Започвам с Били Хлапето, за да стигна до Бърз или мъртъв, да – онзи с Шарън Стоун. Към този списък добавям още 50-60 други филма и съм готовза влизане в Седона. Градчето, където снимат уестърни.

Места като Седона лесно могат да попаднат и в списъка на онези,които можеш да объркаш или подминеш нарочно. Все пак – когато прочетеш, че иматвърде много забележителности, твърде много спа-хотели, твърде многовъзможности за релакс, мигновено си представяш контролирани групи с туристи,които разпускат до водопад или си правят очна терапия (примерно) рано сутрини привечер, когато слънцето изгрява и съответно залязва, защото точно тогавахарактерните червени скали на Седона се оцветяват в едно особено топлооранжево-червено. Друга възможно грешка е да смяташ, че има някаквинехранимайковци с пикапи, които вечер задяват младите момичета в крайпътнибарове и разиграват популярни сцени от уестърни. Нито едно от двете всъщност.


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia

Влизам в Седона към 5 следобед след дълъг път и десетина минути по-късно съм свалил багажа, намерил стаята, пуснал завесите и заспал. И така два часа, до към седем и нещо. Този късен следобеден сън винаги играе лоша шега. Събуждаш се унесен и е твърде вероятно да не станеш от леглото, което е огромна грешка. Мислиш си – ще се наспя, дали да не стана на сутринта, после ще съм свеж, но това никога не се случва. Винаги, винаги, независимо как, трябва да събереш сили, студена вода по лицето и да излезеш. Иначе рискуваш в три часа през нощта вече да будуваш.


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia

Седона вечер е впечатляващо красив град. Удивително умно подреден и красив.Въздухът тихо свисти, всяка малка лампичка по всички безброй тротоари свети.Всеки прозорец грее с мека светлина. Пред заведенията е пълно с коли. Навсякъдеима големи телевизори и тече поредната бейзболна или футболна драма. В единмомент дори си помислих, че съм се пообъркал – няма как да е възможно, няма каквсичко да изглежда толкова перфектно, но и в същото време така уютно. Бяхтръгнал за едно конкретно място, но по пътя видях пица, кой знае защо изведнъжми се дояде пица и свърнах. Беше препълнено. Големите телевизори. Семействата.Град като противоотрова на цялата излишна спа-помпозност, която си представяшкато чуеш “лечебни извори” или не-знам-си-какво. В Седона живеят не повече от12 хиляди души, което някак обърква, тъй като хората в пицарията нямаха вид натуристи. После отидох до още едно заведение, пишеше Latin Grill или нещоподобно, ситуацията беше същата – сякаш местни хора, излезли да сепозабавляват.


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia

Когато си карал 4-5 часа из еднотипен пустинен терен, особено в топло време,Седона идва като разточителен оазис на удоволствията – планини, ветрове,дървета, лек хлад дори. Мястото на града е такова, че можеш да си помислиш даотидеш до близки други градчета или градове, до други забележителностинапример, ала веднъж попаднал в Седона, мисля, че можеш да изкараш поне седмицабез проблем. Дори разпределението на дните вече е в главата – пълна почивка,преход из червеникавите планини, разходка със стар джип, където пътят и твоятгид те отведат, арт галерии (има достатъчно), каньони, пак пълна почивка.


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia


Фотография: Xperia

Съжалих, че съм изпуснал залеза, а трябваше да тръгвам на следващата сутрин.Искаше ми се да задълбая още повече в Седона, но не ми остана нищо друго освенда стана по-рано, не по-късно от шест и половина, да закуся на едно място дореката, което открих и да се разходя. Подминават ме хора с туристически обувкии карирани ризи, тъкмо отиващи на поредния преход или други, които са се запътиликъм някоя тераса с гледка, каквито има достатъчно. Трудно е да избера каквоточно да снимам, всеки ъгъл е по-добър от предишния, затова в един моментспирам и отпрашвам за следващата дестинация, на пет часа път. Какво беучудването, когато пътят ми минава през Route 66 и реших да обядвам в едно открайпътните заведения. Чудесен бургер обяд.

***

Всички фотографии са направени с изключителната камера на мобилентелефон Xperia XZ. Материалите са част от поредицата #xperiatravel. Очаквайтескоро на egoist.bg Епизод 4.