news4u

news4u

Миналата година, гей мъж от Сингапур спечели легално правото да осинови биологичния си син. 46-годишният азиатец урежда сурогатна майка в САЩ да износи детето му, защото няма вероятност да получи право на това в държавата си. По-късно на сина му е отказано сингапурско гражданство. Мъжът завежда дело във върховния съд и го печели. Случаят придоби широка популярност и ще остане паметен в историята на страната, в това число като малка стъпка по пътя в защита и утвърждаване правата на ЛГБТ обществото. Не всички обаче са толкова оптимистично настроени.

В резултат на широко популяризирания съдебен случай, сингапурското правителство заочна да търси начини за ограничаване законовите наредби свързани с осиновяване в ЛГБТ двойки. Към момента там еднополовите бракове са нелегални, както дори и сексуални взаимоотношения между мъже. Публичното мнение се противопоставя ЛГБТ семейни единици според, The Straits Times. А, новите промени биха затруднили значително гей двойките, които искат да се грижат за собствени деца в така създадените, макар и извън закона там семейни единици.

Този понеделник по повод нашумелия случай Дезмонд Лии, Министър на социалното и семейно развитие заяви, че “След решението на съда, Министерството за социално и семейно развитие се зае да преразгледа законите и практиките за осиновяване в страната, с цел да разбере какви промени трябва да бъдат направени, за да отразяват по-добре публичното мнение.” и поясни “Макар да признаваме  съществуването на все по-разнообразни форми, на семейства … преобладаващата норма на обществото тук все още налага тази на мъж и жена.”

Сурогатното майчинство е забранено в Сингапур. Последствията от подобно преразглеждане биха могли да доведат и до глобална забраната за местните жители. Министър Лии, намира въпроса за “комплексен с етични, социални, здравни и законови последствия за всички”, подчертавайки “надигащите се притеснения относно експлоатация на жени и търговия с деца”.

“Тези въпроси не са тривиални и изискват внимателно проучване и обсъждане.” твърди още той, като не пропуска да отбележи, че ЛГБТ обществото не трябва да бъде “обект на предразсъдъци и дискриминация”.

“Политиката на правителството не включва намеса или посегателство в личния живот на местните граждани, включително и на хомосексуалистите, и техните връзки или партньори. Въпреки това, ние не подкрепяме формирането на семейни единици с деца в хомосексуални връзки, на институционално ниво и процеси като осиновяване.”

Предложението за ревизиране на законите отнасящи се към осиновяване и сурогатно майчинство предизвика реакция в представителите на ЛГБТ групи за подкрепа. Говорител на Pink Dot– сингапурската неправителствена организация с нестопанска цел, защитаваща правата на еднополовите двойки, заяви пред ABC “Министърът правилно твърди, че ЛГБТ представител, подобно на всеки останал сингапурец, не трябва да бъде обект на предразсъдъци и дискриминация… Иронията е, че необходимостта от преразглеждане на законите за осиновяване ще попречат допълнително именно на гей двойките, което произлиза точно от предразсъдъци и дискриминация към ЛГБТ сингапурци, на което са подлагани постоянно.”

“Желанието да имаш деца е дълбоко персонален въпрос за много индивиди, в това число представители на ЛГБТ.” допълва говорителят.

news4u

news4u