Проблемът ни с новите джаджи се крие в удивителната ни консервативност. Не че сме разглезени, но в главните квартири на егоист обичаме да включим нещо и то просто да тръгне. Пък и после да работи само. Използвали сме доста устройства, за да слушаме любимите си радиостанции (основно FIP и NovaPlanet), но все се намираше по нещо, което не ни харесва.

Понякога дори не бяхме сигурни какво точно, но след една седмица със Sonos Play:1, базовият вариант в гамата на Sonos, вече сме наясно. Ние сме консервативни – когато харесаме нещо, не бързаме да го сменяме. Такава е ситуацията със Sonos.

Ето защо.

За да пуснем друга преносима колонка, трябваше да натиснем поне три копчета – отключване на телефона, стартиране на съответното приложение, натискане на въпросната станция и бум – музиката звучи. При Sonos Play:1 натискаме едно – бутончето на самата колонка и бум – музиката пак свири. Изглежда като фасулска работа, но след време ще се влюбите в тази функция.

Но поред на номерата.

Инсталирането на устройството е лесно. Сваляте приложението на Sonos на компютъра или мобилния си телефон, свързвате го с устройтвото и сте готови. Sonos е особена колонка – тя свири само това, което минава през въпросното приложение (през него трябва да откриете и песните, които съхранявате на харддиска си). За сметка на това няма качествена стрийминг услуга, която Sonos да не поддържа – Tidal, Spotify, Pandora, Deezer, Qobuz, Google Play Music, Amazon Music. Но – както стана ясно – падаме си малко традиционалисти и държим на опцията TuneIn Radio, или с други думи – на възможността да слушаме онлайн радио с отлично качество. Всъщност, най-малкото, което може да правите със Sonos, е да слушате радио.

Връзката между няколко говорителя Sonos е лесна, но важното за теста, който направихме в офиса на егоист беше, че системата поддържа своя собствена връзка с интернет.

Какво всъщност е Sonos?

Това е система от безжични компоненти, която може да разширявате непрекъснато, както в зависимост от нуждите, така и от помещенията, в които я използвате. Ако във вашия хол имате две системи Play:1, в спалнята може да има друго тяло, в детската – трето и т.н. Естествено, освен гореизброените радиостанции, цялата ви музикална библиотека (която е примерно в iTunes, на харддиска в офиса или другаде) може да бъде стриймвана и слушана.

Ако пък в един момент решите да използвате компонентите само като система за домашно кино – хоп, готови сте, събирате ги на едно място и вече имате такова. Ако решите да ги разпределите по стаите – няма никакъв проблем. Sonos предлага абсолютна свобода на звуковите решения. Управлението е чрез безплатен софтуер за iPhone, iPad, iPod Touch, Android таблети и смартфони, PC, Mac. Точно той позволява да включвате безжичните компоненти в групи (например дневна, спалня, офис и т.н.) Това, което много ни харесва е, че можем да пускаме приспивни песнички в детската стая, докато гледаме телевизия в хола. Пробвахме – работи. Не че детето иска да слуша точно детски песнички, но това залагаме в плейлистата. Този Джъстин Бийбър ще ни побърка, превзел е всяко крехко съзнание.

Къде да сложите вашия Sonos?

Няма нужда да сте професори по озвучаване, за да прецените къде да сложите безжичния компонент. Дори и да имате място само в ъгъла, няма проблем.

Софтуерът за управление Sonos Trueplay настройва вашия Sonos спрямо акустиката на стаята, в която се намира. Плюс – гарантира софтуерни ъпдейти, които Sonos получава автоматично през интернет. Място за Sonos винаги има, за притеснения – не.

Външен вид.

Без драматични нововъведения, базовата система Play:1 издържа теста на времето и логично, не е променена. В момента се предлага в два цвята – черен и бял. Избрахме бял, връзва се чудесно на офиса ни.

Звук.

Балансиран, чист, добра динамика. Признаваме – два броя от Sonos Play:1 превръщат звука в “музика за ухото”, но и един е достатъчен, за да откриете качествата на тази безжична музикална система. Възможно е след това да поискате да обогатите вашата аудиосистема и точно Play:1 е перфектно начало за 5.1 звук, ако търсите начин да подновите и вашето домашно кино. Кристалният звук е гарантиран от два говорителя – един високочестотен и един средно-нискочестотен драйвър, както и от два броя дигитални усилватели.

Свързаност.

Връзката между няколко говорителя Sonos е лесна, но важното за теста, който направихме в офиса на егоистбеше, че системата поддържа своя собствена връзка с интернет. Така вечер, когато обсъждаме текстовете за следващия ден, няма нито един включен компютър, а малкият Sonos свири безотказно. Дори и да изключим всички телефони, Sonos пак работи. Ако пък искаме да слушаме кандидатпрезидентския дебат в Щатите или джаз предаване по една канадска станция, която следим, просто програмираме в колко часа кой стрийм да излъчва. И готово. Или пък зареждаме песен от харддиска са компютъра. Няма проблем.

Честно казано, другото, което ни харесва в Sonos е, че акцентът не са спецификациите. Когато наскоро трябваше да се купуваме аудиослушалки, специалистите ни затрупаха с всякакви термини, честотни рамки и какво ли още не, за разбирането, на които са необходими 30 минути ровичкане в тълковен речник. А ние се нуждаехме просто от много добри слушалки, които да не притискат ушите, да не ни боли главата и да имат звук, който на нас харесва. Sonos имат подобно отношение – това ни харесва. Те ни представят опциите на безжичните си говорители, не точните спецификации, които – ако толкова държите – винаги може да откриете на sonos.bg.

Другата голяма изненада е, че Sonos Play:1 наистина пълни стаята със звук. До този момент всеки малък безжичен говорител издайнически показваше къде е поставен – звукът идва от онзи ъгъл, нищо странно. Sonos Play:1 върши това, което твърди, че прави – запълва стаята с любимата ти музика и то по изключително добър начин. Да не говорим, че когато пуснат някое наистина жестоко парче, усилването не води до тъй често срещаните вибрации или изкривяване.

Заключение – в офиса на егоист използваме Sonos Play:1 основно за интернет радио. Привечер пускаме песни от компютъра, в разбъркан ред, за да бъдем поне малко изненадани. Не искаме допълнителни кабели, нито всеки, който дойде да да инсталира приложение на мобилния си телефон, за да управлява джаджата. Настроили сме една радиостанция, която рядко сменяме. Търсим отличен звук. Sonos Play:1 върши това. И ние сме щастливи.

Поръчки на всички безжични говорители и компоненти на компанията на: sonos.bg