Wistaria Tea House е мястото, където отивате за чаена култура в Тайпе. Три дни съм в града и всеки ден вали. Всеки ден. Но в един от дните заваля непоносимо силно, някъде около 5 следобед, когато реших да отида до въпросната чаена къща.

Помня, че махнах с такси. Прибрах чадъра в колата и дадох адреса на мястото. Бях си разпечатал информация за чаената къща, а преди това – говорил със собственичката, която ми разказа как развива пространството. Почти всяка вечер има сериозна лекция. Сервира се лека храна. Правят се изложби или камерни концерти. И, разбира се, винаги има хубав, много хубав чай. Реших да я видя и помолих за интервю.

И този път таксиметровият шофьор съвсем малко обърка пресечките, а после ме остави на две преки, което при проливен дъжд е наистина фатално. Навън обаче е топло и хубаво, вали, уличните лампи осветяват тротоарите и паркиралите коли, пак вали. Вече знаех, че това място е мястото в Тайпе, където се събират артисти, писатели, интересни типажи. И влязох.

Като част от проекта на Дарик и VIVACOM Следващите 25 гостуваме на Софи Лин в Тайпе, за да пием чай и разберем как традиционните бизнеси оцеляват в новото време.

Константин Вълков: Чаят трябва да се пие бавно, нали така?

Софи Лин: Да, точно така.

КВ: А ако някой бърза, как да пие чая си?

СЛ: Както пожелае. Има много варианти, особено в Тайван, където могат да се открият много варианти на чай. Студен чай например, който можеш да изпиеш набързо. Но все пак не е необходимо да бързате и да пиете чай така. Но ако имате време, китайската чаена култура е свързана с моментите за вас, намирането на смирени моменти за вас самите. Това е нещо като дневна медитация. Ако имате време за кратка медитация – пийте чай, както трябва. Ако нямате това време, ще намерите друг начин, за да се насладите на чая.

КВ: Вие лично как пиете чая си?

СЛ: Обикновено аз медитирам всеки ден. Преди да си легна и преди да отида на работа.

КВ: Разкажете повече за тази медитация.

СЛ: Оставам сама със себе си, опитвам се да не мисля за нищо. Не е лесно. Но трябва да се опиташ да го направиш. Да се оставиш на потока на мислите, но като не мислиш за проблемите, за случките от деня, да опиташ да не мислиш за нищо. Научаваш се да медитираш като не мислиш директно за проблемите, а ги поглеждаш отстрани.

КВ: Да не се взираш директно в тях, а да ги помислиш отстрани, да се отдалечиш, така ли?

СЛ: Точно така. Да не си директен в мислите си за тях. Когато се отдръпнеш, ще имаш различен поглед, ще осъзнаеш, че има друга гледна точка.

КВ: По кое време на деня е най-добре да медитираш.

СЛ: В моят случай, както ви казах, най-често медитирам преди да си легна. Може би защото съм нощна птица. Но вероятно най-доброто време е сутринта. Рано сутринта.

КВ: Колко продължава една медитация?

СЛ: Зависи. Това е нещо много сериозно за мен. Отделям сериозно внимание на медитацията, опитвам се да се успокоя. Но обикновено отнема между 20 и 30 минути. Но ако имате време, един час със сигурност е много по-добре.

КВ: А какво правите веднага след медитацията. Или веднага си лягате.

СЛ: Да, тъй като правя медитация точно преди сън, по-скоро веднага си лягам. Но знаете ли, повечето хора правят друго. Медитират преди работа и така са свежи цял ден.

КВ: Нямах време да разгледам добре квартала, където е вашата чаена къща, но знам, че е интересен. Пълен с исторически сгради. Университети. Библиотеки. Книжарници. Винаги е бил културно средище.

СЛ: Да, това е – как да кажа – най-културно ориентираната част от Тайпе. Има много университети тук. Има японско наследство и влияние в тази част на града, както и в самата чаена къща.

КВ: Как един чужденец разбира за японското влияние, какво е характерно за него.

СЛ: За нас е много очевидно, че това е точно японско наследство. Типичните тайвански сгради, ако трябва да бъда честна, са доста грозни. Нямат специален характер, излъчване. Когато японците окупирали Тайван, те започнали да строят сгради в японски стил. Може да забележите влиянието им на доста места.


КВ: Какъв тип са клиентите ви?

СЛ: Всъщност тук идват всякакви хора – млади, възрастни, местни хора, туристи. Половината от клиентите ни идват от различни места по света. От Япония, от Южна Корея, от Щатите, от Европа, различни места по света. Виждате, че имаме меню на английски, на китайски, на японски. Също така ние предлагаме семпла храна, заради която хората също идват тук. За обяд или за вечеря. Като допълнение към това правим и много събития. Имаме специално място, обособено като малка галерия. Правим изложби. Понякога се изнасят речи – примерно тази вечер един икономист ще говори за биткойните. Правим малки концерти. Семинари също така.

КВ: Кои са чайовете, които хората си поръчват най-много.

СЛ: Един от популярните чайове е Spring Delight, той е богат на аромати, които напомнят за природата навън, има и един особен дълбок аромат на орхидеи (в менюто е описан като Pinglin wild-grown Baozhong). Друг чай, който се поръчва много, това е Wistaria, защото е наречен на нашата чаена къща. Той идва от един от класическите райони за отглеждане на чай в Тайван. Носи дъха на безгрижен тропичен океан. Също така и Morning Sunshine, който идва високо от планината Али.

КВ: По кое време от деня е най-добре да пиете чай?

СЛ: Трудно е да се каже. Зависи как се чувствате. Всеки е различен. Мога да споделя моите предпочитания. Всъщност аз пия чай по всяко време на деня. Сутрин пия черен чай или леко ароматизиран зелен чай. Понякога пия и кафе. А през деня мога да пия всякакви видове чай. Преди лягане внимавам да не пия чай, който би нарушил съня ми.

***

Следващите 25 е поредица на Дарик радио и VIVACOM. Слушайте интервютата по Дарик, като подкаст на darikradio.bg. Четете на egoist.bg

25 години Дарик радио. 25 идеи и разговори за годините напред. СЛЕДВАЩИТЕ 25 ХОРА и ИДЕИ идват скоростно при вас благодарение на 4G мрежата на VIVACOM, наградена от speedtest на OOKLA. за повече информация посетете www.vivacom.bg