Тя казва, че е непримирима и щастлива, а ние се чудим кое е довело до другото. После дружно се съгласяваме, че именно тазижизненост е необходима на всеки млад или по-стар човек, който иска дапостигне поне една мечта. Или пък две. Бляновете на Ива Минкова са от онези, обречените да се сбъднат, но незащото се е осланяла на късмет. Учила е Пластични изкуства Сорбоната, а след това моден дизайн в Royal Collegeof Art, където се дипломира сколекция от невероятни обувки в смел дизайн. Ива е експериментатор в светана модата и последното й признание идва от модната марка Christopher-Kane, където в момента работи.

Междувременно е участвала ев изложби като Elevation, MoBa Fashion Bienale, Холандия през 2013; Design Overtime, Музея за дизайн, в Лондонпрез 2012 и е финалист в конкурси като Perfume Projectfor Joop!,2013, Ossie Clark Award, 2012 и Runner-up, Footwear, Manolo Blahnik Award, 2012. С награди илиноминации, харесахме начина, по който описва Лондон – романтично и съзерцателно.И решихме да я питаме още няколко неща, а тя не се забави да ни отговори.

ivaminkova.com
Ще се СРЕЩНЕМ ЛИ ПАК СЛЕД 10 ГОДИНИ в България?

– Че защо да чакаме толкова дълго?!

БЯГСТВО ли беше Лондон или по-добра възможност?

– Беше по-скоро продължение. Преди Лондон живях в Париж, преди Париж – вАнтверпен, а преди това – пак в Париж. През цялото това време Лондон бешемечта и стремеж, защото от малка си бях изградила представа за него като място,където всеки е свободен да е различен, да твори и да се претворява. Когатомайка ми за първи път отиде в Лондон по работа, преди аз да бяхстъпвала там (тук), първото нещо,което ми каза по телефона, беше: “Лондон е точно такъв,какъвто го описваш”. Така че ако е било бягство, не ебило бягство от България; по-скоро от Париж.

Къдеби си направила СРЕЩА с нас в Лондон, ако интервюто беше наживо?

-Ако искате да ви заведа на любимото ми място,ще трябва да си уговорим среща другаде.Може би на канала – Richmond Canal, да погледаме лодките,оттам да отидем до Hackney Wick,където със сигурност ще срещнем някой интересен човек от произволна точка  на земното кълбо на път за интересно място или събитиев Лондон, който нарича свой дом.Но ние също имаме цел.Трябва да прекосим моста към Виктория парк,който минава над магистралата, да влезем в парка ида спрем по средата на пътеката,която прекосява полето за крикет. Спрете исе огледайте. Това е за мен най-красивото място в Лондон.Доскоро всяка вечер минавах сколелото на път за вкъщи точно от там и всекипът спирах. Оказваш се в центъра на огромно поле,заобиколено от дървета,които по здрач се оцветяват ведин неописуем зелен нюанс, зад дърветата горят прозорци,невидими от такова разстояние през деня, а небето естранно лилаво; или пък е покрито смеки кремаво-розови облаци –чудя се аз ли не съм го забелязвала преди или небетов последно време е станало HD… Апонякога сутрин цялото зелено поле е изпълнено сбели птици. Дъхът ми спира. Наистина е като сън ивсеки път, когато минавам и се спирам,ми се ще да има някой с мен, да споделим тазикрасота. Заповядайте!

С койби се качила на ГОЛЕМИЯ КОРАБ, ако предстоеше потоп?

– С мама и тати.

СВЕТЪТ ЗА ДВАМА ли е?

– Светът е за всички нас.

Труднали е ТЕЛЕФОННАТА ЛЮБОВ или как ти се отразява комуникацията отразстояние с близките ти?

– След толкова време, май вече сме свикнали. Но вднешно време снякоя телефонна апликация можем да си говорим идесет пъти дневно, ако искаме. Не е както при моите родители,които са се редяли на опашка в пощата,за да звъннат вкъщи,ако като стигнат до телефона, вече не знаят какво да кажат.

ТОПЪЛ ДЪЖД има ли в Лондон?

– Май няма,ама какъвто и да е дъждът, ние сме свикнали!

С България казахте ли си СБОГОМ или само довиждане?

– Казали сме си “Кълна се никогада не забравям теб”.

Една ИСТИНА за успеха зад граница?

– Мисля,че дори да успяваш където и да било, отнема време да почустваш успеха ида му повярваш сам. Така че ще ви кажа,когато се почувствам успяла.

Ставаш ли ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ или обичаш да поспиваш?

– Спървите петли сме в различни смени.

Опиши животът си тук и сега като МИГ ОТ ПРИКАЗКА.

-Три дни яли, пили и се веселили, и заживели щастливо!

Имаш ли в Лондон любими ХОРА И УЛИЦИ?

– Преди известно времеси дадох сметка, че почти всичките ми любими хора в Лондон са българи. А това еабсолютна случайност, защото сме се запознали тук и не сме се търсели илинамерили специално, защото сме от България. Но за мен епоразително колко са прекрасни и талантливи,как толкова млади хора могат да имат толкова ясна идея кои са.Хора като Розалина например, която също ечаст от проекта Интересни българи в Лондон, ме вдъхновяват и зареждат,защото са личности с идеали, които отстояват,защото са изпълнени със стремежи,защото са непримирими…

Нашата групичка има една традиция – срещаме се внеделя на цветния пазар на Columbia Road, за да послушаме уличните музиканти.Няма по-голямо удоволствие от това да седнеш на паважа сред цветята със зеленчуково маслено руло от съседната пекарнаи чаша от най-доброто Блъди Мери в Лондон от съседния пъб и смалко късмет да се насладиш на невероятен концерт,който ти струва само някоя друга монета.

Но в Лондон ведин ден могат да ти се случат толкова непланирани,неочаквани и несъвместими неща.На цветния пазар едни французи веднъж ни поканиха на шоколадова церемония,за да отбележим пълнолунието… Ведна вечер съм тичала от балет на пънк концерт,ана следващия ден съм танцувала под диско топкав импровизиран клуб в галерията Tate… Това е най-прекрасната страна на Лондон –градът, животът и хората в него са непредсказуеми иако си дадеш сметка за това, любимото мястоще е често тук и сега.

Каква щеше да си В ДРУГО ВРЕМЕ, В ДРУГ СВЯТ?

-Надявам се същата. Непримирима. Щастлива.

Какъв е НАШИЯТ СИГНАЛ – за нас българите?

– Хаха,знаеш ли какъв е?! “Айде, айде..!!!”

В края на 2015 година Дарик се допита до своите слушатели, читатели на darikradio.bg и приятели в социалните мрежи, кои според тях са онези млади българи в Лондон, доказали се със своята предприемчивост, интелигентност, образованост. Така съставихме списък с над 30 млади и успешни българи, които работят в различни професионални сфери като моден дизайн, кулинария, спорт, култура и изкуство, образование, архитектура и други.

интересни българи в Лондон – един проект на Дарик радио и егоист