На 31 май 2021 г. приключи срокът за кандидатстване за BECA Photo Award –  първият фотографски конкурс, който организира BECA | Before Creating Academy.

Въпреки че беше фокусиран изцяло към българската публика и се приемаха кандидатури само от България, то интересът от чуждестранни фотографи беше огромен.

Фотография: MIHIR THAKKAR

BECA Photo Award е един от най-мащабните фотографски конкурси, които са се организирали у нас и заявката още в самото начало беше солидна. Фотографите имаха възможност сами да избират темите на своите фотографски разкази, а това даде възможност да се създадат разнообразни, идейни фотографски серии.
Журито на конкурса Anastasia Taylor-Lind (Великобритания), Judith Prat (Испания), Raquel Benito (Испания), Надежда Чипева (България), Eduardo Momeñe (Испания), Camilo Racana (Франция), Владимир Василев (България) и Mohammed Salem (Палестина), ще избира най-добрите трима от стотици кандидатствали. Въпреки солидното участие на чуждестранни автори, те няма да могат да вземат участие, тъй като конкурсът цели да сложи страната на картата на света като място, където се работи върху развитието на млади автори и където се случва качествена фотография на световно ниво.

Фотография: Стефани Стоянова

Инициативата пожъна голям успех и обявяването на победителя се очаква с нетърпение. Той ще получи парична награда от 2 000 лева, възможност за самостоятелна изложба, както и стипендия за обучение в Академията на стойност 560 лева.
Главен партньор на инициативата е международно утвърдената платформа Picter, която предостави удобствата на платформата си, както и магазин Photosynthesis, който се включи в наградния фонд.
Организаторите вярват, че това е само началото на дълга поредица от инициативи, с които се захваща BECA | Before Creating Academy, като шанс и стимул за младите български фотографи, които искат да излязат извън границите на страната. “За тях този конкурс, както и обучението в Академията, са фантастични възможности, до които се докосват, за да положат солидно начало и да развиват таланта си. Няма граници. Или поне ние не познаваме такива. И се опитваме да предаваме и заряда на това мислене и на другите, тръгнали по този път.

Фотография: Валери Мелников

Безгранични са възможностите пред нас, стига да ги гледаме с правилните очи. Каква по-подходяща нагласа, ако не за фотографи. Щастливи сме, че имахме възможността да организираме толкова мащабен конкурс и че получихме този интерес. Има още много какво да се направи за развитието на фотографията у нас и ние ще участваме активно в бъдещето. Академията и конкурсът са само началото.”, сподели екипът, организирал BECA Photo Award.
На 21 юни ще бъдат анонсирани 10-та финалисти, които ще бъдат удостоени с грамота за участие. От 22 юни до края на месеца – Honorable Mentions на всички чужденци, а второ и трето място, както и големият победител, ще бъдат обявени на 30 юни.

Фотография: Бисера Виденова

*заглавна фотография: Огнян Цветков