Идва поредният 14 февруари. Неумолимо. Напрежението може да се сравни само с две други събития: Коледа и посещението на турския премиер в България. Отново всички ще се хвърлятв битката “Кой какво празнува”. Ще има отчаяни вопли “Защопразнуваме този чужд, католически празник? Нямаме ли си наш, роден ТрифонЗарезан”. От другата страна ще стои ведър, предимно женски лагер, който щепромотира ползите от празнуването на любовта и ще чака нежност и подаръци поднаслов “Нека всеки празнува каквото си иска”.

Сред всичко това ще са онези маргинални групи,които не разбират защо изобщо нещо трябва да се празнува, същите, които не искатда бъдат занимавани с този спор и вместо това – ангажират хората с тяхната “напълно различна” гледна точка по… темата. Щеима самотни хора, които мразят този ден и го изкарват на приспивателни. Ще имашеги и закачки.

И тъй като този спор се превръща в  една изключително досадна традиция, аз щепредложа да разнообразим тазгодишния 14 февруари с други поводи и всеки да сиизбере сам какво празнува:

1. На14 февруари католическият свят почита патроните на Европа – св. св. Кирил и Методий

Ето ви идеален повод да празнувате хем чуждпразник, хем български. Изненадайте половинката си. А ако сте мъж, направоможете да я съсипете. Тъй като 14 февруари се пада в неделя, поканете я наразходка. Кажете, че ще е специална. Посрещнете я на Моста на влюбените стрибагреник и фланелка с образа на Кирил. Подарете й фланелка с образа наМетодий. Носете цветя, но не й ги давайте, а ги поднесете заедно на паметникана светите братя. Никой нищо няма да може да ви каже, защото Те двамата садоста по-важни от някакви мимолетни чувства или склонността ви да се наливате свино, а и ще изглеждате все едно почитате интелекта и писмеността.

2.Денят, в който Джеймс Кук е бил изяден от туземци

Смъртта на капитан Джеймс Кук, худ. Джордж Картър, 1783

Единмалко мрачен, но всъщност чудесен празник, който можете да отбележите както споловинката, така и с приятели. Дори ако сте съвсем сам, пак можете да празнувате. Трябва ви само крехък, случаен гражданин, който изглежда слабо ентусиазиран да живее и шише хлороформ. После оставете всичко на фантазията си- моркови, киноа, глазиране, няма значение. Важното е хората да са заедно,когато празнуват и душата да е пълна.

3.Овцата Доли умира 

Ако някога сте си мислили, чеовцата Доли ще бъде вечна, сте се лъгали. През 2005 година на същия този ден, Долини напуска завинаги. Спомнете си за нея – наречете няколко различни жени”овца проста”. Обвинете прекия си мениджър в овчедушие. Вземетекашон, качете се отгоре и дръжте слово за това как народът е стадо овце -нещастно и прокълнато. След всичко това, говорете за Доли. Седнете на камък катоИсус и говорете на хората за нея. За чудото, наречено клонинг. За това какво еда нямаш татко и майка на тоя свят и да не си плод на едно вълшебносъвокупление, а на грубите епруветки на живота.

4.Създаден е каналът YouTube 

Еми, блазе ви, ако изберете този празник. Той енай-подходящ за хора, които нямат нито приятели, нито партньор. Нямат  дори далечни познати. Настанете се удобно предкомпютъра с купа пуканки и шише сок от бъз. Напишете “funny” в кутийката затърсене и… се смейте, смейте, чак до заник слънце. Хора, които не могат датанцуват; хора, които се спъват на сватбата си; смешни шведски реклами с голихора; котета, които падат в купички мляко; бебета, омазани с пюре; мъже отазиатски произход, които се кълчат по блестящи бикини; американци, които незнаят къде е Германия и колко са континентите – денят ви ще бъде прекрасен, несе съмнявайте!

5.Ростов-на-Дон е освободен  

Втората световна война!Арена на ужасяващи трагедии. Но ето идва една добра новина. На бас, че не знаехте,че точно днес е станало, нали? Сигурна съм, обаче, че ако знаехте, щяхте многовнимателно да преосмислите концепцията си за 14 февруари. Сложете каска,обявете дома си за окупиран от половинката ви, после я натирете в банята иобявете независимост. Съберете домсъвета и ги посрещнете с шампанско, рускасалата и кнедли. Пейте “Расцветали яблани и груши”

Наздраве и с любов,
ваша Kozzila