Докато всички гледат Westworld, все още (напълно оправдано) въздишат по Stranger Things и нервно очакват новия сезон на Game of Thrones, в някаква крайно дълбока точка на съзнанието мисе пробужда спомена за първите сериали, които гледах като дете. Смътно сепоявява и образът на брат ми, който ръмжи по потник из къщи и настоява да гонаричам Спенс. Което автоматично означаваше, че тъй като не съм ултра секси иумна лодка на име Гръм, която може да се регенерира след като по нея е билостреляно, аз трябваше да бъде средно ирелеватния Бру Брубейкър.

Не съм убедена дали това беше истинскотоначало или всичко е започнало малко преди това. Онова, което е истински важнообаче, е подборът за сериали на кабеларките беше истински култов. И във време,в което изборът беше сравнително ограничен (средата на 90-те), когато по местната телевизия (Диана Кабел Ямбол) дават Гръм в Рая, гледаш Гръм в Рая. Когато го сменят с Фарскейп,гледаш Фарскейп. Когато по някой чужд канал вечерно време набараш Beavis and Butt-head, гледаши се хилиш, въпреки че не разбираш особено какво говорят онези кретени.

90-те бяха страхотно време да си загубиш времето в зяпане на телевизия.Нещо, което не мога да кажа за настоящия момент. В памет на онези времена ще построя малък вербаленпаметник на някои от най-култово абсурдните и забавни сериали от тогава. Тукняма да прочетете за нормалните и сравнително разумни семейни комедии, коитозяпахме. Няма Стъпка по стъпка, без Пълна къща. Днес ще ви говоря за старотозлато, което сме позабравили, но лесно можем да открием с лошо качество в YouTube.

Гръм в Рая (Thunder in Paradise)

Тогава
Рандълф Спенсър (Хълк Хоугън) и Мартин Бру Брубейкър (Крис Лемън) са бивши морски тюлени вотлична физическа форма, които предлагат услугите си на хора с проблеми и пари.В името на шефа и на справедливостта, Спенсър и Брук обикалят в бруталногениалната си лодка Гръм, която умее повече неща от тях двамата взети заедно, ибият лошите, като междувременно очароват накъдрени дами по бански.

Гръм вРая е дело на част от създателите на първия сезон на Спасители на плажа, което може биобяснява донякъде тичането на мъже в тесни дрехи към жени по бикини.Първоначалната идея е била историята на Спенс и Бру да бъде заснета впълнометражен телевизионен филм. Той се излиза през септември 1993, новпоследствие се разраства до сериал. Първият сезон на Гръм в Рая се превръща и в негов последен.

Сега
Сериалът се отличаваше с абсурднонеобоснованите качества на Гръм, с абсурдно необоснованата сила на Спенс иабсурдно второстепенната роля на Бру. Крис Лемън и до ден днешен смята, чепричината за срива на актьорската му кариера е именно участието му Гръм в Рая,след който спрял да получава предложения за роли. Това обаче на важи за Хоугън.Въпреки че заради снимките на сериала той прекратява участието си в WWF. Но по време наснимките на гости му отиват тлъсти клечки от WCW, предлагат му тлъсти пари, за да се върне в кечобществото и Хълк се съгласява. Майната му на Гръм в Рая.

Спасителина плажа (Baywatch)

Тогава
Изглежда, че Спасители на плажа беше открила ултимативната формула за успех –хора с красиви тела, които нямат нищо против да ги показват, спасяват животи наслънчевия бряг на Ел Ей, докато междувременно им се случват и разни неща отживота. След първия си сезон по NBCсериалът е спрян. По това време британският канал LWT спасява шоуто, катоизлъчването му му носи рейтингова победа във войната с BBC. След това снимките наСпасители на плажа са подновени.

И оттам като им тръгва една игра… Който отвас не е дъвкал дъвка Baywatch и не е лепил лепенките ѝ по кухненските шкафове на баба си, просто незнам къде е живял. По време на излъчването си Спасители на плажа е гледан от1.1 милиарда души седмично в 148 страни.

Част от актьорския състав включва истинскиспасители. Част от останалите, като Памела Андерсън например, мразят водата инервничат, когато трябва да се метнат в нея. Други като Памела Боуендиректно трябва да бъдат заменени, заради същия страх и непоносимост отнеобятния океан.

Сега
Днес спасителите на плажа са стари и не сепоказват по бански толкова често. Дейвид Хаселхоф може да се похвали с титлатаНай-гледания мъж в телевизионен ефир. Поне така пише в книгата на Гинес. Освентова заниманията му са разнообразни – от продуценство, през музика и актьорство,до различни видове бизнес начинания. Памела Андерсън продължава да лежи настари лаври и да печели от името си. Дейвид Чокачи си опита късмета и в другителевизионни продукции като Witchblade и Beyond the Break, но нещата около него са доста скучни. Същото важи и са Ясмин Блийт,която разнообразява леко кариерата си в началото на века с дела за наркотици.

Бийвъси Бът-хед (Beavis and Butt-head)

Тогава
Да гледаш по MTV двама пъпчиви, кривозъби, рошави и подозрителноблизки до малоумието тийнейджъри-фенове на хеви метъла беше забавно. С годинитеосъзнах, че Бийвът и Бът-хед е бил доста по-готин сериал, отколкото съмсмятала. Първоначално кретенията му искрено ме забавляваше, защото тотално сеприпокриваше с 99% от картинката, която ме заобикаляше. Само където момчетатаоколо мен носеха тениски на Еминем и 2Pac, а не на AC/DC и Metallica. Иначеречниковият им запас наистина се изчерпваше с ЯКО и ТЪПО.

