Дори и най-простото научно изследване може да се окаже противоречиво (особено що се отнася до правилното хранене, например). Понякога това се дължина чисто шарлатанство, друг път на корпоративни интереси, които се опитват да разпространяват лъжи. Да не забравяме и странните митове, които са залегналив съзнанието ни като неоспорими истини (като идеята, че трябва да се пият осемчаши вода на ден).

Уви, малко вероятно е светът някога да бъде напълно свободенот подобни глупости, пише екип на Vox. Браян Резник, ДжулияБилъс и Брад Плъмър разбиват седем митове в областта на здравето и науката,които са развенчани през тази година.

1. Упражненията помагат за отслабването

Мислим за физическите упражнения като за ключовата съставкав борбата с килограмите. Но в действителностдоказателствата, натрупвани в продължение на години, показват, че физическитеупражнения са чудесни за здравето, но всъщност не са толкова ефективни и важниза загубата на тегло. Изгарянето на допълнителните калории представлява самомалка част от общия разход на енергия, докато спортуваме. Доказано е, чеограничаването на приема на храна е много по-ефективен начин за отслабване.Лекарите призовават за преосмисляне на начина, по който мислим за тренировките.Зашеметяващите ползи от тях включват намаляване на риска от хроничнизаболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, укрепване накостите и мускулите, както и контролиране на теглото (това не значиотслабване).

2. Не е имало глобалното затопляне от 1998 г.

Когато погледнеш тази графика на средната температура наповърхността на Земята през годините, какво виждаш?

Земятастава все по-топло място,със средни температури през 2015 г. около 0,89 градуса по Целзий по-високи от средните температури за миналия век. Това се дължи на глобалното затопляне, за което има огромно научно доказателство, че е причинено от човешката дейност. Нозабележи на графиката,че температурите не се вдигат гладко – има колебания във времето. Една от причините за това е изгарянето на изкопаемите горива. Около 90 % от допълнителната топлина се поглъща от океаните. Така че едва доловими взаимодействиямежду океаните и атмосферата може да предизвика естествената вариация отгодина на година.

3. Антибиотицителекуват настинки

Впродължение на години експерти по обществено здраве буквално молят хората да спрат приема на антибиотици за грип инастинка.

От еднастрана, лечението с тях не помага. Настинките и грипът сапричинени от вируси, така че използването наантибиотиците за тезизаболявания е напълно безсмислено и разточително упражнение. Но още по-важнотое, че колкото повече се вземат – особено, когато не е необходимо – толкова повече може да се увеличат шансовете за развитие на антибиотични-резистентни бактерии. Те са се превърнали в огромна заплаха заобщественото здраве в целия свят – убиват хиляди хора всяка година, а изследователите очакватсмъртните случаи в следствие на тях да нараснат многократно през следващите десетилетия.

Не еполезно да се приемат антибиотици за щяло-нещяло. Те убиват бактериите, а не вируси, коитопричиняват заболяванията.И злоупотребата с тези лекарства допринася за по-голям проблем за общественотоздраве. Така че просто спри да си ги предписваш.

4. Волята помага дапостигнеш целитеси

Много отнас смятат, че ако искамеда постигнем големипромени в живота си, трябвада се потим здраво. Чинията с бисквитките пред теб би трябвало да оказва съпротива. И дори да те принуди да спестиш пари.

Нопсихолозите все повече стигат до мнението, че само волята е неефективна стратегия. “Хората,които са наистина добри в самоконтрола никога не са слагали тези битки на първо място”,твърди Кентаро Фуджита, психолог, който изучава самоконтрола в Държавния университет на Охайо. Тази идея езаложена в резултатите от проучванеот 2011-та,което проследява животана 205 души в продължение наедна седмица в Германия. На участниците в изследването са били предоставени смартфони, като на случаен принципим задавали въпроси за това,което желаят,какво ги изкушава и какъв самоконтрол изпитва в момента.

Психолозитесе натъкнали на парадокс: хората, които твърдели, че имат невероятен самоконтрол въобще не го използвали.

5. ГМО продуктите неса безопасни за ядене

Откакто първите генетично модифицирани културисе появиха на пазара през 1990 г., милиарди хора по света ежедневно консумират генно модифициранисъставки. До голямастепен те се съдържат в продукти като царевица, соя и рапица – без да предизвикват никакви забележими здравословнипроблеми. И все пак анти-ГМО групи все още настояват, че тези храни са понякакъв начин опасни за консумация.

Тази истерия майще остане в миналото, след като член на Националната академия на науките публикувадоклад за генетично модифицираните култури и страха, койтовсяват в широките народни маси.Докладът представлява независим поглед към всички доказателства до момента, в резултат на коитосе оказва, че ГМО културите са също толкова безопасни за ядене колкото техните конвенционални аналози.

Сред другидоказателства на ученитее това, че не саоткрили никакви следствия към затлъстяването, или причиняването на рак, или стомашно-чревни заболявания, или алергии. Това е потвърдено отизследвания на животни, при които не са установени никакви опасности от яденето на ГМ храни. Има признаци принякои от животните на ГМ диети,които показват “малкисътресения” в техните чревни микроби, но нищо, което се очаква да доведедо здравословни проблеми при хората.

Ето защодокладът в крайна сметка стига до заключението, че “няма установениразлики и по-висок риск за човешкото здраве ибезопасност от ГМО храните, в сравнение с останалите”.

6. Хомеопатията е истинско медицинско лечение

Хомеопатиятае един отнай-устойчивите начини на лечение от столетия. И все пак правителството на САЩ презтази година реши да ограничи тези лечения, с политиката на Федералната търговска комисия.В декларация се обяснява,че агенцията вече ще иска от създателите на хомеопатични лекарства надеждни научни доказателства затехните здравни лекарства,ако искат да ги продават на потребителите на пазара в Америка.

Събиратсе и доказателства, чехомеопатията е пълен нон сенс. Основната идея зад това алтернативно лечение е, че приемането на лекарства с животински или растителен екстракт,облекчава и лекува най-различни болести. Припроучване на пазара става ясно, че хомеопатичните лекарства са изключително разредени версии с въпросните екстракти.

Научнатаобщност отдавна е вдигнала мерника на хомеопатията. Има много проучвания, книги и изследвания, показващи, четози вид терапия е фалшив. Според редица изследователи правилната посокае една – повишаване наосведомеността по отношение на липсата на доказателства зад хомеопатията. Нотова не означава, че тезилекарства ще изчезнат.

7. Смелотопозиране те прави „по-мощен”

През 2010г. учени от Колумбийския университет публикуват проучване, в което установили, че когато хората се представят визуално по-големи (протегнати крайници, легнало или изправено положение в A-форма с отворени крайници), тевсъщност се чувстват по-мощни,поемат по-големи рискове и имат по-високи нива на хормона тестостерон.

Това ставаоснова за “властното позиране”, за което вероятно си чувал. Кой не би искал да се почувства по-силен? Ивсичко това само заради един странен трик!

Жалко, нопрез последните шест години,други лаборатории са опитват да повторят резултатите от първияексперимент, но постигат малъкили почти никакъвефект. И тази година Дана Карни, водещ автор на доклада от 2010-та, реши да сложи край на всичко това. “Аз не вярвам, че ефектитеот тази поза са реални,”тя пише на уебсайта си, като добавя, че допълнителна работа по темата ще бъде “загуба на време иресурси.” Всъщност през последните няколко години се наблюдават много психологически феномени,които правят повторния резултат невъзможен. А и как да се довериш само на невербалната комуникация?