Ей това било румънския модел на правосъдната система – ставаш сутринта и чуваш кого разследват. Поне така го обясни в четвъртък бъдещият премиер Бойко Борисов. Но пропусна съществена част от разказа – от кого чуваш за разследванията? Защото ако главният прокурор ти го нашепва в телефонната слушалка, моделът си е съвсем български.

Впрочем, от последния скандал в държавата известен вече като ЦУМ-гейт, за пореден път се убедихме, че Борисов, Нинова (на кон или пеш), както и всички останали парламентарни остриета, както и президентът, не са нищо повече освен бутони за бързо набиране в телефона на главния прокурор. Само това може да обясни меко казано нелепите им реакции и отказа им да коментират публично скандалния факт, че човекът с най-неограничената мощ в държавата (да, за Цацаров става дума) обикаля офиси на партийни функционери, за да заплашва там бизнесмени.

Но, съвсем друга ми е мисълта.

Покрай цялата тая работа забравихме какво ни чака. Правителство, което по своята философия няма да уважава отделния човек, неговите права, свобода и достойнство. Защото основни фактори в него ще бъдат хората, наричащи се патриоти, а всъщност имат характеристики на квартални хулигани – които дърпат и бутат пенсионери по границата, с претенцията, че така вардят демокрацията. Глава на това управление (или по-скоро главатар) ще бъде човекът, който не вижда драма в това главният прокурор да привиква по офиси бизнесмени, а парламентарната подкрепа за властта в Народното събрание ще осигурява Цветан Цветанов. И нищо, че вече той не е вътрешен министър. Неговият човеконенавистен уклон, онзи маниер, с който той обвиняваше лекари от парламентарната трибуна или кръщаваше полицейски акции с имена на съдии, все си стои там. Нали не забравяме, че той е същият човек.

В последната една седмица в медиите гъмжи от шамански опити на журналисти, които буквално каканижат едни имена на евентуални бъдещи министри; редят структура и състав на кабинета, и се надцакват с “новини”. Извън цялата досада, която носят подобни упражнения по стил, всички те забравиха да ви кажат едно: няма никакво значение кой ще бъде министър на каквото и да е. Дали Валери Симеонов ще поеме лично енергетиката или ще пробута някое свое партийно протеже за поста – няма особено значение. Дали бившият млад консерватор и настоящ млад националист Петър Николов ще бъде министър на културата – също няма значение. Кой ще е външният министър, шефът на вътрешното ведомство и дали Екатерина Захариева ще продължи да оглавява Министерство на правосъдието – значение също няма. Защото всички тези хора ще обслужват омертата, в която съществуват удобно. И заради, която съществуват удобно.

Те ще са пред камерите, пред микрофоните и пред обществото. За да могат да отреагират ситуации като ЦУМ-гейт. Или иначе казано: когато прокуратурата започне акции срещу участвали в среща с главния прокурор, на която главният прокурор съвсем очевидно е упражнявал натиск, защото иначе тази среща би била официална и в неговия кабинет, същите онези хора ще бъдат повикани като санитари.

Санитари, които да почистят публично имиджа на Цацаров.

И да ви кажат, че изнудването, упражнявано от шефа на обвинение, всъщност е румънски модел.

Земи тоя румънски модел. Защото сами си го избрахме. Точно както Бойко Борисов сам си избра Цацаров (по разговора с бившия градски прокурор Кокинов), така и ние си избрахме не политици, а чистачи. Чистачи на скандали, които да замитат мръсното бельо и срамните тайни на институциите. Чистачи, чиито имена нямат никакво значение. Защото те не са министри, не са политици, не се експерти. Те са персонал. А персоналът обслужва. Няма никакво значение как се казва.

В тоя ред на мисли Бойко Борисов ще сформира не трети кабинет, а трета бригада за чистота. И вчера даде покорно обещание за това, обяснявайки, че ето това е румънският модел – събуждаш се и чуваш кого разследват.

Честито, живеете в българския модел. В който бъдещият шеф на камериерките и санитарте обяснява, че кочината всъщност блести от чистота.

И пак честито. Това почти никой няма да ви го разкаже. В онези медии. Там ще ви редят имена на министри, защото така е по-лесно. Разбира се, по този начин доста по-лесно се изпада и на дъното на свобдата на медиите в ЕС, както отбелязва класацията на Репортери без граници. 109-то място в света, като преди нас са Молдова, Мозамбик и Кения. А причините са ясни: “медийна среда доминирана от корупция и сливане между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски”.

Тези, които са на 109-то място ще ви съобщават сензационно имената на “санитарите”. И никога няма да ви разкажат какво чистят.

Защото са слуги на слугите.

Но, пак честито. Всичко това е продукт на свободния ви избор. Сами си ги избрахте. Както Борисов избра Цацаров. Или иначе казано ето така с “румънския модел” напред главния санитар на републиката само с няколко изречения създаде наръчник за българско управление.