Френските медии съобщиха новината за смъртта на изпълнителя, цитирайки негов говорител. На 94-годишна възраст Шарл Азнавур почина снощи в дома си, в Южна Франция.

Миналия месец той се завърна в родината си след турне в Япония и планирал да започне ново на 26-ти този месец с концерт в Брюксел. Винаги е искал  да поеме последния си дъх на сцената, казвайки:

Всичко, което мога да правя е да живея, а аз живея на сцената. Щастлив съм там и това е видно.

Шахнур Варинаг Азнавуриан е роден в арменско семейство, в Париж през 1924 г. и беше един от най-обичаните изпълнители на френски шансони по цял свят. С близо 1400 песни в репертоара си, 1300 от които написания от самия него, той има над 180 милиона продадени албума в над 80 държави.

Полиглот и неуморен пътешественик, Азнавур е обявен за “Артист на века” от CNN през 1998 г., заради огромната си популярност в цял свят.

Наричан е френският Франк Синатра заради лекотата и привидна меланхолия, с която изпълнява песните си, но за разлика от него той сам пише песните си, често провокирайки с теми табу като хомосексуалност и мъже, споделящи емоциите си. При откриването на неговата звезда на алеята, на славата, режисьорът Питър Богданович казва: “Синатра веднъж каза, че всяка песен е моноспектакъл с един герой и Шарл е невероятен актьор, както и невероятен изпълнител.