Представи си следната ситуация: събуждаш се отпочинал рано сутрин в събота, есенното слънце пада през щорите. Пиеш чаша ароматно кафе, четеш книга сгушен в любимото си кресло. Перфектно. А най-хубавото – сам си. Семейството, съквартирантите, съпругата, децата – всички те са на друго място и имаш цели три часа без да ти се меркат пред очите.

Спокойствие, нали? За интровертите, които пестят енергия, като прекарат време насаме, събирайки мислите и емоциите си, самотата е очевидният избор, когато става въпрос за почивка, пише Каси Уербър от Quartz. Но едно ново проучване на състоянието на покой установява, че за повечето хора дейностите, извършвани самостоятелно – включително просто да си седят сами – са най-добрите начини за почивка. Това включва и екстровертите, които са точно обратното на първите – зареждат се с енергия, когато са с другите.

Четенето е най-релаксиращата дейност, според 18 000 интервюирани души в онлайн проучване, което за момента е най-голямото изследване по темата. След това в класацията се нареждат спокойствието от това: да си заобиколен от природата; да се усамотиш; да слушаш на музика; да не правиш нищо по-специално.

Анализаторският екип е поразен от наблюдението, че значителен брой от десетте най-спокойни дейности, избрани от участниците, често се извършват самостоятелно, пишат изследователите в техните предварителни констатации.

Интересно е да се отбележи, че социалните дейности, включително и това да се видиш с приятелите и семейството си, или да пиеш в компания, са поставени по-ниско в класацията. При това не само от интровертите, но и от екстровертите.

Изследването е проведено от BBC съвместно с редица представители на университети и дисциплини, включително и от когнитивната невронаука и антропология. Допитването е било онлайн и е обхванало представители на 134 страни. Фелисити Калард, професор по социални науки в университета на Дърам, ръководи изследователската група и споделя, че за втората част на изследването е използван психологически способ, който да проучи дали хората са интро- или екстроверти, както и какво ги прави щастливи.

Проф. Калард казва, че забързаният ритъм на съвременния живот ни е белязал и търсим множество начини да си починем. Постоянно говорим колко сме заети. Това е като чувство на гордост или придобиване на статус, че си невероятно ангажиран и продуктивен. В същото време хората си мислят, че е това поведение е неустойчиво, но почивката изглежда недостижима, допълва още.

Друг интересен резултат от изследването е, че оказва се много хора не мислят за работа и почивка като за противоположности. Изучаването им може да даде идеи за бизнеса, които биха могли да спомогнат за ограничаването на стреса. Въпреки че е малко вероятно работата ти някога да стане напълно спокойна, бъдещите изследвания на проф. Калард ще проучват начините за получаване на това, от което мозъкът се нуждае, без толкова много препирни за мозъка. Например как е възможно да организираш ритъмът на работа, за да си отвориш повече възможности за почивка?