Дали времето навън те кара да се чувстваш в снежна Нарния, или в замръзнал Аушвиц зависи от личното ти ниво на оптимизъм и отколичеството греяно вино, което те чака вечер вкъщи. При всички положения това,с което разполагаш, не е достатъчно, за да забравиш, че всичко извън къщата тивсичко е потънало в минус 20 градусово съществуване.

Позволи да ти прелеем малко литературенантифриз под формата на 10 книги. Но дори не помисляй, че ще ти препоръчамеистории за лято, безгрижни дни на плажа и слънчеви обстоятелства. В тази зимане можеш да се стоплиш със сокче от бъз. Трябва ти ракия.

Ужас, Дан Симънс

Няма как да не ти стане по-добре, когато четешза хора, които са по-зле от теб. Представи си следното: ти си стоиш у вас,сравнително спокойно и топло ти е. Имаш ток, вода, покрив над главата си итвърда земя под краката си.И докато всичко това е така, в книгата, която четеш, една експедиция към Арктика от средата на 19-и век се проваля главоломно. Тя се състои два кораба –Еребус и Ужас – на които пътуват над 100 души. На тези 100 души не им сеслучват хубави неща. Те засядат в нищото, гладуват, канибалстват, откачат,страхуват се, измират и все такива приятни изживявания.

Планините на безумието, Х. Ф. Лъвкравт

Докато съм на темата с експедициите, които несвършват добре, идва естествен ред на Лъвкрафт, при когото нещата санай-загрубели. При него няма нищо нормално и естествено, особено когато хора тръгнатда проучват пещери в Антарктида, в които намират останки от извънземна раса.Разбира, човекът смята себе си за всемогъщ и изпитва необходимостта да сенамеси навсякъде, да провери всичко. Естествено, човекът иска да порови повечеиз останките и да научи нещо повече за тях. Но за нещастие на човека някой щепорови в него съвсем скоро.

Z-та световна война, Макс Брукс

А сега си представи по-мащабна картинка.Представи си света в руини и болести. Няма значение, че си гледал филма Z-та световна война,защото той няма общо с книжната ситуация. Намираш се в недалечно бъдеще и синаясно, че нещо не е наред, макар да не си наясно какво точно. Знаеш, че еимало война, която е оставила хаос и ад след себе си. Романът на Брукс базиранвърху интервюта на оцелели от зомби атаките. А оцелелите не знаят какво бъдещеги очаква и защо изобщо им се е паднало да са част от него. Авторът успява дапридаде на събитията притеснително достоверно звучене. Апокалипсис? Защо не,почерпи се с малко, докато улицата пред блока ти се превръща в хабитат за белимечки.

То, Стивън Кинг

Грехота е да не включа в този списък То. Отбезгрижните пейзажи на американското детство до първите ужасени писъци напървичния страх. Да, най-вероятно си чел двата тома отдавна. И вероятно е времеда го направиш отново, защото не те е шубе повече от Пениуайз и знаеш, че вшахтата е прекалено заледено за него в момента. Но в хартиения дом на тезиняколкостотин страници ще се почувстваш вкъщи, защото това е проклетият Кинг.Ако той не успее да те накара да се чувстваш комфортно и уютно, по-добре неопитвай с каквото и да е друго.

1Q84, Харуки Мураками

Отдалечавам се малко от хорър вълната и правякрачка към леката фантастика в лицето на паралелните вселени на Мураками.Годината е едновременно 1984 и 1Q94(Q is for question), а една млада жена е решена да убиелидера на екстремна групировка, като междувременно попада в паралелна реалност,където са възможни неща, невъзможни в другата. Историята е натоваренадопълнително с любов, обречена да не се случи в единия свят. Да, знам, че имашанс това да ти звучи съмнително, но това е една от най-добрите книги наМураками. Романът е обемно разположен в три тома, така че ще имаш време даизпиеш доста чайове и вино в неговата компания.

Човекът от Пеник, Хенинг Манкел

Един интересен трилър, който започва с кървавомасово убийство на старци в снежно шведско село. След това се разраства и сеоказва доста по-заплетен случай, простиращ се на няколко континента. През товавреме снегът кротко си вали, а съдия Биргита Рослин започва да рови всепо-дълбоко към ключа към мистерията.

Нюйоркска трилогия, Пол Остър

Мрачно, глухо и самотно.
Тъгата и отчуждението в Нюйоркска трилогия щете накарат да четеш, докато не осъзнаеш, че е станало 5 сутринта и не помнишкога последно си ставал от дивана. Пол Остър брутално човърка в психиката и нагероите си, и на читателите си. В тази книга три истории с детективски отенъкси намигат една на друга, докато пътуват в три различни посоки. Кое е реално икое не, няма да ти стане ясно, но няма и нужда. Дотолкова ще се залуташ междутрите части (всякаедна от които е адски различна от останалите), че ще забравиш откъде си влязъл и защо ти е даизлизаш от книгата.

Чупливи неща, Нийл Геймън

Един от най-добрите сборници с разкази, коитонякога ще прочетеш. Приказни, притеснителни, реални, нереални и очарователни,историите на Геймън те заливат с промишлено количество въображение илитературна изисканост. Не пропускай предговора, който е пътеводител за книгатаи ще те подготви частично какво и къде да очакваш. Препратките към Хрониките наНарния, Шерлок Холмс, Лъвкрафт ще те накарат да се чувстваш още по-готино,докато четеш. Сериозно, няма какво да се чудиш.

Кутия с формата на сърце, Джо Хил

Синът на Стивън Кинг не се справя зле катописател, макар да има масови подозрения, че татко Крал редактира романите намалкия си принц. No biggie. Джо Хил не е писател, без който литературният ви свят ще свърши, но бимогъл да е от приятните гости в него. Кутияс формата на сърце е динамична история за призрак, който един любопитен мъжси поръчва по интернет. И оттам нататък – няма отърване. Единият гони другия ивсеки опитва да убие излишния. Този любовен танц ще те принуди да го гледаш,докато единият от участниците не се умори и не падне.

Аркадия, Иън Пиърс

В едно близко бъдеще млада дама-ученизобретява машина на времето, но за да се отърве от навлеците, които искат дазлоупотребят с откритието, се връща няколко десетилетия назад във времето. Тамтя се среща с професор по литература и от дума на дума става ясно, че мазето муе идеално място за портал към друга вселена. И между другото тази вселена еонази от романа, който професорът в момента пише…
Романът на Пиърс е добре написана лека научнафантастика, която се заиграва с паралелните реалности и възможностите за съществуванетона една и съща личност в няколко свята. Освен това са намесени и малко тайнислужби. Което не е зле.