Естествено, че Матера е обречена да присъства в актуалните туристически справочници като онзи град, който вдъхновява Страстите Христови на Мел Гибсън. Каменният град вечер е различен от очакваното. Няма особено очарование в това да отидеш сутрин, готов за гидовете, които очакват, хващат, повеждат. Има особено очарование в това да отидеш вечер, когато всичко е затворено, ресторантите – не. Ориентираш се по светлините, има няколко места в града, от които старият град се вижда хубаво. После се впускаш по уличките, църквите, табелите, каменната настилка е хлъзгава, стъпалата са зигзаг, не знаеш къде отиваш.

Фотография: Xperia

През 1993 година, когато Юнеско обявява старият град на Матера под своя защита, каменните пещери започват бавно да се превръщат в хотели и ресторанти. Преди това – публични скандали, мизерия, болести, намесата на италианското правителство не винаги е адекватна. Днес – туризмът създава нови условия за Матера, каменният град е изчистен, реновиран, ако въобще тази дума може да се използва за домове, издълбани в скалите.

 

Фотография: Xperia

 

Фотография: Xperia

Преди това, преди Матера, по пътя за Матера, мястото беше Ristorante Al Vecchio Frantoio.

Менюто започваше така:

Il grande antipasto del vecchio frantoio

I’arista di cinghiale sott’olio

И завършваше с няколко чаши вино.

Фотография: Xperia

През 50-те години на миналия век цялото население на Матера, около 16 хиляди души, е изселено. Правителствена програма осигурява къщи на хората, разбира се, проектът е зле изпълнен. Когато всичко опустява, архитекти са изумени колко комплексна структура са пещерите. На пръв поглед не очакваш, че вдълбани в камъните домове ще имат такава същност. Но всъщност структурите им са изумителни. От взаимносвързаните осем цистерни за събиране на дъждовна вода до използването на таванските пространства за създаване на допълнителни стаи, да не говорим за свързани арки, балкони, интериорните решения. Сега там има дори плувен басейн. Видимите части са едва 30 процента от онова, което крие каменния град. Останалите 70 процента се виждат от всеки, сам.

***

Всички фотографии са направени с изключителната камера на мобилен телефон Xperia XZ. Материалите са част от поредицата #xperiatravel.