Понякога ми е трудно да си представя, че са минали 20 години от първия път, в който с брат ми се сбихме за джойстика на телевизионната игра. И нямаше никакво значение, че разполагахме с два, защото въпросът беше принципен. Или си играч едно, или си мухльо. Отдавна не съм понасяла и нанасяла удари заради Super Mario, но неотдавна прекарах 2 часа и половина в игра на онлайн компютърна версия на същата игра и се почувствах отново на седем. И както всяко едно от децата на 90-те си спомних колко смазващо готино беше да разменяш дискети с Жоро от седмия етаж и да му обясняваш как задължително трябва да ти даде две игри за твоята Islander, защото тя просто е твърде готина, за да бъде заменена само за една.

Първите прояви на любов към предмет са нещо изключително важно. Заради тях си склонен да пренебрегнеш много други неща. Викат те за обяд? Не можеш в момента, паузата не е опция, защото ще изгубиш инерцията си. Да си напишеш домашното? Как пък не. Дори любимите ти мекици, които баба ти приготвя с допълнително пудра захар, не са способни да те изключат от играта. И защото знам, че тази любов е още жива в душата ти, те каня на този tribute към видео игрите от 90-те (кликни върху заглавието и играй на воля).

Super Mario

Love GIF - Find & Share on GIPHY

Естествено, че знаеш кой е. Ако си имал лош късмет, си по-запознат с брат му Луиджи. Super Mario излиза за пръв път на 13 септември 1985, а най-новата версия на играта е от 2016 година. Първата поява на самия Марио във видеоигра се случва 4 години по-рано в играта Donkey Kong, където е наричан просто jumpman. След това героят е кръстен на собственика на офиса, който Нинтендо са взели под наем.

Днес разновидностите на Mario са десетки, а самият той се появява в над 200 различни видео игри. Но най-любимата със сигурност си остава онази със спасяването на принцесата, апатичните костенурки и онези неща, които приличаха на шоколадови блокчета. През 2015 игрите от серията официално се превръщат в най-продаваната игра в историята, с над 500 милиона продадени копия.

Contra

80S GIF - Find & Share on GIPHY

Първата глътка живот за Contra се случва през 1987 година в голямото метално тяло на машина за аркадни игри. Една година по-късно Нинтендо пускат на пазара версия за домашна видео игра. Името ѝ е свързано с революцията в Никарагуа и т.нар. Contras (от Contrarrevolución) – бунтовници срещу комунизма в Сандинистката революция. Въпреки това в играта не става дума за политика. Предпочетени са извънземните. Имената на Bill Rizer и Lance Bean пък са вдъхновени от главните актьори от Пришълците на Джеймс Камерън. В немската версия на играта героите са заменени от роботи заради нелеп тип цензура.

Тази игра е редките случаи, в които е забавно да си мускулест батка с огнестрелно оръжие.

Adventure Island

Gaming GIF - Find & Share on GIPHY

Надявам се, че си спомняш тази гениална игра, защото беше наистина страхотна. Adventure Island също можеше да бъде играна в няколко различни версии. Най-любимата ми обаче си остана онази, в която малката приятелка на нашия човек бе отвлечена от извънземни и той трябваше да броди от карта на карта, за да я спаси. А по пътя самоотвержено му помагаха динозавърчета.

Adventure Island излиза на пазара през 1986 година като видео адаптация на аркадната игра Wonder Boy. Следващите версии обаче нямат много общо с кораба-майка. Макар да не се превръщат в най-печелившите игри, си остават едни от най-емблематичните.

Battle Tank/Tank 1990

Fun GIF - Find & Share on GIPHY

Мъничките танкчета, които трябваше да унищожат противниковата база, бяха очарователни. Строенето на ниво по свой собствен вкус и чийтването, като бронираш предварително базата си и влезеш в нея, със сигурност може да бъде определено като една от първите прояви на трол-качества у човек. Струва ми се, че в спомените ми играта съществува като Tank 1990 – задължителна игра за всеки един дом, в който е присъствала конзола.

Играта е създадена през 1985, но животът ѝ не е изпълнен с преработки, продължения и нови версии, както на гореизброените ѝ събратя.

Да си спомним с добро за танкчетата.

Street Fighter

Haydiroket (Mert Keskin) GIF - Find & Share on GIPHY

Игрите с бой, както казваше брат ми, все пак си остават най-вълнуващите от онова време. Чарът на пикселизираните биещи се момчета е незаменим. Един от класическите примери за това е Street Fighter, който излиза през 1987 година. Оттогава насам от игрите са продадени скромните 38 милиона. Това обаче не е причина играта да фигурира в книгата на Гинес като The Most Prolific Fighting Game със 133 версии. Освен това създателите на Street Fighter са първите, които вкарват в творението си женски герой, в когото играчът може да се превъплъти. До настоящия момент изборът на герои се свежда до 66 бойни типчета.

Кой беше твоят любим?

И понеже много хубаво не е на хубаво, ще завърша с няколко минути мълчание в името на една от най-изнервящите и спрели игри, които някога са се появявали в живота ми.
Голфът…