news4u

Майкъл Ланг (74 г.) е един от продуцентите на фестивала Woodstock, който за първи път се провежда през 1969 година. Днес той се е заел с нелеката задача да направи юбилеен, 50-ти уикенд на мир и музика, с фокус активизмът.

Преди половин век за пръв път се случва Woodstock. Мястото е местността Уайт Лейк край градчето Бетъл, на 69 километра югозападно от град Уудсток, в щата Ню Йорк. Публиката надхвърля многократно прогнозните очаквания, а площта от 2400 дка е във фермата на Макс Ясгур, след като жителите на градчето Уудсток се възпротивяват. Калните полета събират 400 000 души, а фокусът е приковаване световното внимание към силата на поп музиката и формирането на поп културата.

Днес фестивалният микроклимат в САЩ предлага и други мащабни уикенд формати (Coachella, Bonnaroo и Lollapalooza), но според организаторите на Woodstock, по всичко личи, че е време доайенът да събере мултипоколенческа маса от фенове около чисто послание за социален активизъм.

Майкъл Ланг и екипът на събитието все още са в процес на определяне и наемане, стремейки се към микс от култови банди, съвременни поп и рап звезди, както и комбинации, невиждани до момента. Woodstock 50 ще е мащабен фестивален къмпинг уикенд, комбиниращ музика с филми, говорители на различни каузи и партньорство с организации като Head count, които регистрират, насърчават и обучават младите гласоподаватели в САЩ.

Coachella си има своя платформа, както Bonnaroo и Lollapalooza” казва Ланг пред www.nytimes.com “Но, мисля, че всички те изпускат възможността да са онази промяна в света. Всички (тези фестивали бел.р.) са перфектното място за социална ангажираност и насърчаване на идеи, и това е загуба за мен.”

“Ние искаме това да бъде повече от идване на концерт” добавя той “И се надяваме по-голямата част от бандите да са съпричастни с тези усилия, подтикващи хората, да станат и бъдат чути, да получат и подадат вот. И, ако нямат кандидат, който представя техните виждания и чувства, да намерят такъв – или да се кандидатират самите те.”

Реално, уикенд платформите съдържат съществена част активизъм, като например фестивалът на Jay-Z Made in America Festival, който се проведе във Филаделфия и имаше над 56 представени благотворителни и активистки организации. А, екологията и опазването на околната среда е в основата на Bonnaroo.

Птичката на мира ще кацне на грифа тази година в полетата около международната писта Уоткинс Глен през уикенда 16-19 август. Ще има 3 основни сцени, допълнени с 3 по-малки, всяка с отделна програма. Все още се работи върху билетите, но се предвижда 100 000 броя тридневни паса да влязат в продажба.

Майкъл Ланг остава партньор на Woodstock Ventures – компанията, която контролира правата върху търговската марка и лиценза за различни продукти, но тази до която е най-близък остава Woodstock Cannabis.

“Канабисът винаги е бил част от нашето ДНК” казва той.

През 1969 г. калта, психеделиката и идеализмът катализират обещанието на фестивала: три дни на мир и музика. Според Ланг, настоящото разделение и политически климат изискват същото в момента и някак “Просто изглежда перфектният момент за Woodstock напомняне.”

news4u

news4u