгфлейш.

Нямаше красота в сектора за гюле, нямаше и радост за нас. Участието на Георги Иванов в Рио продължи 30-на минути. Нашият не успя да покрие квалификационната норма и сгъна цирка. Все пак имаме напредък, защото в Лондон Гошето направи три фаула. Тук бе само един. Да живее туризма – симпатягата разгледа Пекин, Лондон и Рио.

Киргизстанецът Изат Артиков и молдовецът Сергей Тарновский спокойно могат да изпратят съобщение до Силвия Дънекова с три прости думи: „Не си сама”. Бронзовите медалисти в категория до 69 кг на щангите и на 1000 м кану бяха хванати с допинг и ще връщат медала. Нашата гордост обаче не стигна до такъв. Изоставаме в стандартите.

13-ят ден на Олимпиадата бе фатален и за женската щафета 4х100 м на Щатите. Американките изпуснаха палката при предаването от първи на втори пост и предизвикаха смях на стадиона. Четирикратната олимпийска шампионка Алисън Филикс и Инглиш Гарднър така се сблъскаха зверски на пистата. Добре, че не бяха с автомобили. По-късно американците обжалваха и спечелиха. Бягаха сами по пистата и се класираха за финала по време. Срамът стана двоен… От надпреварата отпадна пък един от фаворитите – Холандия с дългуча Дафне Схипърс.

Срамът за водачите в класирането по медали стана още по-голям след като стана ясно, че Райън Лохте и съотборниците му от плувния тим са излъгали за случилото се на бензиностанция в Рио де Жанейро. Разследването за ограбените американски плувци в Рио претърпя обрат, след като се оказа, че един от потърпевшите спортисти счупил вратата на тоалетната на бензиностацията, а след това се сбил с един от гардовете, които поискали да си плати щетите. Това породи сериозни съмнения върху версията на плувците, които твърдят, че са били обрани от въоръжени.

Американците бяха отсрамени на 400 метра с препятствия, където Керън Клемънт и Далила Мухамад спечелиха титлите при мъжете и жените. В гюлето Райън Краузър счупи брадат олимпийски рекорд за да стигне до златото. 23-годишният здравеняк го захвърли на 22, 52 метра, изпращайки в историята постижението от 22, 47 метра на гедерееца Улф Тимерман от Сул 1988 година. Простите сметки показват, че тогава Краузър даже не е бил блясък в очите на родителите си. Още един американец ще влезе в нашата хроника. Аштън Ийтън защити титлата си от Лондон в десетобоя. Той дори изравни олимпийския рекорд  от 8893 точки на легендарният чех Роман Шебърле.

Шокиращо изглежда отпадането на олимпийската шампионка в биатлона от Лондон  – китайката Ли Сюежуй. Палачът бе от Испания –  Каролина Марин, която се класира за финала на сингъл жени. Само за сведение – Китай доминира в този спорт в последните години, а в английската столица преди 4 години състезателите от тази страна завоюваха всичките пет титли. До момента в Рио обаче Китай има само един бронзов медала на смесени двойки. Май ще се набиват каски в Пекин.

Великобритания, прави страхотни игри, а поредният спечелен медал бе не само за кралицата, но и за семейството. Всъщност медалите са два – златен и сребърен. Спечелиха ги братята Браунлий. Баткото Алистър целуна златото, а малкият Джонатан среброто в триатлона.

Стигаме и до отборните спортове и до голямата ни мъка. Баскетболистките на Сърбия отпаднаха на полуфиналите от Испания, а това означава че от Олимпиадата си тръгва и Милица Дабович. Родената в Черна гора преди 34 години лепотица безспорно е в топ 5 на мацките в Олимпиадата. Този турнир ни стана крайно безинтересен. Нищо, че на финала е и женският дриймтийм на Щатите.

Сръбкините обаче стигнаха финал във волейбола след драма срещу САЩ. Там ги чакат китайките.

Титлата във водната топка при мъжете щеостане в бивша Югославия. Олимпийският шампион Хърватия ще я защитава срещуСърбия. Това означава само едно – война в басейна.

Най-сетне радост и за Аржентина вотборните спортове. След като отпаднаха на футбол, волейбол и баскетбол,„гаучосите” взеха за утеха титлата в хокея на трева при мъжете след победа нафинала над Белгия.

Сравнително скромно е участието на българскитеолимпийци в 14-ия ден на игрите в Рио 2016. Започвасвободната борба, а тук са големите ни надежди за медал. Те са свързанинай-вече с Владимир Дубов. Компания на тепиха днес ще му прави Георги Иванов(да не се бърка с туриста с гюлето). НевянаВладинова пък стартира в квалификациите на художественатагимнастика. Успех и на тримата.