Преди година Холивуд беше почернен от скандала с Харви Уайнстийн, който постави началото на едно движение, на обединени жени наречено #MeToo, защото The Time’s Up (Времето изтече). На церемонията по връчване, на глобусите през 2018-та, актрисите бяха облечени в черно. Истинскaта награда за техните постижения вече не можеше да бъде измерена в статуетки, макар и златни. Те не само заявиха съпричастност. Те обединиха действията си срещу половата дискриминация, неравностойно заплащане и сексуалното посегателство на работното място. Някои от тях бяха придружени от активисти. Всички, даващи гласност на неправдата, решени да поставят началото, на изчерпващата се спотаена мъка, ежедневие за мнозина, заработващи, оцеляващи, мълчащи от страх.

Година по-късно обхватът е многократно увеличен, а действията отчитат постижения, благодарение на създадения фонд за правна защита към организацията Time’s Up, администриран от National Women’s Law Center Fund (Фонд на Национален правен център за жени). Той осигурява адвокатски услуги и медийно съдействие на тези, които са станали жертва на сексуално посегателство, на работното място.

Фондът се ръководи частично от някои, от най-влиятелните жени в кино индустрията (Опра Уинфри, Шонда Раймс, Рийз Уидърспун), които освен активни защитници, спомагат и със солидни дарения. Всичко започва с един зов за солидарност от Alianza Nacional de Campesinas (Национален Алианц на жените земеделци), фокусиран към подпомагане на жените с професии в нископлатения сектор.

“Те имат много по-малко опции. Често са виждани като работна ръка за еднократна употреба от наемащите ги, които мислят, че могат да им намерят заместник, точно толкова бързо, колкото и да ги уволнят. Техните шансове и средства да финансират защитата си в последствие са минимални.” – обяснява Шарин Теджани, директор на фонда за правна защита към организацията Time’s Up.

През последната година са събрани над 22-милиона долара във фонда, 5-милиона, от които са разпределени за защита в различни случаи, а 750 000 долара са отпуснати за субсидиране. “Тези субсидии помагат на хората да научат повече за правата си и възможностите, които имат.” обяснява Теджани. Към фонда са се обърнали над 3 775 души. 792 адвокати са част от инициативата, подпомагайки с безплатни правни консултации. До момента са финансирани 75 случая.

Според Теджани, все още има много какво да бъде постигнато в урегулирането на отношенията по време на работния процес, за да говорим изобщо за овладяване на казуса със сексуалното посегателство. “Работодателите трябва да приемат този проблем много сериозно. Те не могат просто да отбележат в някакъв документ, че служителите им са минали обучение. Наистина трябва да има такова. Задължително е жалбите им да се приемат сериозно. Създаването на работна среда трябва да включва правила, при които уверено, без страх служителите да могат, да подадат оплакване. Това, което виждаме отново и отново от хората, идващи при нас е страх от отмъщение и работодателите би следвало да приемат това с цялата му сериозност. Необходима е сигурност, във възможността да изкажат притесненията си. Без заплаха от отмъщение.” обяснява Теджани пред vox.com.

 

Няма сектор, който е неуязвим и обединените сили, масовата гласност на търсещите справедливост прави своите решителни крачки. Жените използват най-високи трибуни да изкажат подкрепата си и вдъхнат кураж една на друга. Всяка с опита си в борбата срещу неравенството. Споделят. Преживяното, опита и уроците си, за да е ясно – не сте сами, не сте единствени.

С речта си тази година, при приемане на златен глобус за ролята си във филма “Съпругата”, Глен Клоуз развълнува залата с думите:

“Мисля за майка си, която въздигаше и се грижеше за баща ми през целия си живот. В 80-те си години тя ми каза: Чувствам се сякаш не съм постигнала нищо. И, това беше толкова невярно, и чувствам, че съм научила, през цялото пътуване до тук, как жените сме тези, които отглеждаме и се грижим за живота. Това се очаква от нас. Имаме децата си, имаме съпрузите си, ако сме късметлии и партньорите си. Който и да е.

Но, ние трябва да намерим лично удовлетворение. Ние трябва да преследваме мечтите си. Ние трябва да си кажем Мога да се справя с това и трябва да ми е позволено да го правя.