Идеята за сериала е дело на Майк Джъжд, койтоне само измисля, но и озвучава кретените. Докато е бил в колежа Джъдж е живял до12-годишно хлапе, което изисквало от другите да го наричат Iron butt. То твърдяло, чее абсолютно желязно и насърчавало хората да го ритат по задника, за да имдокаже, че не го боли. Iron butt си имал приятел, когото Майк и съучениците му наричали Butt-head. В квартала пъкживеел и тип, който се казвал BobbyBeavis, който е оригиналният извършител на мозъчнотопрестъпление, наречено СМЯХ в Beavisand Butt-head.

Бийвъс и Бът-хед се появяват за пръв път наекран през 1992 година по LiquidTelevision във филмчето Frog Baseball. То бързо попада в полезрението на MTV, които предлагат наДжъдж да го развие в сериал. Така на 8 март 1993 година Бийвъс и Бът-хед се превръща във факт, който продължава до 28ноември 1997-ма.

Сега
Бийвъс и Бът-хед е частично подновен през2011-та година. В момента Майк Джъдж продължава работата си по различнителевизионни и кино проекти, сред които са Silicon Valey, Office Space, Extract и други.

Като дръпнем чертата, няма как да не приемем,че може би (МОЖЕБИ) аконямаше Бийвъс и Бът-хед, нямаше да имаме и South Park.

ФолтиТауърс (Fawlty Towers)

Тогава
Признавам без бой – докато баща ми гледаше сбезкрайно удоволствие Фолти Тауърс, аз се опитвах да се справя с бездъннотоотегчение, което този сериал ми носеше. Предполагах, че може би е смешен,защото баща ми нямаше да греши в преценката си, затова с готовност приех, чепроблемът е в мен. Историята на Базил Фолти и неговия мъничък хотел, с неговитекуку-руку наематели и грозната и досадната му съпруга днес ми се струват далечпо-весели, отколкото преди 18 години.

Сериалът е продукция на BBC и се състои от 12епизода, които излизат на малкия екран през 1975-а и 1979-а година. Неговисъздатели са Джон Клийз (който изиграва Базил Фолти)и тогавашната му съпруга Кони Буут (в ролята на Поли Шърман). Докато Клийз е наснимачната площадка на Монти Пайтън през 1970-а, той е отседнал в семейнияхотел на двойката Доналд и Беатрис Синклер. Доналд, който Клийз определя като най-грубият човек, когото някога е срещал,постоянно е правил забележки на Тери Гилиъм, че яде по прекалено американски начин. Веднъж дори грабва куфарчето на ЕрикАйдъл и го хвърля към стената, защото смята, че в него има бомба… След катоФолти Тауърс стартира Беатрис Синклер се обявява срещу него, силно обидена отначина, по който е представен съпругът ѝ. Бу-ху-ху.

Сега
Джон Клийз е един от създателите на МонтиПайтън (и наоще неща, но както и да е), което е професионален връх, който трудно може да бъде надскочен. В момента той е гостуващпреподавател в университета Корнел. От време на време се завръща на театралнатасцена с шоуто си John Cleese – His Life, Times and Current Medical Problems,снима се в семпли кино роли, участва в озвучаването на компютърна игра и катоцяло е активен.

Кони Буут също езамесена с Монти Пайтън, но частично. Освен това участва в няколко екранизациина класически романи, но кариерата ѝ приключва през 1995-а. Тогава Буут сезаписва в Лондонския университет, след чието завършване започва работа катопсихотерапевт.

Внимавай какво говориш (Mind Your Language)

Тогава
Класът с чужденци, които желаят да изучаватанглийски език, ръководен от г-н Браун, е едно от най-смешните неща, които и доден днешен мога да си представя. Хуморът в сериала е изтънчен и хитър, но иочевиден, комбиниращ, както игра на думи, така и културни и религиозни закачкис популярни стереотипи. За онези от вас, които не знаят за какво говоря –представете си пакистанец, индиец, французойка, германка, китайка, японец,италианец, испанец и грък (плюс минус още някой друг образ) се опитват да научат английски и най-важното – сеопитват да преживеят два часа в една стая с тотални извънземни.

Сериалът стартира по великобританския канал LWT с благословията наизпълнителния му директор Майкъл Грейд. Внимавай какво говориш привлича на 18милиона зрители в страната, но въпреки това две години по-късно е спрян отГрейд, който сметнал, че шегите с различните националности и религии сапрекалено обидни. Той явно не взема предвид фактът, че Пакистан и Индия са едниот първите страни, които купуват правата за излъчване на сериала и изненадващо– не го намират за обиден.

Сега
Актьорът Бари Еванс, изиграл великолепноролята на г-н Браун, умира през 1997 година при сравнително неясниобстоятелства. Еванс е намерен мъртъв в бунгалото си, след като полицията отиватам, за да му съобщи, че открадната му няколко дни по-рано кола е открита.

Междувременно идеята за Внимавай какво говориш вдъхновява редица държави като Шри Ланка,Индонезия, Пакистан, САЩ, Малайзия и Нигерия и те снимат свои римейкове насериала.