Мъжете все още заемат повечето режисьорски кресла в Холивуд, а достиженията им се поощряват по-охотноот тези на жените. Това ясно се вижда в списъка с най-добрите филми споредамериканската Гилдия на режисьорите. От своя страна актрисите се сблъскват с абсурдната нужда да изглеждат вечномлади. Сюзън Сарандън, Мерил Стрийп и други звезди неведнъж са говорили за това,колко малко добри роли може да предложи Холивуд на жените над 40 години.

Проблемът не опира самодо двойните стандарти по отношение на външността. След скандалното изтичане на кореспонденцията на работниците на Sony Pictures, целият свят разбра, чеактрисите взимат в пъти по-малки хонорари от колегите им мъже. Много отактрисите не се смириха със ситуацията и успяха да увеличат заплащането си.Благодарение на речите им относно проблема, за неравното заплащане на труда вкиноиндустрията се говори не по-рядко от други видове дискриминация.Припомнихме си актрисите, които не се страхуват да говорят за тазинесправедливост.

Натали Портман

В януарския брой на сп.Marie Claire излезе интервю с актрисата, в което тя призна, че за комедията Просто секс са ѝ платили трипъти по-малко от колегата ѝ Аштън Кътчър, визирайки по-големия рейтинг наактьора сравнение с Портман. Ядосах се по-малко, отколкото трябваше, заявиактрисата. Плащат ни много и е грешно да се оплакваме, но разликата в цифритее безумна.

Дженифър Лоурънс

Дженифър Лоурънс е еднаот актрисите, разбрали за огромната разлика между хонорарите си и тези наколегите-мъже от изтичането на кореспонденцията на Sony Pictures. Стана ясно,че хонорарите на Лоурънс и Ейми Адамс за филма Американска схема санаправо смешни в сравнение с тези на колегите им Крисчън Бейл, Брадли Купър иДжеръми Ренър. В есето си, публикувано на сайта Lenny Letter,актрисата честно разказа за чувствата си, като отбеляза, че повечето жени сестрахуват да се пазарят за заплащането си, защото не искат да изглеждат в очитена другите като “разглезени” и “трудни” за работа. Писна ми да търся мил начинда изразя мнението си и да се опитвам да се харесам на всички! Мамка му. Немисля, че някога съм работила за мъж, който е прахосвал времето си в размисли,под какъв ъгъл да изкаже мнението си, за да бъде чут, заяви актрисата. Съдейкипо факта, че през 2016 година Лоурънс за втори път е призната за най-високоплатената актриса в Холивуд,тя определено се научи да отстоява правото си за справедливо заплащане.

Шарлиз Терон

Приготвяйки се за филмаСнежанка и ловецът, Шарлиз Терон е разбрала, че продуцентите са предложилизначително по-голям хонорар на Крис Хемсуърд. Без да се страхува да изглежда“трудна” и “разглезена”, актрисата успя да увеличи хонорара си с 10 милионадолара. Живеем в общество, в което съществува стереотип, че жените загасват сгодините, а мъжете, като хубаво вино, стават все по-добри. В продължение надълги години жените са приемали тази аксиома. Ние чакахме обществото да променивъзгледите си, но сега имаме силата да ги променим сами, каза актрисата в интервю за списание GQ.

Еми Росъм

Звездата от сериалаБезсрамници Еми Росъм не само поиска да изравни хонорара си с този на УилямМейси, но и да получи още повече, защото в първите сезони е взимала в пътипо-малко от партньора си. През декември 2016 актрисата се споразумя спродуцентите за по-високо заплащане и потвърди участието си в осмия сезон насериала, който надали щеше да продължи да се снима без главната героиня ФионаГалахар.

Салма Хайек

По време на едно отсъбитията на филмовия фестивал в Кан Салма заяви: Единственият вид кино,където жената получава повече от мъжа е порното. Това е просто недопустимо.Това, което ние жените можем да направим е да покажем, че сме сила.