Ако патриотарската литература често е проява на лош вкус, но междувременно оптимистичната фактология е нужна за поддържане на общото самочувствие, то фразата: „Вдъхновение, твоят образ са… Българите!” съвсем няма да ви звучи така фалшиво в момента, в който се заразите от онзи нестихващ стремеж към промяната и развитието, бликащ от страниците на Българите! Забравените постижения от Делян Момчилов и с илюстрациите на Стен Дамянов.
Над 3000 + чаши кафе, 29 месеца подготовка, 7 души. Това е формулата за успеха на младия творчески и редакторски екип. И е най-хубаво, когато е искрено и разбиващо клишетата. При това само с 50 истории.
Без да превръща изданието в конкурс Кой е по-по-най а ла бате Енчо стайл, Делян ненатрапчиво и убедително показва оня все още необяснен, а може би и необясним български ключ към успеха. А пък илюстрациите са предизвикателни, колкото се може предизвикателни. И от това, че няма нито една черно-бяла снимка, а само цветове, изданието само печели.

След супер готината премиера, която събра в столичния клуб Терминал 1 около 200 ентусиасти, журналиста Светослав Иванов, писателя Захари Карабашлиев, Иван Шопов и самодивите от Авигея, се срещаме с автора и творчески ръководител на проекта Делян Момчилов и го питаме какво е да си новоизлюпена книжна рок звезда.

 

 

Българите! Забравените постижения – най-вероятно всички ви питат, но защо изобщо ви беше?

От дете съм голям почитател на приключенските разкази и филми, както и от развитието на науката в световен мащаб. В България има липса на научнопопулярни издания, от националния ефир вече отсъстват и емблематичните предавания за знания. Може би комбинацията от двете и желанието ми създам алтернативен поглед над българската история. Асоциираме я предимно с войни, пълководци и владетели. Те са много важни, но не са единствените интересни личности от българската история, които човек си заслужава да знае.

 

6 сфери на активности, 50 личности, 300 илюстрации. Откъде обаче започна всичко?

Всичко започна преди около 29 месеца, вече ми трудно да кажа кой век беше това. От сайт, през книга със исторически снимки, стигнах до илюстрирано издание. Идеята не е момент, идеята е процес. След като имах готова концепция, структура и биографичните очерци, поканих блестящите Николай Манчев (дизайнер) и Стен Дамянов (илюстратор). Те бързо се съгласиха и с голямо желание започнахме работа. Стен илюстрира най-смелите ми идеи, а заедно с Ники сглобихме пъзела от 300 + илюстрации/дизайн елементи и 50-те вълнуващи истории. Творческата комбинация от съвместната ни работа се получи отлично!

Научен ръководител на изданието е проф. Пламен Павлов, но откъде намирахте информация за тези личности, разговаряхте ли с техни родственици?

Ако не живеехме в информационна епоха и липсваха дигитализирани книги, процесът щеше да бъде десетилетие. Източниците ни са разнообразни: статии, изложби, документи, архивни кадри, филми, справочници, енциклопедии, легенди и разкази на възрастни хора, съвременници на някои от 50-те. На премиерата имахме честта да се запознаем и да подпишем книга на потомък на Вазовия род, което беше невероятно!

 

Коя беше личността, която първа се озова в този своеобразен дневник на оптимистичната българска фактология?

Добър въпрос, Александър Балан и Юл Браун бяха от първите. Още от ранните месеци на проекта започнах активно да търся и бележити българки в различните сфери. Една от първите бе Анка Ламбрева – вдъхновяващата карловка, обиколила света. Два пъти.

А пътят на кого от тези бележити българи беше най-труден за проследяване?

Затруднихме с Цончо Чапанов – първия българин, стъпил на Антарктида, има едва една снимка от експедицията, а информацията за него бе оскъдна. Ресурсите за много от хората идваха трудно, след много търсене и усилия.

Разкажете ни някоя забавна случка, която ви е сполетяла през тези почти три години работа по книгата?

Беше ми много забавно да разбера, че баба ми е познавала Александър Балан, известен вече като Дядо Балан. Разказа ми, че бил много симпатичен, скромен и вечно забързан старец, а разхождайки се по улицата, хората му сваляли шапка и поздравявали радушно.
Забавно беше и като установих, че всъщност планираните 30 истории са ми малко и реших да са 50, смях се доста.

А имаше ли моменти, в които заспивате над листовете, измъчени от душевен и творчески махмурлук? С други думи имало ли е момент, в който да искате да зарежете всичко?

Процесът наистина бе дълъг и труден, но като бях готов с визуалната и текстова концепция, си обещах да докарам проекта до завършено издание. Щастлив съм, че с екипа успяхме.

Чия история бихте искали да повторите?

Нито една, вярвам и градя своята. Все пак съм силно впечатлен от раздел Пътешествия и експедиции и се надявам, че скоро и аз ще започна с пътеписи от далечни и мистични места.

Повечето автори имат проблем да се откъснат от творението си и още дълго живеят в него? Вие как се справяте с положението?

За мен книгата е дебют, а самото издание е наистина завладяващо и в добър, и в лош аспект. Задачата, която си поставих, вече е изпълнена, книгата е готова и стана по-интересна, отколкото съм си мечтал. Сега е време за малко почивка и започвам работа по нов творчески проект.

На премиерата на книгата в Терминал 1 на 5-и декември ви подгряваха Иван Шопов и самодивите от Авигея, Захари Карабашлиев, Светослав Иванов… чувствате ли се като рок звезди вече?

Всички изброени определено го заслужават. За нас беше привилегия такива лидери в сферите си да ни уважат и да подкрепят проекта. Благодаря им! Истинските рок звезди са в книгата, ние сме просто хората, които разказАхме техните интересни истории.

Сигурни сме, че следва продължение, знаем и че няма да ни кажете какво ще е то. Но поне издайте КОГА?

2018-та.

Българите! Забравените постижения е на пазара от Ciela. Цена 19.90 лв.