През 1975 година, заедно със съученика си от гимназията Бил Гейтс, Пол Алън основава Microsoft. Той е технолог, филантроп, природозащитник, музикант, привърженик на изкуството, общественик. Снощи, представители на неговата инвестиционна компания Vulcan Inc. споделиха загубата си чрез пост в twitter.

 

През 1982 година, Алън е диагностициран с болестта на Ходжкин (лимфогрануломатоза) и напуска Microsoft за да се лекува. След няколко месеца лъчетерапия той e в пълна ремисия. През 2009-та година е диагностициран с лимфом, причината за който не е Ходжкин, а по-рано този месец той обяви на сайта си, че болестта се е завърнала, но ще се бори и остава оптимист за доброто развитие.

По повод новината за смъртта на Пол Алън, Бил Гейтс изрази съкрушението си “от загубата на един от най-старите ми и скъпи приятели”. Тяхното партньорство започва през 1969 година, когато се запознават в Частната гимназия в Сиатъл. Двамата стават неразделни и часовете по компютърните системи са общата им страст. Шест години по-късно в Албъкърки, Ню Мексико, Алън и Гейтс започват работа по програмен език наречен Microsoft BASIC, след като виждат Altair 880, на корицата на Popular Electronics (януари 1975 г.) или според много, най-стария десктоп компютър.

Така сформираният екип от двама нарича проекта си “Micro-Soft”. До 1978 година младият Алън прави първия си милион от продажби. През 1981 г. лицензират и операционната система MS-DOS за IBM компютри, запазвайки правото си да продават своя софтуер на други производители на компютри. Бизнес модел, който ги превръща най-големият производител на софтуер в света.

Алън става един от най-богатите хора, когато Microsoft е обявена за публична компания през 1986 година. Използва богатството си за да придобие баскетболния отбор Portland Trail Blazers и футболния Seattle Seahawks NFL. През 1998 година купува контролния пакет акции на Charter Communications, или в момента втората по големина кабелна телевизия в САЩ. Алън основава също и Vulcan, инвестиционна компания за нови технологии и благотворителни инициативи.

Той е също едноличен инвеститор в проекта SpaceShipOne, подорбитален космически кораб, който бележи първата фаза по пътя към пътуванията в космоса. През 2005 г., над пустинята Мохаве SpaceShipOne достига височина от над 100 километра, което обикновено се счита за границата с космическото пространство.

През 2011 г. Алън обяви старта на Stratolaunch Systems, които ще създадат най-големият самолет в света, пренасящ ракета. Идеята е ракетата да бъде освободена в небето и със запалени двигатели да се насочи към космическото пространство и достигне ниската орбита на Земята.

След напускането си на Microsoft, Алън има спорове с Гейтс. Обвиненията си излага в книгата си публикувана през 2011 г. Човекът на идеята (Idea Man), където твърди, че Гейтс заедно с наскоро назначеният на поста Изпълнителен директор Стив Балмър, са търсили начин да присвоят дяловете му в Microsoft. Периодът съвпада с този на борбата му срещу рака. В последвало интервю на Алън, той пояснява, че книгата му не е отмъщение срещу Гейтс, а по скоро разказ с биографични сведения за случилото се.

Изпълнителният директор на Apple, Тим Кук сподели в twitter пост по повод смъртта на Алън, заявяващ че индустрията е загубила пионер, а светът сила за добро.