Ако световният елит говори за едно странично нещо, извън глобалните финансови и политически дела, това е обилния снеговалеж. Давос, където всяка година в края на януари се провежда Световния икономически форум, е буквално превзет от снега – последните 20 години не е имало толкова много валежи, на места ситуацията е бедствена. Зоната за кацане на хеликоптери беше затворена, което забави пристигането на някои от официалните лица. Придвижването става все по-трудно. Още по-трудно е след пристигането на Доналд Тръмп, американският президент, на място, където не би трябвало да бъде посрещнат с овации.

“Как ще се държат с вас тук,” провикна се господин към Тръмп в Давос.

“Вие ми кажете,” отвърна с въпрос в пинг-понг стил Тръмп.

В общи линии приемът дори беше позитивен, бизнес лидерите приветстваха икономимеския растеж и данъчните облекчения, а на вечерята, която Тръмп даде в четвъртък вечер, настроението беше спокойно, конструктивно, че и даже усмихнато, коментират наблюдатели. Освен официалните лица, на масата около Тръмп бяха: Каспър Рорстед, Adidas; Джо Кайзер, Siemens; Хайнрих Хисингер, Thyssenkrupp; Елдар Сетре, Statoil; Марк Шнайдер, Nestle; Вас Нарасиман, Novartis; Марк Тъкър, HSBC; Патрик Пуян, Total и още шефовете на Volvo, Nokia, Bayer, SAP, ABB, Deloitte. Всеки се е представил пред Тръмп и разказал накратко какво ново прави компанията му. Звучи като топла среща в снежен Давос.

 

Въпреки логистичните проблеми, заплахите от протести, заради посещението на Тръмп, конференцията в Давос започна по план на 23 януари с реч на индийския премиер Нарендра Моди, както и с панел, воден от шефа на Uber Дара Хосровшани.

Европейските планински курорти са в същото положение след обилните снеговалежи от началото на годината. И ако доскоро се говореше как все по-често трябва да се пътува до Исландия, Гренландия, северните части на Норвегия и други по-далечни дестинации, в търсене на девствен сняг, то сега истинската зима превзе и Европа.

Наличен с няколко двигателя, новият Grand Cherokee е истински всъдеход в такива условия. Един от вариантите е трилитровия турбодизелов V6 двигател, който предоставя чиста дизелова технология с ниско отделяне на въглеродни емисии. Комбиниран със съвременната осем-скоростна автоматична предавателна кутия, новото този автомобил може да изтегли до 3,500 кг. Всички са чували за наистина легендарните възможности на автомобилите Jeep, които в новия модел значително се подобряват, благодарение на тракшън контрол системата Selec-Terrain. Тя осигурява пет режима за справяне с почти всякакви пътни условия, като най-интересната този път е тази с надпис Snow.

Междувременно ситуацията на Световния икономически форум в Давос продължава да бъде ту напрегната, ту спокойна, не само заради метеорологични условия. Немалко делегати планират тихо да напуснат залата, когато започне речта на американския президент Доналд Тръмп днес, петък. Една от причините за протеста са обидните ремарки към африканските страни, които отправи този месец Тръмп. Речта на Тръмп е планирана за ранния следобед. В същото време досегашните индикации показват сдържано отношение към Тръмп. В Давос има около 3000 души, осемдесет процента, от които са мъже. Някъде между снежните преспи са Елтън Джон и Кейт Бланшет, няма Давос без знаменитости.

 

***

„Снежният егоист“ е поредица на egoist.bg и Jeep. Grand Cherokee е ултимативният автомобил за зимата. Смелият и елегантен външен вид излъчва сила от всеки ъгъл. Ще го познаете по новата модерна предна решетка, дневните светлини, прожекционните фарове за мъгла. Изисканият нов модел Summit разполага с още по-разкошен и привлекателен интериор, с луксозните отопляеми седалки, облечени с естествена кожа Natura Plus, с фината, наподобяваща велур материя за тавана, екзотичните акценти от дърво с отворени пори и уникалните медни или хромирани елементи.Сцеплението се подобрява допълнително при наличието на системите Quadra-Trac II® или Quadra-Drive® II 4WD. Системата Quadra-Lift® е пневматично окачване, което разполага с пет настройки на височината на автомобила, за да се постигне оптимално поведение на пътя.

Повече тук: Jeep Grand Cherokee. Тази зима автомобилът идва с ценово предимство от 8000 лева. Прочетете повече за това специално предложение тук.

Екипът на егоист предпочита горивата на OMV. MaxxMotion Diesel осигурява надеждност през зимата, максимално представяне, максимален живот на двигателя и по-ниски емисии. Повече тук: OMV.