Разработването на 5G мрежата в Европа и света е вече факт. С това нашето поколение ще стане свидетел на повратна точка в дигиталната революция. Преди точно 50 години професор по информатика от университета UCLA и негов студен изпращат първото съобщение посредством предшественика на интернет, мрежа наречена ARPANET. Проф. Ленърд Клайнрок и Чарли Кайн изпращат текст от 2 букви “LO” (орязано от LOGIN поради грешка в системата) до изследователя Бил Дювал в Stanford University.

50 години след този случай на родна почва в лабораторни условия VIVACOM постигат скорост 2 104 Mbps в 5G мрежата си. След успешно проведени тестове на 5G в реалната си мрежа, телекомът е готов технологично за старта й.

В централата на VIVACOM вчера бяха събрани гости, сред които вицепремиерът по икономическата и демографската политика Мариана Николова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на КРС Иван Димитров, присъствали на реални демонстрации, представящи част от възможностите на мрежата от пето поколение.

Любимият Любо Киров заедно с Павел и Венци Венц, бяха разположени на различни географски локации, за да демонстрират представянето на новия си хит „Не бих могъл“ в пълен синхрон, въпреки дистанцията. Никакво забавяне на звук и картина. Нещо, което е невъзможно с настоящите мрежи от 4-то поколение.

Дуетното изпълнение на „Не бих могъл“ от Павел и Венци Венц, които се намират във VIVACOM Tech Hall, а Любо Киров е в клуб Ялта.

Веселин Овчаров – поставил множество световни рекорди в парапланеризма, ни направи свидетели на свободно падане от 1000 м., което гостите наблюдаваха през VR очила благодарение на светкавичния пренос на данни и капацитета на 5G мрежата на оператора.

Веселин Овчаров полет

А като продължение на инициативата за дигитализация на обучението в училище Образование 4.0, VIVACOM демонстрираха приложението на 5G в сферата на образованието – бърза връзка, възможност за свързване на много устройства, нулево забавяне на преноса на данни. Гостите проследиха как протича дигиталното дистанционно обучение с помощта на учители и ученици, разположени на различни места. Урокът се проведе посредством интерактивна дъска и таблети, визуализирайки възможностите и приложимостта на дистанционното обучение в реалния учебен час.

Предимствата на мрежата от 5-то поколение са необятни – тя ще допринесе за  автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Ще направи реалност умния дом. И още – благодарение на 5G мрежата дигитализация на образованието ще стане факт чрез масова достъпност от различни географски точки. Огромно е приложението на 5G мрежата и в развлекателната индустрия – правене на музика от разстояние, гейминг, използване на добавена и виртуална реалност.

„5G – това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни. Мрежата е в основата на пет генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата“, разказа главният технически директор Радослав Златков.

Радслав Златков Главен техничски директор

Разбира се, това достижение не би било възможно без освобождаването на необходимия честотен ресурс, който да даде възможност за изграждане и развитие на мрежата още през 2020 г., постигнато чрез конструктивен диалог с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията.

„Съвременното общество е на прага на следващата технологична революция, която ще обхване всички сфери. Именно комуникациите са в основата на тази революция. Хората днес очакват достъпна, сигурна и налична по всяко време свързаност. Истински успешните компании като VIVACOM трябва да са способни да развиват пазара и да допринасят за напредъка на обществото, като предвиждат бъдещите потребностите на клиентите.  Тук идват възможностите на 5G свързаността, мрежата от пето поколение ще доведе до дигиталната трансформация, която е необходима и неизбежна“, каза главният изпълнителен директор на VIVACOM, г-н Атанас Добрев.

При всички положения това е голямо постижение и добро начало за преминаване към умни технологични градове, за които ще продължаваме да пишем за теб, споделяйки най-добрите световни практики, научно обосновани решения и заключения. Бъдещето е тук.

***

5G – новата любима конспирация или защо трябва да се страхуваш повече от бебе мониторите, отколкото от мрежата