Приятелството ни с телефоните Android веднъж срещна стената (разбит от неразбиране как, по дяволите, това чудо работи), а друг път бързо-бързо го подарихме на приятел.

Може и да не сте претенциозни, но ако по някаква странна причина не сте докосвали компютър с операционна система Windows и знаете, че ползването на Apple продукти е наистина интуитивно, може и никога да не стигнете до продуктите на Бил Гейтс. Дори да не сте наясно с всички възможности на наличните Apple продукти и да ги ползвате просто, защото работят – без значение дали искате да се обадите, изпратите съобщение, свалите подкаст или просто да сканирате документ, за да пратите по мейл, айфоуните ни обикновено са наблизо и вършат чудесна работа.

Като истински консуматори обаче, винаги бихме пробвали нещо различно. И така, един ден като скъп подарък пристигна телефон с операционна система Android. В ръцете ни се озова върхов модел на съответната марка (за историческата справка – по-късно пробвахме модел на друга компания, резултатът беше аналогичен). Апаратът беше някакво чудо на андроидичните чудеса, с не-знаем-какви-си-параметри-по-добри-от-всеки-айфон. На втория ден – все още помним параболата – след поредица от невъзможности да извършим лесно (интуитивно?) елементарни упражнения, апаратът полетя към близката стена. Знаехме си, че причината е в нас – мамка му, половината свят е на Android, а не сме чули за безброй счупени апарати. Пуста работа обаче, имаме необходимост от два телефона на разположение през деня. Личен и служебен. Пък и работим по проекти, които изискват тестване (ту на мобилна страница, ту на приложение) на iOS и на Android. Два айфона не вършат работа, нито два андроида.

След това преди година опитахме със Sony Xperia. Колкото и да ни харесваше това, че версията на Android е по-различна от тази на Samsung, HTC и LG например, все пак си отбелязахме малки корекции, които бихме направили. И пак се върнахме към старото и вярно Blackberry, което винаги върши тежката работа на втори телефон, когато няма друг наличен.

Като жертви на модата, които в по-късните часове на нощта обичаме наричаме себе си за удобство “fashion victims”, се сблъскахме с разни визуални детайли в Android-телефоните, които запалваха червените забранителни знаци в главите ни. Веднъж обаче, сякаш на шега, ни предложиха да поиграем със Sony Xperia Z5. Беше в началото на годината, когато с приятелите от Дарик радио обмисляхме стратегически план за един особен радио ден: да посветим цялата ефирна програма на една улица: в случая бул. Дондуков, където са главните квартири на егоист и на Дарик. Казаха ни: “разходете се по Дондуков, направете няколко снимки с новата Z5 джаджа на Sony, позвънете на двама-трима приятели, после пак ще си говорим”.

водоустойчив дизайн

Нали знаете за онзи безценен съвет “buy it when you see it”? Ние рядко се двоумим в магазина – виждаме нещо, което ни харесва и го купуваме. Няма да ни видите, заровени в технически характеристики, нито пък ще се връщаме по три-четири пъти до щанда, обзети от паника, произтичаща от нашата нерешителност. В мига, в който Sony Xperia Z5 попадна в ръцете ни, идеята да дадем още един шанс на Android ни беше продадена. Отлична алуминиева рамка, приятен на допир стъклен гръб с онзи хубав ефект, който е хем чист, хем леко замъглен. Нали ни знаете какви сме, пък и бар Sputnik ни е наблизо, мигновено се отклонихме от правата линия по бул. Дондуков и подложихме телефона на безапелационния Bar Conversation Test – я да видим барманите и посетителите в Sputnik какво внимание ще обърнат на зетпетицата. Само след 30 минути си тръгнахме спокойни – 4 от 4 положителни оценки.

23 мегапиксела и петкратно мощно мащабиране на изображението

Беше време за кардиналния ни тест. Без да сме специалисти по мобилни устройства, имаме нужда от работен кон, който да върши следните неща, при това, без да четем книжката с упътване:  а) възможно най-лесно обаждане до важните ни хора, б) възможно най-лесно изпращане на всякакви кратки съобщения чрез удобна за работа клавиатура, в) безпроблемно опериране с имейл и разпращане на файлове, г) отличен достъп до интернет, д) камера, която снима както трябва, е) силен високоговорител за разговори hands-free, ж) бърз и ефективен бутон с пръстов отпечатък, з) дисплей, който се вижда на слънце. Те незадължително са подредени по важност.

Въпросното Sony получава зелена човчица на всяко от изброените неща. Накратко – ако ще е Android, изберете него. Ние го направихме.

Sony Xperia Z5 е на vivacom.bg