Самуил Петканов е чешит от изчезващ вид, уви. Изключително забавен, винаги на ръба на актуалното, плъзга се по отрието на бръснача и окото му не мигва. С кого друг да продължим разговора за авторското право в Интернет, ако не с него – човекът, който винаги измисля по нещо ново.

Константин Вълков: Срещаме се с теб, защото ти си пореден пример на това как от креативна, интересна работа в дигитална среда, особено чрез помощта на социалните медии, може да се печели. Има немалко българи, които правят умни неща в Интернет, все още не печелят от тях, но мнозина се притесняват как да защитят труда си. Ти как го правиш? Изобщо как възприемаш авторското право като такова конкретно в твоята работа?
Самуил Петканов: Да, аз печеля. Не директно, защото не осъществявам продажби, нито пък сайтът, който правя – nenovinite.com е особено апетитен за рекламодатели. Но в дигиталната среда печеля аудитория и достъп до нея. Докато конвенционалните медии изискват голям разход и големи екипи – за създаване на информационен продукт, техника, поддръжка и т.н., тук сайт с екип от около един човек ежедневно стига до хиляди. И това е една от защитите срещу кражби. Когато голяма аудитория знае, че е чела нещо в Не!Новините, когато го види другаде – сигнализира. Което значи, че плагиатът е разобличен и аудиторията предпочита да търси оригиналното и автентичното.

Но нямам гаранция, нито ресурс да проверявам дали и кой не използва съдържанието ми. Но ако открия, че някой не просто е чопнал нещо, а си взима системно, за да трупа дивиденти от моето съдържание, ще му открадна нещо и аз. Примерно бъбрек (усмихва се).


КВ: Какви бяха пречките пред теб преди да започнеш да развиваш платформата си? И как ги преодоля?

Самуил Петканов:  Не!Новините е доста проста идея, изискваща умението да се подменя реалността с лешници. И достатъчно енергия да не спира да се прави същото. Преди години допусках: “Един ден ще напиша всички не!новини и няма да има мат’риал”, но това не е така. Материалът изобилства, само време и хостинг да има достатъчно.

КВ: С какви ограничения се сблъскваш в социалните медии – напоследък режимът на използване на произведения беше затегнат, ако мога така да кажа. Това не ограничава ли работата на хора като теб?

Самуил Петканов: Любима тема. Блокиран съм няколко пъти във Facebook – за по ден, два, три, пет, седмица и имам 3 банвания по месец. Разкошно и същевременно озадачаващо е, защото причините в някои случаи даже не са обявени, два пъти съм бил наказван заради споделяне на снимка, в която има дамски зърна, въпреки че лично аз бих се банвал по-скоро заради мъжки зърна или джендър-неутрални зърна.

Бях цитирал и един депутат-доцент, приличащ на робота Марвин от Пътеводителя на галактическия стопаджия, дето беше определил 4/5 от народонаселението за дебили. Явно това също беше активирало я тролове, я ботове, бдящи за политическа коректност.

Познавам и хора, блокирани дори по-често и за още по-несъществени неща, но тези хора нямат нито броя лайкове, нито жизненоважността на моите социални послания, т.е. съм по-важен от тях и не знам защо изобщо ги споменавам. Донякъде е нелепо, донякъде разбираемо, че системата е нескопосана.

И може би нарочно е такава, защото Facebook има голяма отговорност, а хората, управляващи сайта, биха били балъци да не упражняват и контрол. То и аз да мога да блокирам преждевременно оплешивяли накриво хора, родом от Младост, и аз щях да го правя.

Но без фейсбуци никак не е драма. Имаш време, вместо да пишеш статус, да идеш да видиш Бронзовата къща или да помиришеш подлеза на Централна автогара. Живият живот демек!

Фотография: Денис Стоянов

КВ: Какво правиш като се сблъскаш с кражба на твое произведение?

Самуил Петканов: Явявам се четвъртък сутрин в ефира на Дарик и обявявам адреса и името на крадеца. Всички таксиметрови шофьори, тролейбусни водачи, както и вече поизнервени татковци, водили из задръствания децата си на училище, само чакат да получат мишена, която да подложат на канонада от чимбери, за да си оправят настроението (смее се, тръгва си бързо и маха за поздрав).

 

 

***
„СИЛATA НА МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА: И ТИ СИ АВТОР! МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ ОТ ТОВА!”

„Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Информационните дейности и публикациите, свързани с проекта, отразяват становищата на авторите и EUIPO не носи отговорност за съдържанието в тях.”

EYE: European Youth Empowerment – „You are an author too! And You can benefit from it!“

„The project is implemented with the financial support of the European Union Intellectual Property Office. Any communication or publication related to the action reflects only the author’s view and EUIPO is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.