Блестящият физик Стивън Хокинг, който се превърна в символ на човешката мисъл, един от най-брилянтните умове на планетата, почина на 76 години. Това съобщи семейството му в кратко съобщение.

Хокинг е починал рано сутринта на 14 март в – Денят Пи, когато научните фенове по света празнуват математическата константа пи (денят се отбелязва на 3/14, тъй като 3, 1 и 4 са трите най-важни цифри на числото пи в десетичния му вид).

(Photo by Frederick M. Brown/Getty Images)

Стивън Хокинг беше вдъхновение за милиони жители на планетата; той работеше неуморно върху тайните на космоса, черните дупки, разбиранията ни за Вселената, макар още на 21-годишна възраст да бе поразен от т.нар. амиотрофична латерална склероза; тогава бе прогнозирано, че ще живее не повече от две години. Хокинг продължи изследователската си работа, комуникираше прикован на количка и с компютърно генериран глас, беше професор в университета Кеймбридж – на аналогичен пост, заеман преди 300 години от Исак Нютон.

“Моята цел е проста,” казваше в интервюта Хокинг. “Да разбера изцяло Вселената, защо е такава, каквото е и защо изобщо съществува.”