news4u

news4u

Двукратната носителка на Оскар, актрисата Ема Томпсън напуска анимационен проект, по който работи, защото компанията зад него е наела Джон Ласитър. Той беше назначен да оглави Skydance Animation след оттеглянето му от Disney/Pixar през 2017-та, вследствие обвинения за сексуален тормоз от жени колеги. Томпсън е била един от гласовете в анимационната комедия със заглавие „Късмет“, разказваща за това как късмета влияе на ежедневието ни, но в истинския живот явно вярва в това, че това е нещо, за което трябва да положиш усилия. Така, както тя прави за да защити поколението на дъщеря си от мъже с власт, които искат всичко, погазвайки правата на жените.

 

В свое писмо Томпсън поставя под въпрос факта, че студиото е „наело някой с модел на унизително поведение като г-н Ласитър“ и още:

„Ако един мъж е посягал към жени по непристоен начин десетилетия наред, защо една жена би искала да работи за него, ако единствената причина да не повтори поведението си сега е условие в договора му, според което трябва да се държи „професионално“?

В продължение, актрисата прави препратки срещу Ласитър с питане дали уважението, което той показва към новите си колеги от женски пол ще е „нещо различно от действие, което той е длъжен да изпълнява“.

„Посланието сякаш е „Уча се да изпитвам уважение към жените, затова моля ви бъдете търпеливи докато работя над това. Не е лесно.“ добавя тя.

Основателят на Women and Hollywood (Жени и Холивуд), Мелиса Силвърстайн, която е начело на кампанията за полово равенство и приобщаване, твърди че решението на Томпсън да напусне „Късмет“ е „един от най-значимите моменти на движението  [#MeToo]“.

Организаторите на Time’s Up също приветстваха постъпката на Ема Томпсън.

Изпълнителният директор на Skydance, Дейвид Елисън е обявил назначаването на Ласитър в началото на януари, изпращайки мемо на екипа си с твърдения, че е провел независимо разследване по повод обвиненията и се чувства уверен, че грешките са останали в миналото. След няколко седмици последва напускането на Томпсън, която в края на писмото си изказва съжалението, защото режисьора Алесандро Карлони е „невероятно креативен“.

„Но аз мога да направя само това, което чувствам за правилно в тези трудни времена на преход и повишаване на колективното съзнание“. Защото, ако хора като нея не „заемат тази позиция, нещата е малко вероятно да се променят“.

От самия старт на движението #MeToo, актрисата не е оставала безразлична спрямо насилието към жени в индустрията. В интервюто си пред BBC Newsnight от 2017-та година, тя нарича Харви Уейнстейн „хищник“. А, към момента неговата основна задача е защитата му срещу 5 обвинения за сексуално посегателство, като се опитва всячески да наеме жена адвокат в екипа си от защитници, пледирайки „невинен“.

news4u

news4u