Спасовден за Левски е нещо като черния вторник за ЦСКА и Лудогорец, ако простиш този каламбур. “Такъвчовек в българския футбол не е имало домомента”, удари оутро Иво Тонев. Зареждаме житейския патрондаш с големинадежди и притаяваме смирено дъх в очакване на чудо. Най-после. Следихмевнимателно словото му и си водихме записки. 

1. Синята фланелка е особенсимвол на свобода и принадлежност към кауза.
Русев започва с разказ за пернишки, близо магически, реализъм. Бръснарница на главната улица – истинската социална мрежа, също пълна сработа, любов и лайкове – най-вече към “зеления килим”. Matchday съществува и там, отсамо себе си, заради целодневните вълнения, коментари и предусещана наслада,които треперят във въздуха.

КАКВО: Левски София има 102-годишна история и е най-обичаният отбор,”отборът на народа”. Кръстен на името на най-бележития ниреволюционер, той директно обрича феновете му на тежка кауза, която даподкрепят докрай. Русев твърди, че е закърмен с нея и това може да бъде самоплюс в бъдещето на отбора.     

2. След години, в Лондон, някак естествено избрах да съм фен на Челси, заради синият екип.
Магия, кауза, любов, обич – това са думите, коитоотзвъняват като чуден акорд в речта на Русев. Сравнението с Челси, вероятноцели намека за свръхбогатия им собственик, който направи за тях чудеса.

КАКВО: Паралелът с гордостта на Лондон вероятно цели простото – богат собственик – успешен тим.Обещанието прозира и залага сериозна атака срещу подобните ЦСКА и Лудогорец,съответно Ганчев и Домусчиев. На дъската има нов играч – с възможности, хъс инадбългарски опит, който да извади Левски от седемгодишната мракобесна тиня назабвението.       

3. Днес феновете, вопределени моменти прекрачваха значително добрия тон и джентълменскотоповедение.
Вбезупречен тъмносин костюм и висока бяла яка, Русев осъжда поведението, коетонапоследък демонстрират хардкор юзърите на отбора. Разомагьосването на Левскиноси болка, липса на кауза, стил и отношение към спорта, в най-дълбокия мусмисъл. Футболният ден е пълен с кръв, алкохол и агресия, несъвместими с добрияживот.

КАКВО: В последните годиниотборът стана символ на хулиганщина, глоби, мачове при закрити врата, вулгарнадемонстрация на насилие. Спас Русев е уважаван като джентълмен тук и задграница, и едва ли би “позволил” подобно поведение от феновете.  

4. Момчета, които мечтаят за победа. Не плачат завчерашната, не говорят за утрешната – днес, сега, в тази минута те се раздаватна терена.
Товае почти квинтесенция на живия живот извадена от зеления килим. Някакъв особендзен за настоящето се оказва и мечта за Русев и бъдещите сини играчи. Фокус,настояще, успех. Просто е.

КАКВО:Вероятно Спас Русев ще затегне първо редиците в отбора, което ще бъдепоследвано от редовите му фенове. Второразрядната паплач ще се отсее чрезестествена селекция.   

5. Аз обичам футбола и ще дам всичко от себе си, за да върнамагията на футбола.
Не очаквайте от мен да коментирам мачовете на всякополувреме. Не очаквайте от мен да се бъркам в работата на треньора. Неочаквайте от мен да се бъркам в работата на Българския Футболен Съюз. Неочаквайте от мен да напътствам какво трябва да правят фенове или какво нетрябва да правят. Винаги съм вярвал, че онези, които ги е грижа за Левски садобре възпитани, уважават отбора и повече от всичко ги е грижа за добротопредставяне на тима.

КАКВО: Само Левски! И да оправи козиркатана стадиона, че камерата от сектор В все снима на контражур.