Гениални биват наричани хората, които бързо правят онова, което ние правим бавно. Геният – това е талантът да се изобрети това, на което не може да се обучава или учи. Широта на ума, сила на въображението и активност на душата – ето това е то геният.

Този комикс разказва за четири гения, променили историята (ок, щото си наш човек ще повдигнем малко завесата – изобретили са атомната бомба).

Вернер Хайзенберг, несигурният.

Алън Тюринг, освободеният. (помниш ли Игра на кодове?)

Лео Силард, пътуващият пророк.

Хю Даудинг, небесният рицар.

Физици, математик и военен – те са били важни и тайни участници в едно приключение, надхвърлящо възможностите им: Втората световна война. Един ден, една нощ, разхождайки се или мечтаейки под лунните лъчи, те са получили просветление, променило облика на света.

Математикът Седрик Вилани и художникът Бодоен кръстосват пера, за да разкажат в едно поетично и увлекателно произведение тези четири невероятни съдби – Лунни мечтатели.

 

 

 

 

Авторът на текста в комикса (всъщност, като всеки комикс за възрастни има АДСКИ много за четене) Седрик Вилани е роден през 1973 г. в Брив ла Гаярд (ако се чудиш – свръхмалко градче в Южна Франция). Преподавател и учен в Екол Нормал Сюперийор (2000–2010) в Лион, заема няколко поста на командирован учен в САЩ. В момента е професор в университета в Лион и директор на Националния институт Анри Поанкаре в Париж, специализиран в математиката и теоретичната физика. Медалът Фийлдс, Нобелова награда на математиците, му е присъден през 2010 г. Две години по-късно публикува в романа Жива теорема. Член е на Френската академия на науките.

Лунни мечтатели е издание на Colibri (превод: Венелин Пройков; стр. 192),  16 лв. Седрик Вилани е гост на 16 март, петък, от 18:00 ч. в зала Славейков на Френския културен институт  (автографче?), заедно с носителя на Гонкур –  Жером Ферари. Ще дискутираме принципа на неопределеността. А после може и да го полеем с тях.