Автомобилната революция е факт и както повечето революции, дълго време след като е настъпила, много хора не се усещат, че тя се случва. Новият модел Tesla ще започне да се появява в ръцете на собствениците си едва в края на следващата година, но само един ден след обявяването му, Tesla вече получи толкова поръчки, колкото електрически коли са продадени в света за цялата 2013 година.

И това е само Tesla. Почти всички сериозни производители на автомобили разработват и пускат на пазара нови електрически модели. Помните ли тухлите мобилни телефони? Помните ли първите дигитални фотоапарати, на които всички се смееха и ги третираха по-скоро като играчки? Помните ли времето, когато паметта на един компютър, беше колкото е обемът на една снимка днес?

Нарастващата скорост, с която електромобилът навлиза на пазара, неговото качество и cool factor са явления от този порядък. Вярно е, че колата излиза от употреба след 12 години каране, но лавината се е надвесила над двигателя с вътрешно горене, а покрай него и над икономическите системи на Венецуела, Саудитска Арабия, Русия и други страни.

Снимка: Getty Images

Освен да се радваме, трябва и да внимаваме с тях. Свикнали сме да мислим за енергийната сигурност като сигурност на доставките, тоест дали ще има достатъчно петрол или газ. Tesla и всички други производители на електрически и хибридни коли, както и целият комплекс от напреднали нисковъглеродни политики обърнаха това схващане наопаки.

Вече би трябвало да говорим не за сигурност на енергийните доставки, а за сигурност на енергийното потребление. В слаба позиция са не потребителите на енергия, а доставчиците. Не Германия, а Русия. Не България, а Саудитска Арабия. Не Италия, а Алжир и Венецуела. Това е радостна новина. Но ние не знаем как тези по принцип нестабилни и недемократични държави ще реагират ако цената на петрола и газа се задържи на сегашните равнища, а потреблението продължи да пада.

Саудитска Арабия вече заяви, че иска да стане световен лидер в соларната енергия, но между едно подобно заявление и картечния огън на иноватори като Илон Мъск има пропаст, която трудно може да се запълни с амбициозни заявления. А докато петрол и газ имат само някои страни, слънце, вятър и възможности за иновации имат всички.