Спектакълът „Там, където не сме“ по едноименната стихосбирка на Георги Господинов съчетава поезията с музиката на Шопен и съвременен танц. Танцово-поетичният концерт събира виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Драматичния театър – Пловдив в Нощта на театрите на 18 ноември 2023г. от 19:00ч.

В представлението, което обединява трите изкуства, на специално нает триметров концертен роял, ще чуем пианистката Венета Нейнска. Тя е ценена за своите емоционални изпълнения и силно въздействащо музикално майсторство.

Фотография: Атанас Кънев

“Идеята за спектакъла се зароди преди години, когато Георги Господинов прие поканата ни да бъде гост на един от нашите концерти и ми подари стихосбирката си “Там, където не сме”. Посвещението му към мен беше: “На Венета, за поезията и музиката там, където сме“. Още тогава знаех, че някой ден ще направим нетрадиционен концерт с музика и поезия именно по тази книга. Отне ни няколко години да изкристализира идеята и да планираме осъществяването му.”, разказва Венета в интервю за егоист.

Фотография: Атанас Кънев

Зад Sofia Art Institute стои екипът на Модо България – културната организация, която е вдъхновител за идеите, посланието и концепцията на института.

“Там, където не сме” се развива в още по-богато изразяване на артистичните стремежи на Венета Нейнска и актрисата Дария Симеонова, когато към тях се присъединяват солистите на балет “Арабеск” Виктория Петрова и Васил Дипчиков.

Фотография: Атанас Кънев

На сцената Дария е символ на четящия човек, аз като пианист съм олицетворението на творящия човек, а Виктория и Васил представляват фантазията на публиката. Така изпълнители и публика заедно пресътворяваме магията на три изкуства. Те комуникират едно с друго, преплитат посланията си и формират едно хармонично единство. Единство, в което всички ние си задаваме вечните въпроси за избора между настояще и бъдеще, реалност и мечтание, стойност и ценност, същност на моралните ни устои.”, допълва още Венета.

Фотография: Атанас Кънев

Организаторите от Sofia Art Institute избират “Там, където не сме” за своя първи проект пред широката публика. Така те заявяват своето намерение за създаване на значима културна платформа, в която обучението по всички изкуства да бъде на най-високо ниво, а адаптирани версии на образователните им програми да бъдат имплементирани из цялата страна, достигайки включително до деца в неравнопоставено положение.

С този проект Sofia Art Institute започва изграждането на общност, която посреща топло всеки желаещ да се учи и развива, а водеща цел за екипа на Sofia Art Institute е възпитанието в самоусъвършенстване, стремеж към познание и духовна извисеност.

Билети са достъпни в epaygo.bg, на касите на EasyPay и касата на Драматичния театър – Пловдив. Специално предложение на организаторите са VIP билетите, които осигуряват не само най-добрите места в залата, но и възможност за публиката да подкрепи дейността на Sofia Art Institute и принципите, зад които организацията застава. Тези ограничени по брой билети дават достъп до VIP салона след концерта, където публиката ще има възможност за среща с изпълнителителите на по чаша вино.