Изпълненията на жива музика не са това, което бяха. От появата на смартфоните насам е почти невъзможно да посетиш концерт без да виждаш пред себе си десетки светещи екранчета. Какво остава за шумното говорене по време на музиката, отваряне на напитки и звънът от наздравиците?

Ако в операта и театъра респектът към изпълнението все още е част от преживяването, то при концертите, дори когато са по-малки и камерни, често изпълнителите са притеснявани от липса на уважение сред публиката, а хората отишли за музиката са разочаровани от фоновия шум и светлините на телефоните, улавящи всеки миг на видео, докато авторът им изпуска самия момент на живо.

Всички тези фактори са разваляли прекарването на не един и двама ценители на живата музика. Трима от тях измислят начин да създадат възможност за по-качествено и пълноценно преживяване. Това са лондончаните Рафе Офер, Роки Старт и Дейв Александър, които създават Sofar – платформа, която да събира музиканти, с публика и с домакини – хора, които предлагат място, на което концертът може да се проведе.

И всичко заработва чудесно през март 2009 г. Първоначално музикалните срещи са само из самия Лондон, в уютни дневни, на открити покриви, вътрешни дворове и всякакви места, побиращи все по-голямата публика. Скоро след това платформата става интернационална и към момента гигове се организират из цял свят, а по вътрешни статистики броят им достига до 500 на месец.

Като всяко хубаво нещо – идеята за Sofar достига и до България – и от началото на тази година софийската публика също се радва на задушевните вечери в компанията на местни музиканти.

Тук част от мотивацията на организаторите е не само да срещне хората с музиката, но и да даде възможност на по-малко популярни или съвсем нови изпълнители да намерят сцена и да създадат бъдеща аудитория за следващите си изпълнения. Уютът, както на гостите, така и на музикантите е осигурен от правилата на събитието, а домакините най-често са хора с голям хол, просторна тераса или удобен за целта покрив.

Последният юнски гиг се състоя на именно такъв покрив с прекрасна гледка към Витоша, а залязващото слънце над София направи атмосферата максимално романтична. Възможно ли е обаче всеки да се докосне до тази романтика като изпълнител или гост на събитието? Системата за желаещите посетители е практиката first come, first serve или колкото по-рано се запишеш в сайта на Sofar, толкова по-голям е шансът да си един от гостите.

Мястото и групите, които ще свирят (най-често три различни) са пазени в тайна до последния момент, като одобрените кандидати разбират къде ще бъде концертът само ден по-рано, а кой ще свири – чак след като пристигнат на уреченото място. Елементът на загадачността и изненадата са чарът на Sofar.

Що се отнася до изпълнителите, то отново чрез платформата те могат да представят своята музика и да се оставят в ръцете на независими слушатели, които определят, до колкото са подходящи за Sofar концертите.

Това, което Sofar прави е не само да организира магични вечери и приятни спомени, както за публиката, така и за музикантите, но и да създава усещането за една друга култура, за едно друго отношение към изкуството като цяло и възможността после да пренесем тази култура на взаимно уважение и интерес към артистите и в другите концертни зали, така както и в театралните, галериите и библиотеките.

Следващият лайф в София е разпродаден, но можеш да следиш тук!